Διήμερη επίσκεψη του Ευκλείδη Τσακαλώτου

0
1773

– «Η πανδημία ήταν μια ευκαιρία να επαναξιολογήσουμε τη σημασία της υγείας» σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος
– Μετέβη και στο Κέντρο Υγείας Νευροκοπίου όπου ενημερώθηκε για τα προβλήματα υποστελέχωσης

Επίσκεψη στη Δράμα και συναντήσεις με επαγγελματικούς φορείς και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης είχε το διήμερο 12 και 13 Νοεμβρίου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ.
Κατά την επίσκεψή του στη Δράμα επισκέφθηκε στο Κέντρο Υγείας Νευροκοπίου όπου ενημερώθηκε για τα προβλήματα υποστελέχωσης, ενώ είχε συνάντηση και με τον Δήμαρχο Κ. Νευροκοπίου κ. Γιάννη Κυριακίδη και δημοτικούς συμβούλους σχετικά με τα γενικότερα προβλήματα της περιοχής του λεκανοπεδίου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Δράμα ο κ Τσακαλώτος περπάτησε στην αγορά της πόλης και είχε συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τον Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας και τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Ταξί Δράμας. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποίησε κεντρική ομιλία στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας και την επόμενη μέρα πραγματοποίησε επίσκεψη στα Κύργια όπου είχε συνάντηση με δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Δοξάτου.
Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης και απαντώντας σε σχετική ερώτηση που τέθηκε από τα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο κ. Τσακαλώτος είπε σχετικά με τα προβλήματα της περιοχής του Κ. Νευροκοπίου και ειδικότερα για την υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας ότι με άλλη οργάνωση και βοήθεια από το κράτος, θα μπορούσαν να λυθούν σε μεγάλο βαθμό. Πρόσθεσε ότι το Κέντρο Υγείας Νευροκοπίου είναι καλά εξοπλισμένο αλλά δεν έχει τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που χρειάζεται. Αυτό, όπως είπε, σημαίνει ότι από την μια πλευρά οι κάτοικοι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν και από την άλλη οι κάτοικοι σπεύδουν στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, με αποτέλεσμα να υπάρχει επιβάρυνσή του. «Η πανδημία ήταν μια ευκαιρία να επαναξιολογήσουμε τη σημασία της υγείας και να επενδύσουμε πρωτίστως στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Αυτή η κατάσταση που όλοι σπεύδουν στο Νοσοκομείο Δράμας είναι μη βιώσιμη. Η στρατηγική του να παίρνουμε γιατρούς και νοσηλευτές από το Κέντρο Υγείας για να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο Δράμας, νομίζω ότι είναι ένας φαύλος κύκλος που δεν βοηθά. Έχουμε μια κυβέρνηση που ουσιαστικά θεωρεί ότι η πανδημία είναι παροδική. Υπήρξαν δηλώσεις του τύπου “τι να τις κάνουμε τις θέσεις ΜΕΘ όταν τελειώσει η πανδημία”. Η πραγματικότητα είναι ότι πρέπει να σχεδιάζεις μακροπρόθεσμα και να αυξήσεις τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία ώστε να φθάσεις τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Αυτό δεν το έχει καταλάβει η κυβέρνηση για τους δικούς της λόγους».
Σε ερώτηση των «Χ» για τους συμβασιούχους στη Δημόσια Υγεία των οποίων οι συμβάσεις λήγουν αυτές τις ημέρες και το κατά πόσο θα έπρεπε τελικά αυτοί οι εργαζόμενοι να μονιμοποιηθούν, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε: «Εμείς το έχουμε πει πάρα πολλές φορές. Το εντυπωσιακό με αυτή την κυβέρνηση είναι ότι κάνει σαν να μην έχει καταλάβει πως με την πανδημία επαναξιολογείται η υγεία ως αγαθό. Άρα χρειάζεται επενδύσεις. Αυτό χρειάζεται πλάνο και σχέδιο. Αλλά δεν βλέπουμε έναν τέτοιο σχεδιασμό».
Ειδικότερα για τα προβλήματα του Κ. Νευροκοπίου, ο κ. Τσκαλώτος είπε ότι έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης για το τι θα σήμαινε για την περιοχή να μπορεί να κρατήσει τους νέους ανθρώπους. Τον τρόπο δηλαδή, με τον οποίο θα μπορούσαν να υπάρξουν θέσεις εργασίας και οι νέοι άνθρωποι που έχουν ιδέες να στήσουν την δική τους επιχείρηση. Σε άλλο σημείο είπε ότι «υπάρχουν περιφερειακές ανισότητες και η πολιτεία θα πρέπει να ακούει τους ανθρώπους των τοπικών κοινωνιών για να αντιμετωπίσει τις ανισότητες αυτές. Η περιφέρεια θα πρέπει να βοηθηθεί με υποδομές, και αναφέρομαι στο δρόμο Δράμας – Νευροκοπίου που δεν είναι και ο καλύτερος. Θα πρέπει να υπάρξει στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας καθώς πολλά μπορούν να γίνουν, αλλά αν κάποιος θεωρεί ότι τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να τα δώσει στους μεγάλους “παίκτες” τότε είναι πολύ μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας».

Η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Παρανεστίου

Απαντώντας σε άλλη δημοσιογραφική ερώτηση, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από την κυβέρνηση το 2018, διαπραγματεύτηκε με τον κ. Ξανθό, προκειμένου με ένα πλάνο 3 -4 χρόνων οι δαπάνες για την υγεία να φθάσουν κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε. «Οι δαπάνες αυτές πριν από την κρίση ήταν γύρω στο 6%. Αυτό το ποσοστό μειώθηκε και έφτασε λίγο πάνω από το 4% μετά τα πρώτα δυο μνημόνια. Εμείς το ανεβάσαμε από το 4,6% στο 5,3% και είχαμε στόχο να το φθάσουμε στο 6 -6,5%, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι περίπου 6,7%, αλλά με προτεραιότητες μέσα στις οποίες είναι και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Όλοι γνωρίζουμε ότι εκεί είναι το μεγάλο έλλειμμα στην Ελλάδα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Δράμα, ο κ. Τσακαλώτος ενημερώθηκε εκτενώς από τον πρόεδρος της Κοινότητας Παρανεστίου κ. Γιώργο Λουκανίδη, για το πρόβλημα που δημιουργεί η περιστολή λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Παρανεστίου στην εξυπηρέτηση των αναγκών της τοπικής κοινωνίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!