Διερευνητικές επαφές για το στρατόπεδο Ανδρικάκη

0
2087

Θετικός καταρχάς ο Ν. Γιατρομανωλάκης για την αξιοποίηση του χώρου από το Φεστιβάλ και τη Σχολή Κινηματογραφικών Σπουδών

Την πρόθεσή του να αξιοποιήσει την εγκαταλελειμμένη πλέον έκταση του πρώην στρατοπέδου Ανδρικάκη, για τις ανάγκες του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και για τη λειτουργία της Σχολής Κινηματογραφικών Σπουδών και όχι μόνο, εκδήλωσε, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ των «ΧΡΟΝΙΚΩΝ», η διοίκηση του Δήμου Δράμας προς το Υπουργείο Πολιτισμού, αξιοποιώντας την επίσκεψη του Υφυπουργού Πολιτισμού κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη στη Δράμα και το Φεστιβάλ Δράμας.
Το θέμα αυτό συζητήθηκε κατά τις συναντήσεις που έγιναν με τον Υφυπουργό Πολιτισμού και από την πλευρά του υπήρξε θετική ανταπόκριση, αλλά εκφράστηκε η άποψη ότι θα πρέπει να κατατεθεί μία τεκμηριωμένη πρόταση για τις επιδιώξεις του Δήμου Δράμας που αφορούν την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου. Στη διάρκεια των συζητήσεων που έγιναν, ειπώθηκε ότι θα πρέπει να γίνει, πέραν των άλλων, και μία αποτύπωση του εγκαταλελειμμένου χώρου.
Στην περίπτωση που προχωρήσει το αίτημα για αξιοποίηση, στις συναντήσεις με τον Υφυπουργό ειπώθηκε ότι υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: Το πρώτο είναι το πρώην στρατόπεδο να αγοραστεί από τον Δήμο Δράμας με την καταβολή του ανάλογου τιμήματος προς την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. («ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.») στην οποία ανήκει, ενώ το δεύτερο ενδεχόμενο είναι να αγοραστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και στη συνέχεια να παραχωρηθεί για χρήση στον Δήμο Δράμας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Υφυπουργός πραγματοποίησε και επίσκεψη στον χώρο του πρώην στρατοπέδου για να διαπιστώσει από κοντά τις δυνατότητες που υπάρχουν.
Στο περιεχόμενο των συζητήσεων που έγιναν, άλλωστε, κατατείνει, όπως όλα δείχνουν, και η πρόσφατη δήλωση του Δημάρχου Δράμας, κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου, ο οποίος έκανε γνωστή την ευρεία σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Δράμας με τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιο για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη, στην οποία έλαβαν μέρος ο Βουλευτής Δράμας της Ν.Δ., Κωνσταντίνος Μπλούχος, ο Δήμαρχος Δράμας, Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φ.Τ.Μ.Μ. Δράμας, Γιώργος Δεμερτζής, ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής, Μανώλης Χατζόπουλος, οι συνεργάτες του Υφυπουργού και οι συνεργάτες του Δημάρχου Δράμας Γιώργος Σαλπιστής και Δημήτρης Καραμπατζάκης.
Μετά τη συνάντηση, ο Δήμαρχος Δράμας ανακοίνωσε ότι ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάδειξης της Δράμας σε σημείο αναφοράς για τον σύγχρονο πολιτισμό και υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας πολιτιστικών υποδομών, τη δυνατότητα χρηματοδότησης από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία και τόνισε τη σημασία του Φεστιβάλ, που αναδεικνύει τη Δράμα σε «πιλότο» σε θέματα Πολιτισμού στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ. Όπως χαρακτηριστικά είχε σημειώσει ο Δήμαρχος Δράμας: «Είχαμε μία ιδιαίτερα εποικοδομητική και ουσιαστική συζήτηση με τον Υφυπουργό Νικόλα Γιατρομανωλάκη. Συζητήσαμε σειρά έργων πολιτιστικού ενδιαφέροντος και τις δυνατότητες χρηματοδότησης. Στόχος μας η πολιτιστική εξωστρέφεια της Δράμας με την ενεργοποίηση και διαρκή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων. Στο πρόσωπο του Υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, βρήκαμε έναν πολύ καλό σύμμαχο στις διεκδικήσεις μας».
Αλλά και ο ίδιος ο Υφυπουργός Πολιτισμού, δήλωσε: «Το Υπουργείο Πολιτισμού πιστεύει πολύ στο Φεστιβάλ και στην ευρύτερη δυναμική που μπορεί να προσδώσει στη Δράμα» και πρόσθεσε: «Γύρω του μπορεί να χτιστεί ένα κινηματογραφικό οικοσύστημα. Αυτό που συζητάμε με φορείς και την τοπική κοινωνία είναι το πώς και πού μπορεί να δημιουργηθεί ένα κινηματογραφικό campus, όχι μόνο με εκπαιδευτικές δράσεις αλλά και με κινηματογραφικές start-ups, στούντιο, και φυσικά το ίδιο το Φεστιβάλ στο επίκεντρο. Το πλάνο είναι αυτό το πρόγραμμα να ενταχθεί στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του Ταμείου Ανάκαμψης και να προκύψει μέσα από μία μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας».
Την ίδια ώρα, στο προσκήνιο υπάρχει και η πρόταση που κατέθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, με πρωτοβουλία του οποίου ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες ο καθαρισμός του πρώην στρατοπέδου, που άρχισε το καλοκαίρι για λόγους αντιπυρικής προστασίας.
Ο κ. Παπαδόπουλος πρότεινε, εφόσον ο χώρος δεν αξιοποιηθεί με άλλο τρόπο, να υπάρξει μία μελέτη για τη διαμόρφωσή του σε σημείο περιπάτου και αναψυχής, καθώς λόγω της θέσης του προσφέρεται για κάτι τέτοιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες των «Χ», οι όποιες αποφάσεις για την αξιοποίηση του χώρου, καταρχάς από τον Δήμο Δράμας, θα έχουν δρομολογηθεί κατά πάσα πιθανότητα μέχρι το τέλος του χρόνου. Στο διάστημα αυτό, βέβαια, και ο δήμος θα πρέπει από την πλευρά του να προχωρήσει σε μία απόλυτα τεκμηριωμένη πρόταση για τις προθέσεις αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!