Δημοκρατία και Ελεύθερος Τύπος

0
3772

Του Δημήτρη Κυριαζίδη, π. Βουλευτή Δράμας Ν.Δ.

Τα χρόνια περνούν. Συμπληρώθηκαν 47 από την ημέρα λειτουργίας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος που οριστικοποιήθηκε με το σχετικό δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου του 1974.
Κάποιοι βέβαια αρνούνται τη λειτουργία του πολιτεύματός μας, η οποία είναι σταθερή και αταλάντευτη, γιατί στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.
Τη λύση τη δίνει ο λαός με τη συμμετοχή του στις εκλογικές διαδικασίες και όχι τα όποια ελιτίστικα φληναφήματα μεμονωμένων μειοψηφιών, που πολλές φορές με τις παραδοξολογικές τους αντιλήψεις προσπαθούν λαϊκίζοντας να παραπλανήσουν τον λαό, ενώ επί της ουσίας υπηρετούν ιδιοτελείς προσωπικούς στόχους.
Αυτό για άλλη μία φορά είναι ολοφάνερο με τη ρητορική των «αγανακτισμένων», αντίγραφο της πρόσφατης, μα όχι αλησμόνητης περιόδου των συνάξεων στις πλατείες, των πυροτεχνημάτων που «με ένα άρθρο» και με τα «νταούλια» θα έλυναν τα προβλήματά του τόπου και εντέλει μας οδήγησαν στα capital controls.
Eδώ έγκειται η ευθύνη πολλών κοινωνικών, πολιτικών φορέων με κύριο τον τύπο, τόσο τον έντυπο όσο και τον ηλεκτρονικό, ώστε ο λαός, ο ενημερωμένος λαός, εκφραζόμενος με την ψήφο του να επιτύχει το επιθυμητό για αυτόν και το μέλλον του αποτέλεσμα.
Είναι όμως παραδεκτό ότι ο πλουραλισμός στην ενημέρωση πολλές φορές υποκρύπτει συμφέροντα, φτιασιδώνει αλήθειες, προπαγανδίζει ασύστολα, αλλοτριώνει την πραγματικότητα εκτρέποντας σε ατραπούς τα ενδιαφέροντα των πολιτών και ουσιαστικά παραπληροφορώντας τους, εκτρέφοντας παράλληλα το αυγό του φιδιού.
Για αυτόν τον λόγο απαιτείται ο πολίτης να είναι πάντοτε «υποψιασμένος»! Να αναρωτιέται ποιο είναι το κίνητρο του συντάκτη ενός άρθρου! Τι τον καθοδηγεί ώστε να αποκρύπτει τα μέγιστα και να μεγιστοποιεί τα ελάχιστα! Πρέπει με προσοχή να επιλέγει και να μελετά το περιεχόμενο τόσο των πανελλήνιας εμβέλειας μέσων ενημέρωσης όσο και των περιφερειακής – τοπικής.
Ο πολίτης κριτικά πρέπει να στέκεται πάντοτε απέναντι στην μεταδιδόμενη πληροφορία που τον βοηθάει για να σχηματίζει γνώμη για τα τεκτενόμενα και με την ψήφο του διαμορφώνει το αύριο του μέλλοντός του και των παιδιών του, ενώ μια λανθασμένη χρήση της μπορεί να είναι κοινωνικά και εθνικά μοιραία.
Σε όλους μας, στον καθένα και στην καθεμία, επαφίεται ώστε η ελευθερία του τύπου, που αποτελεί δομικό στοιχείο της δημοκρατίας μας, να αποτελεί εργαλείο ανάλυσης και ερμηνείας των γεγονότων και όχι άκριτη αποδοχή της πληροφορίας.
Κριτικά και υπεύθυνα αναζητούμε την ενημέρωση, που πλαταίνει τους δημοκρατικούς μας ορίζοντες και αντιστεκόμαστε στον παρφουμαρισμένο πολύχρωμο λαϊκισμό.
Η Δημοκρατία μας εδραιώθηκε το 1974, παρά τις οποίες αναταράξεις της!
Αποτελούμε μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τις συνετές φωνές του πολιτικού μας συστήματος, τις σωστές πολιτικές επιλογές επιδιώκουμε την ανάταση του τόπου και την αύξηση της κοινωνικής ευημερίας των πολιτών του!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ