Δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα με τη θέρμανση στο Νευροκόπι

0
730

– Ελάχιστα τα ποσά του επιδόματος θέρμανσης για τις ανάγκες της περιοχής
– 3.000 – 4.000 ευρώ για καυσόξυλα χρειάζεται κάθε σπίτι, λέει στα «Χ» ο πρόεδρος της Κοινότητας Νευροκοπίου κ. Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου


Η ανεξέλεγκτη ακρίβεια που χτυπά πλέον κάθε γωνιά της χώρας μας και προκλήθηκε από την ενεργειακή κρίση φέρνει σε δύσκολη θέση ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από αυτό το πρόβλημα και το ακριτικό Νευροκόπι, όπου όμως το κυρίαρχο πλέον πρόβλημα είναι η θέρμανση και τα καύσιμα για το χειμώνα, που πλέον αρχίζει να εμφανίζεται στο λεκανοπέδιο, τουλάχιστον τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.
Το πρόβλημα της μεγάλης διάρκειας του χειμώνα και οι χαμηλές θερμοκρασίες της περιοχής κυρίως από τον Οκτώβριο μέχρι και την άνοιξη, καθιστά επείγουσα την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης. Ωστόσο η ακρίβεια στα καύσιμα θέρμανσης κόμη και στα καυσόξυλα, απαιτεί την γενναία στήριξη της πολιτείας, αφού το επίδομα θέρμανσης ακόμη κι αυτό της μεγαλύτερης βαθμίδας, δεν μπορεί να καλύψει παρά ένα μόνο ελάχιστο μέρος των αναγκών.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος της Κοινότητας Νευροκοπίου κ. Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου, περιγράφει το πρόβλημα που υπάρχει και ζητά η στήριξη της πολιτείας στις ανάγκες θέρμανσης των κατοίκων της περιοχής να είναι ουσιαστική.
Ο κ. Χατζηκωνσταντίνου, τονίζει ότι το Νευροκόπι είναι μια ιδιαίτερη περιοχή και ξεχωρίζει από την υπόλοιπη χώρα ως προς την ιδιομορφία των κλιματολογικών συνθηκών και της μεγάλης διάρκειας του χειμώνα, άρα το πρόβλημα της κάλυψης των αναγκών θέρμανσης είναι επείγον. «Εμάς ως Κοινότητα Νευροκοπίου, μας έχει απασχολήσει ιδιαίτερα το θέμα και έχουμε καταθέσει και σχετικές προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και όχι μόνο, τόσο για το επίδομα θέρμανσης, όσο και για τα καυσόξυλα. Ζητήσαμε να προτείνει ο δήμος, να αντιμετωπιστεί ως ξεχωριστή περίπτωση το Νευροκόπι, σε σχέση με την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης. Και εφόσον υπάρχουν και άλλες περιοχές σαν το Νευροκόπι με δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες το χειμώνα, να εξεταστούν επίσης με το ίδιο πνεύμα. Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες στο λεκανοπέδιο και πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται με διαφορετικά κριτήρια σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Το επίδομα θέρμανσης που είχε προκύψει το 2019, ήταν εντελώς άδικο για την περιοχή του Νευροκοπίου, Ειδικά όταν γνωρίζουμε από επίσημα στοιχεία, ότι το 25% του χρόνου το θερμόμετρο στο Νευροκόπι δείχνει μηδέν ή κάτω του μηδενός και ο μέσος όρος θερμοκρασίας σε όλη τη διάρκεια του χρόνο είναι 9-11 βαθμοί Κελσίου” δηλώνει ο κ. Χατζηκωνσταντίνου.
Συμπληρώνει επίσης ότι: «Αυτή τη στιγμή, ακόμη και το μέγιστο του επιδόματος θέρμανσης να δινόταν στο Νευροκόπι, δεν θα εξυπηρετούνταν οι ανάγκες των κατοίκων. Όταν ένα σπίτι στο Νευροκόπι θέλει κατά μέσο όρο 30-40 χωρικά, που μεταφράζεται σε 15 – 20 τόνους ξύλα (που είναι η πιο φθηνή καύσιμη ύλη αυτή τη στιγμή), αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται 3.000 – 4.000 ευρώ για καυσόξυλα. Αν υποθέσουμε ότι το επίδομα θέρμανσης είναι 500 ευρώ, δε νομίζω ότι βοηθιέται η περιοχή του Νευροκοπίου, που είναι ακριτική και στην οποία το χειμώνα δεν μπορούν να εργαστούν ούτε και οι υλοτόμοι. Το επίδομα στο Νευροκόπι και όπως ίσως και σε κάποιες ακόμη περιοχές θα έπρεπε να εξεταστεί με βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν εκεί. Δεν νομίζω ότι αυτό θα ενοχλούσε κανέναν στην υπόλοιπη χώρα. Όλοι νομίζω κατανοούν τις δυσκολίες της περιοχής. Αυτό πρέπει να το διεκδικήσουμε. Υπάρχει η δυνατότητα να επιτευχθεί. Θα πρέπει να κατανοήσουν καλά το πρόβλημα στην κυβέρνηση και να ρυθμιστεί αυτό το πρόβλημα».
Αλλά τα προβλήματα με τη θέρμανση δεν σταματούν εκεί. Αφού όπως λέει ο πρόεδρος της Κοινότητας Νευροκοπίου υπάρχει πρόβλημα και με τη διαθεσιμότητα των χωρικών φθηνότερης ξυλείας (στο 50% της αξίας της) που δικαιούνται οι οικογένειες της περιοχής. Το Δασαρχείο δεν μπορεί πλέον συγκεντρώσει την ποσότητα χωρικών που συγκέντρωνε για αυτές τις ανάγκες και οι οποίες ήταν 30.000 – 32.000 χωρικά καυσοξύλων για την περιοχή του Νευροκοπίου. Αυτό γιατί πολλοί υλοτόμοι έχουν εγκαταλείψει πλέον την δουλειά, λόγω της ακρίβειας και της υποβάθμισης του επαγγέλματός τους, αφού τα έσοδά τους για τα “κρατικά” ξύλα είναι πλέον πενιχρά. Έχουν δηλαδή καθαρό κέρδος περίπου 13 ευρώ σε κάθε χωρικό ξυλείας, όταν στο εμπόριο πωλείται, το λιγότερο 45 ευρώ το χωρικό. Εμείς καλέσαμε τους υλοτόμους το Μάρτιο. Είχε έρθει τότε και ο Βουλευτής κ. Κ. Μπλούχος και ζητήσαμε αύξηση της τάξης των 5 ευρώ ανά χωρικό, για να έχουν κάποιο κίνητρο οι υλοτόμοι και να κόψουν καυσόξυλα. Έγιναν προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση αλλά δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα. Έτσι, αυτή τη στιγμή το Δασαρχείο δυσκολεύεται να συγκεντρώσει ακόμη τις ποσότητες καυσόξυλων που προορίζονται μόνο για τις ειδικές κατηγορίες, δηλαδή για ΑμεΑ, Τρίτεκνους, Πολύτεκνους, συνταξιούχους Πρόνοιας και ΟΓΑ.»
Εν κατακλείδι, όπως εκτιμά ο πρόεδρος της Κοινότητας Νευροκοπίου, λόγω αυτής της κατάστασης που υπάρχει, φέτος, το πρόβλημα θέρμανσης στο Νευροκόπι, μπορεί να φθάσει ακόμη και στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ