Δημήτρης Καραμπατζάκης: «Σημαντικά έργα υλοποιήθηκαν στον Δ. Δράμας και πολλά ακόμη προγραμματίζονται»

Συνέντευξη του Δ. Καραμπατζάκη στα «Χ»

0
1909

«Δεν περίμενα να επιστρέψω στα κοινά μετά από μια θλιβερή απώλεια ενός νέου συναδέλφου δημοτικού συμβούλου… ακόμη δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω αυτό που συνέβη»

 

Για την ανάληψη των καθηκόντων στη θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου της Δράμας και την πορεία της Δημοτικής Αρχής στην πρώτη διετία της τρέχουσας περιόδου, μιλά στη συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης. Ο κ. Καραμπατζάκης αναφέρεται στον τρόπο που η πανδημία επηρέασε τους στόχους του Δήμου Δράμας, το έργο που επιτεύχθηκε αλλά και τις σκέψεις του για την επόμενη διετία που θα οδηγήσει στις νέες αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο ίδιος επισημαίνει, ανάμεσα σε άλλα, ότι θα ήθελε να γίνει το δημοτικό συμβούλιο πιο ελκυστικό για τους δημότες.

Κύριε Καραμπατζάκη, συγχαρητήρια για την εκλογή σας στη θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Επανήλθατε στην σύνθεση του οργάνου στα μέσα της δημοτικής περιόδου και μάλιστα μετά από ένα τραγικό γεγονός, αυτό της απώλειας του Χρήστου Κυριακίδη. Ποιες είναι οι πρώτες σκέψεις σας;
Σας ευχαριστώ, είναι αλήθεια ότι δεν περίμενα να επιστρέψω στα κοινά μετά από μια θλιβερή απώλεια ενός νέου συναδέλφου δημοτικού συμβούλου. Είμαι λυπημένος και ακόμη δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω αυτό που συνέβη. Ο Χρήστος ήταν αεικίνητος και είχε προσφέρει στην τοπική κοινωνία. Αυτή τη στιγμή επανέρχομαι στο δημοτικό συμβούλιο για να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό και να ανταπεξέλθω στις απαιτήσεις της θέσης του προέδρου. Μοναδική μου επιδίωξη είναι η εργασία προς όφελος των Δραμινών και της πόλης μας. Είναι μεγάλη η τιμή για τη θέση που λαμβάνω και είμαι χαρούμενος που θα συνεχίσω το έργο του προκατόχου μου κ. Ανδρέα Χαραλαμπίδη.

Πολλοί λένε ότι είστε ένας πολύ ψύχραιμος άνθρωπος και άρα μπορείτε να διαχειριστείτε σωστά τα καθήκοντα του προέδρου, σε ένα όργανο όπως το Δημοτικό Συμβούλιο όπου συχνά, δεν λείπουν οι εντάσεις. Είναι έτσι τα πράγματα;
Ναι, ως χαρακτήρας είμαι υπομονετικός, εργατικός και προσπαθώ να συμπεριφέρομαι ψύχραιμα στα δύσκολα. Φυσικά, κάθε άνθρωπος θωρακίζει διαφορετικά τον εαυτό του και συμπεριφέρεται σύμφωνα με την προσωπικότητα και τις εμπειρίες του. Ελπίζω να σταθώ αντάξιος της θέσης που έλαβα και στην προεκλογική περίοδο που ακολουθεί, να διαμορφωθεί ένα παραγωγικό περιβάλλον στο δημοτικό συμβούλιο.

Τι θεωρείτε ότι μπορεί να βελτιωθεί στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου; Τι θα θέλατε να δείτε εσείς προσωπικά την επόμενη διετία;
Η χρονική στιγμή που αναλαμβάνω την προεδρία είναι μετά από μια παρατεταμένη περίοδο πανδημίας και εύχομαι να τελειώσει σύντομα αυτή η δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας. Με τα δεδομένα αυτά θα ευχηθώ σύντομα να έχουμε πλήρη και δια ζώσης συμμετοχή στις συνεδριάσεις από τους δημοτικούς συμβούλους, να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε τις υποδομές της διαδικτυακής μετάδοσης των συνεδριάσεων για την καλύτερη ενημέρωση των δημοτών και να προχωρήσουμε στην περαιτέρω ψηφιοποίηση της οργάνωσης των δημοτικών συμβουλίων. Κάτι που θα επιθυμούσα, αλλά δεν ξέρω αν μπορεί να επιτευχθεί στα επόμενα δύο χρόνια, είναι να γίνει το δημοτικό συμβούλιο πιο ελκυστικό για τους δημότες και να αυξηθεί η συμμετοχή τους.

Έχετε διατελέσει και ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου Δράμας σε θέματα ψηφιακής τεχνολογίας, τεχνολογίας και πληροφορικής. Σε τι βαθμό έχει εισέλθει ο Δήμος Δράμας στην ψηφιακή εποχή;
Ο Δήμος Δράμας πάντα είχε μια αξιοπρεπή και λειτουργική υποδομή στις νέες τεχνολογίες. Οι υποδομές, τα τελευταία οκτώ χρόνια έχουν βελτιωθεί αισθητά και υπάρχει προοπτική για νέες αναβαθμίσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο δήμος επενδύει από τα δικά του χρήματα για την ανάπτυξη των ψηφιακών του υποδομών αλλά και το τμήμα προγραμματισμού και πληροφορικής έχει επιφορτιστεί τον ρόλο της αναζήτησης πόρων για την ανάπτυξη νέων καινοτόμων έργων που θα οδηγήσουν την πόλη μας στη νέα εποχή. Η ψηφιακή διακυβέρνηση του δήμου προχωρά, και σε συνδυασμό με τις ψηφιακές υπηρεσίες από το κεντρικό κράτος δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα στην εξυπηρέτηση των δημοτών. Σε επίπεδο έξυπνων πόλεων και καινοτόμων υπηρεσιών ο δήμος έχει υλοποιήσει έργα στα πλαίσια του ΒΑΑ Δράμας, της ΔΕΥΑΔ και σημαντική τεχνογνωσία μεταφέρεται στους δημοτικούς υπαλλήλους. Τα συνολικά αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και η πανδημία έδρασε ως καταλύτης για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ψηφιακών υπηρεσιών και της αποδοχής τους από τους πολίτες.

Συμπληρώνονται δυο χρόνια με φόντο την πανδημία. Θεωρείτε ότι αυτό ήταν καθοριστικός παράγοντας για το παραγόμενο έργο στην τοπική αυτοδιοίκηση;
Η πανδημία έχει αλλάξει τη ζωή όλων μας. Είναι λογικό να έχει επηρεάσει και το παραγόμενο έργο στην τοπική αυτοδιοίκηση. Φυσικά η επίδραση της είναι στα περισσότερα θέματα αρνητική αλλά υπάρχουν και θετικά μέσα στη περίοδο αυτή. Η οικονομία έχει δεχθεί ισχυρά πλήγματα σε πολλούς κλάδους της αγοράς. Από την άλλη η καθημερινότητα των εργαζόμενων έχει αλλάξει σημαντικά και νέες προκλήσεις έχουν προκύψει. Το γεγονός αυτό οδήγησε στην καθυστέρηση έργων λόγω της καραντίνας του εργατικού δυναμικού, της έλλειψης υλικών και πρώτων υλών λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα ή και την απότομη αύξηση του κόστους τους. Φυσικά, η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένας ζωντανός και δυναμικός οργανισμός, είναι μέρος της κοινωνίας και γι’ αυτό θεωρώ ότι είναι μεγάλο στοίχημα να παραμείνουμε ενωμένοι για να μπορέσουμε να ανακάμψουμε και από τη δοκιμασία αυτή.

Πώς αποτιμάτε το έργο της Δημοτικής Αρχής στη διάρκεια της διετίας που πέρασε;
Αποτιμώ θετικά το έργο της Δημοτικής Αρχής. Ο λόγος που το θεωρώ ικανοποιητικό είναι γιατί οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης μέσα σε ένα νέο περιβάλλον ανθρώπινων σχέσεων λόγω της πανδημίας κατάφεραν να σταθούν όρθιοι και να συνεισφέρουν στην τοπική κοινωνία με τη περίσσεια των δυνάμεών τους αφού και αυτοί βιώνουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Από τη δεκαετία της κρίσης, βρεθήκαμε μέσα σε μια πανδημία όπου έργα ανάπτυξης (ΒΑΑ Δράμας), υποδομών (Βιολογικός Καθαρισμός Χωριστής), εκσυγχρονισμός Φεστιβάλ Δράμας (Πολιτισμός) προσφέρουν αθροιστικά στη βελτίωση της εικόνας της πόλης μας. Η γνώμη μου είναι ότι σημαντικά έργα υλοποιήθηκαν στον Δήμο Δράμας και πολλά ακόμη προγραμματίζονται ή βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης για να τα χαρούμε όλοι μαζί στο μέλλον.

Ποια είναι η εκτίμησή σας για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στον Δήμο Δράμας;
Για το θέμα αυτό δεν μπορώ να πω πολλά ακόμη, μέσα στη χρονιά θεωρώ ότι θα έχουμε την αποκάλυψή των προθέσεων όλων των παρατάξεων που θα διεκδικήσουν τη δημοτική αρχή. Πάντα η κάθε προεκλογική περίοδος είναι μοναδική και ο λαός της Δράμας έχει τη δυνατότητα να εκτιμήσει τις υποψηφιότητες και να επιλέξει τον καταλληλότερο.

Σας ευχαριστούμε για την παραχώρηση της συνέντευξης στα “ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας”
Σας ευχαριστώ θερμά και εύχομαι όλοι μας να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που έχουμε και να εργαστούμε για την ανάπτυξη της Δράμας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ