– Συνέντευξη με τον Δραμινό συγγραφέα Δημήτρη Φλαμούρη
– Ο συγγραφέας μιλά στα «Χ» για το νέο του βιβλίο με τίτλο: «Το Παράδοξο μονοπάτι προς το νόημα της ζωής»
Ο Δημήτρης Φλαμούρης είναι μαθηματικός, οικονομολόγος, coach θετικής ψυχολογίας αλλά και συγγραφέας. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στα «Χ» μιλά για το νέο του βιβλίο με τίτλο «Το παράδοξο μονοπάτι προς το νόημα της ζωής», με το οποίο ουσιαστικά οδηγεί τον αναγνώστη να ανακαλύψει μέρη του εαυτού του, που δεν γνωρίζει. Αξιοποιώντας τις τελευταίες έρευνες της νευροεπιστήμης, της νέας επιστήμης του άγχους και της επιστήμης της κινητοποίησης, με την Ψυχολογία, την Υπαρξιακή Φιλοσοφία αλλά και την Αρχαία Σοφία, ο Δραμινός αντισυμβατικός συγγραφέας δείχνει έναν διαφορετικό, πιο ανθρώπινο, δρόμο για μια καλύτερη ζωή, αποδομώντας μύθους της αυτοβελτίωσης. Το βιβλίο του μπορεί να το προμηθευτούν ήδη οι φίλοι της ανάγνωσης από τα καταστήματα της Δράμας.
Κ. Φλαμούρη, θα μπορούσατε να πείτε ότι το βιβλίο αποτελεί έναν οδηγό, πέρα από τα συνηθισμένα, για μια καλύτερη ζωή;
Είναι ακριβώς όπως το λέτε. Το βιβλίο αφορά έναν νέο άνθρωπο, ο οποίος δεν ξέρει τι να κάνει στη ζωή του και συναντά μια μαγική οδηγό που τον βοηθάει να το διαχειριστεί. Να κατανοήσει την πραγματική φύση της ζωής. Η ζωή είναι δύσκολη και πολλές φορές άδικη. Και αυτό δεν είναι ένδειξη προβληματικότητας. Απλά έτσι είναι. Το πρόβλημα είναι όταν οι προσδοκίες που έχεις διαμορφώνονται από τις συνηθισμένες συμβουλές του χώρου της αυτοβελτίωσης σου δίνουν μια άλλη εικόνα. Συμβουλές όπως: «Σκέψου θετικά», «Να κάνεις πραγματικότητα τα όνειρά σου», «Να έχεις υψηλή αυτοπεποίθηση», «Διώξε το άγχος από τη ζωή σου» ακούγονται ωραίες στη θεωρία, αλλά μας αγχώνουν πολύ στην πράξη! Στο βιβλίο προτείνεται μια εντελώς διαφορετική οπτική, βασισμένη στις τελευταίες έρευνες της νευροεπιστήμης, στην υπαρξιακή φιλοσοφία, αλλά και στην αρχαία σοφία για το πώς μπορούμε να ζούμε τη ζωή μας. Όλα αυτά βέβαια, παρουσιάζονται με ένα πολύ εύληπτο και προσιτό τρόπο, μέσα από διάλογο, κάτι το οποίο χαρακτηρίζει όλα μου τα βιβλία. Επίσης, όσα λέγονται αφορούν όλους τους ανθρώπους και όχι μόνο τους νέους.
Σε ποιους άξονες κινείται το βιβλίο και με ποιο τρόπο βοηθά τον αναγνώστη;
Ο βασικός άξονας του βιβλίου είναι η κατανόηση του πώς πραγματικά είμαστε φτιαγμένοι και πώς αυτό επηρεάζει σημαντικότατα το πώς ζούμε, σκεφτόμαστε και δρούμε. Παρουσιάζονται εντελώς καινούριες έννοιες και οπτικές. Αποδεικνύει πως το άγχος μπορεί να μας κάνει καλό (αρκεί να θεωρούμε ότι μας κάνει καλό) και δεν γίνεται να μην αγχωνόμαστε. Ο αναγνώστης παίρνει πρακτικές τεχνικές για το πώς να διαχειρίζεται τις αρνητικές σκέψεις που τον ταλαιπωρούν, αλλά και τα δυσάρεστα συναισθήματα. Περιγράφω στο βιβλίο απλούς, εφαρμόσιμους και επιστημονικά τεκμηριωμένους τρόπους ώστε να αντιστεκόμαστε στους πειρασμούς (πχ στο έξτρα γλυκό που δε θέλουμε να φάμε) αλλά και τρόπους ώστε να αυξήσουμε τη θέλησή μας να κάνουμε ό,τι έχουμε βάλει στόχο, αλλά βαριόμαστε (πχ να ξεκινήσουμε τη γυμναστική ή το περπάτημα). Σε συνδυασμό με τις πρακτικές τεχνικές το γενικότερο πλαίσιο του βιβλίου είναι ότι οι άνθρωποι απέχουμε πολύ από την εξιδανικευμένη εικόνα που τα βιβλία και σεμινάρια αυτοβοήθειας προτείνουν ως τον στόχο μας. Δεν μπορούμε να μην αγχωνόμαστε. Εννοείται ότι θα μας νοιάζει τι λένε οι άλλοι. Δεν είναι καθόλου απλό (αλλά, όπως λέω στο βιβλίο, ούτε καν απαραίτητο) το να ξέρουμε τι θέλουμε. Δε χρειάζεται να πιστεύουμε στον εαυτό μας. Δεν πρέπει να έχουμε αυτοπεποίθηση. Έχουμε χάσει το δρόμο μας σαν κοινωνία και νιώθουμε χαμένοι, επειδή ο δρόμος που μας λένε να ακολουθήσουμε δεν ταιριάζει με το ποιοι πραγματικά είμαστε.
Πόσο σημαντικός παράγοντας είναι η βελτίωση των ανθρωπίνων σχέσεων σε αυτή την κατεύθυνση;
Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι ο σημαντικότερος παράγοντας ευτυχίας, όπως όλες οι έρευνες αποδεικνύουν και όπως όλοι μας βιώνουμε, αλλά ξεχνάμε και πάρα πολύ εύκολα. Εστιάζουμε κυρίως στην επιτυχία ως στόχο ζωής, οπότε αναγκαστικά θα νιώθουμε πολύ μόνοι, καθώς παραμελούμε το βασικότερο πράγμα που μας κάνει ευτυχισμένους. Σε ένα κεφάλαιο στο οποίο αναφέρεται στη μοναξιά, εξηγώ ότι η μοναξιά έχει δυο άξονες. Η υπαρξιακή μοναξιά από τη μια, δηλαδή η αίσθηση ότι κατά βάθος είμαστε όλοι μόνοι. Μόνοι μας γεννιόμαστε και μόνοι μας θα πεθάνουμε. Όλοι μας. Δεν είναι πολύ όμορφο, αλλά είναι η αλήθεια. Η ζωή δεν είναι μόνο όμορφη. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι αυτό, μόνο να προσπαθήσουμε κάπως να το χωρέσουμε. Υπάρχει όμως και η μοναξιά που προέρχεται από την απουσία ανθρώπων στη ζωή μας και σε αυτό το πρόβλημα υπάρχει πολύ καλή πρακτική λύση. Επιπλέον ο σημαντικότερος παράγοντας καλών ανθρωπίνων σχέσεων είναι η καλή επικοινωνία. Δυστυχώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά. Και είναι φυσιολογικό αυτό. Στο βιβλίο περιγράφω με απλότητα και σαφήνεια τα δυο βήματα προς μια αποτελεσματική επικοινωνία με όλους. Το μαθηματικό μου υπόβαθρο, με βοηθάει να δίνω δομή στα πράγματα και έτσι γίνεται πολύ πιο απλό το να κατανοηθούν οι έννοιες αυτές, που έχουν τόση σημασία για τη ζωή όλων μας. Έτσι θα καταφέρει ο αναγνώστης να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα (αλλά και την ποσότητα αν το θελήσει) των σχέσεών του.
Θεωρείτε ότι ο σύγχρονος άνθρωπος μπορεί εύκολα να διαπιστώσει τι είναι πραγματικά σημαντικό στη δική του ζωή ή χάνεται ανάμεσα στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας;
Ο προσωποκεντρικός ψυχολόγος Abraham Maslow είχε πει πως «Δεν είναι φυσιολογικό να ξέρεις τι θέλεις. Είναι ένα δύσκολο και σπάνιο ψυχολογικό επίτευγμα». Αλλά ζούμε σε μια κουλτούρα που διαρκώς μας σπρώχνει να εκπληρώσουμε τους στόχους μας και να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα. Και όσοι από εμάς δεν έχουμε όνειρα και στόχους αγχωνόμαστε. Και είναι πολύ εντάξει να μην ξέρεις τι θέλεις. Εγώ ας πούμε δεν ξέρω τι θέλω να κάνω σε δυο χρόνια από τώρα. Θα δούμε. Στο βιβλίο περιγράφω πώς μπορείς να ζήσεις ευτυχισμένα ακόμα και αν δεν ξέρεις τι θέλεις. Οι γρήγοροι ρυθμοί είναι όντως ένα σημαντικό πρόβλημα, διότι μας κλέβουν απαραίτητο χρόνο από το να σκεφτούμε για τον εαυτό μας. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να σκεφτείς τι θέλεις, όταν δεν έχεις χρόνο να σκεφτείς… Συνηθίζουμε να ζούμε με γρήγορα και έντονα ερεθίσματα, οπότε το να κάτσουμε μια ώρα με τον εαυτό μας το νιώθουμε βαρετό και επώδυνο. Εκεί βοηθάει ένα καλό βιβλίο ή μια συζήτηση με ένα φίλο. Να έρθουμε σε επαφή με τις σκέψεις μας. Πολλοί από εμάς δεν έχουμε κάνει αυτή τη συζήτηση με τον εαυτό μας, οπότε δεν γνωρίζουμε τι είναι σημαντικό για εμάς. Στο βιβλίο θα διαβάσει ο αναγνώστης πώς να κάνει στην πράξη τη συζήτηση αυτή, με απλό και εφαρμοσμένο τρόπο και πώς να καταφέρει να βάλει νόημα στη δική του ζωή. Γιατί όλοι έχουμε ανάγκη να ζούμε με νόημα.
Πώς προέκυψε η ιδέα για τη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου σας;
Το βιβλίο το ξεκίνησα μετά τα Χριστούγεννα του 2020. Καραντίνα και lockdown, κάπως έπρεπε να περάσει η ώρα στο σπίτι. Πέρα από την πλάκα όμως, η ιδέα ήταν ότι υπήρχαν τόσες πολλές στρεβλώσεις στους χώρους της αυτοβελτίωσης αλλά και της ψυχολογίας, οι οποίες κατά την άποψή μου επηρεάζουν πολύ την ποιότητα της ζωής που ζούμε, οπότε ένιωθα τεράστια την ανάγκη να γράψω κάτι γι’ αυτό. Σαν μαθηματικός με ενδιαφέρει τι συμβαίνει στην πράξη, όχι μόνο στη θεωρία. Και η πράξη είναι πολύ διαφορετική από τη θεωρία…
Τι αποκομίζει τελικά ο αναγνώστης μέσα από τις σελίδες του βιβλίου και ποιος είναι ο αντίκτυπος του βιβλίου στο αναγνωστικό κοινό μέχρι τώρα;
Οι πρώτες ενδείξεις είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Οι αναγνώστες μου μεταφέρουν την ανακούφιση και το πόσο πιο ήρεμοι ένιωσαν με τον εαυτό τους, διαβάζοντάς το, αλλά και το πόσο πρακτικό και εύχρηστο είναι. Το βασικό μήνυμα που ελπίζω ότι θα αποκομίσει ο αναγνώστης είναι πως δεν ευχαριστιόμαστε τη ζωή μας, όχι επειδή η ζωή μας έχει πρόβλημα, αλλά επειδή ακούμε διαρκώς πως θα έπρεπε να είναι αλλιώς από ό,τι είναι. Όμως δεν είναι έτσι. Δεν αρμενίζουμε στραβά. Στραβός είναι ο γιαλός. Και δεν πειράζει.
Ο Δημήτρης Φλαμούρης
Ο Δημήτρης Φλαμούρης μεγάλωσε στη Δράμα. Σπούδασε Μαθηματικά στη Θεσσαλονίκη και απέκτησε μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο στα χρηματοοικονομικά μαθηματικά στο Λονδίνο. Εργάστηκε για μια δεκαετία σε επενδυτικές τράπεζες στο Λονδίνο. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκε στον χρηματιστηριακό τομέα και δίδαξε επί σειρά ετών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2016 αποφοίτησε από τη σχολή ψυχολογίας του University of East London, όπου ειδικεύτηκε στον τομέα της Θετικής Ψυχολογίας. Αυτή τη στιγμή είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και πραγματοποιεί διαλέξεις με θέμα την Ψυχολογία και την Αυτοβελτίωση, σε συνεργασία με το Κοινωνικό Πανεπιστήμιο Ενεργών Πολιτών, αλλά και ως προσκεκλημένος δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και οργανισμών. Είναι ο συγγραφέας των best-sellers Ψυχο-λογικές Σχέσεις και Ψυχο-λογικά Μυστικά, διοργανώνει σεμινάρια σε θέματα σχέσεων, αυτογνωσίας, άγχους και θετικής ψυχολογίας. Παράλληλα, ασχολείται ερασιτεχνικά με το κρασί, έχοντας αποκτήσει διεθνείς οινικές πιστοποιήσεις και ενίοτε το συνδυάζει με τον χώρο της ψυχολογίας σε ομιλίες του σε οινοποιεία. Έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 80 χώρες, συλλέγοντας εμπειρίες από όλα τα μέρη του πλανήτη.