Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων

0
4218

Ποια είναι η σύνθεση της επιτροπής ισότητας των φύλων που συγκροτήθηκε από τον Δήμο Δράμας

Στη συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων, ένα όργανο συμβουλευτικό προς το Δημοτικό Συμβούλιο που θα δραστηριοποιείται για την προώθηση θεμάτων ισότητας των δυο φύλων, αποφάσισε να προχωρήσει ο Δήμος Δράμας.
Ο Δήμος Δράμας στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες, γι’ αυτό άλλωστε συνυπέγραψε τη σχετική «Ευρωπαϊκή Χάρτα», αναλαμβάνοντας έτσι δημόσια δέσμευση υπέρ της Αρχής της Ισότητας των Φύλων για δράση και εφαρμογή των προβλεπόμενων πολιτικών με στόχο την προώθηση μιας ισχυρής και υγιούς τοπικής δημοκρατικής κοινωνίας. Σύμφωνα με την απόφαση που πάρθηκε, τακτικά μέλη της επιτροπής θα είναι η κ. Αναστασία Τόλιου Δάντζερα, Αντιδήμαρχος ως Πρόεδρος, η κ. Χρυσή Σιδερά, δημοτική σύμβουλος, μετά από πρόταση των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης, η κ. Μελπομένη Ζαπουνίδου, κοινωνική λειτουργός, ο κ. Γεώργιος Κύρτσης, εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας, η κ. Αλίκη Τσιαμούρα, εκπρόσωπος της Ένωσης Κυριών Δράμας και οι κ.κ. Νικόλαος Κοκκινάκης και Ιωάννης Κιάκος ως εμπειρογνώμονες μετά από πρόταση του Δημάρχου.
Ως Αναπληρωματικά μέλη τους ορίζονται οι δημοτικοί σύμβουλοι Ιωακείμ Ευθυμιάδης και Χαρίκλεια Χατζηιωάννου μετά από πρόταση των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης. Επίσης ορίζονται οι Χρυσάνθη Δάινα, Παναγιώτα Καρνέζου, Βασιλική Κωνσταντινίδου, Δημήτριος Μανώλας και Χρήστος Παπαδόπουλος μετά από πρόταση του Δημάρχου. Γραμματέας της επιτροπής ορίστηκε η κ. Δέσποινα Κουπτσίδου με αναπληρώτρια την κ. Κύρα Παπαδοπούλου.

Οι αντιδράσεις που υπήρξαν από μερίδα της αντιπολίτευσης
Σχετικά με τη συγκρότηση της επιτροπής που λήφθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο, ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Γιώργος Μήτρου δήλωσε την αντίθεσή του σημειώνοντας ότι: «η εμπειρία δείχνει ότι τέτοιου είδους επιτροπές ή οι ποσοστώσεις που έχουν επιβληθεί στα όργανα της διοίκησης δεν έχουν αλλάξει τη σχέση ανισοτιμίας των γυναικών έναντι των ανδρών. Η ουσία είναι βαθιά ταξική και εκμεταλλευτική. Έχει να κάνει με την ταξική φύση της κοινωνίας και την ιδιαίτερη θέση της γυναίκας. Αυτή είναι που γεννά και αναπαράγει την ανισότητα των φύλων». Παράλληλα και ο επικεφαλής της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα» κ. Κοσμάς Καλαϊδόπουλος δήλωσε ότι: «πιστεύω πως η γυναίκα έχει τα ίδια δικαιώματα με τον άνδρα και δεν πρέπει να γίνεται διαπραγμάτευση για να μπαίνει σε επιτροπές. Αυτοί που επινόησαν αυτές τις επιτροπές περί ισότητας, υποβαθμίζουν τη γυναίκα, παρά την αναβαθμίζουν. Δεν πρέπει άντρες και γυναίκες να μπαίνουν σε επιτροπές με τον διαχωρισμό του φύλου».

Εισήγηση από το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής Ισότητας των Φύλων – Ποιες είναι οι αρμοδιότητες της Επιτροπής
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση δρομολογήθηκε αφού λήφθηκε υπόψιν και σχετικό έγγραφο της Δ/νσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού – Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής Ισότητας των Φύλων σύμφωνα με το σκεπτικό της οποίας:
«Η ισότητα των φύλων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής, της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης και διαβίωσης με αποτέλεσμα κάθε προσπάθεια ενίσχυσης ή ενδυνάμωσης τέτοιων πολιτικών να συμβάλει στην ελαχιστοποίηση αν όχι στην εξάλειψη φαινομένων άνισης μεταχείρισης, συμπεριφοράς στερεοτύπων και προκαταλήψεων. Ο Δήμος Δράμας στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες γι αυτό άλλωστε συνυπέγραψε τη σχετική «Ευρωπαϊκή Χάρτα» αναλαμβάνοντας έτσι δημόσια δέσμευση υπέρ της Αρχής της Ισότητας των Φύλων για δράση και εφαρμογή των προβλεπόμενων πολιτικών με στόχο την προώθηση μιας ισχυρής και υγιούς τοπικής δημοκρατικής κοινωνίας. Προς αυτή την κατεύθυνση το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας των Φύλων του Δήμου προτείνει ύστερα από το υπ’ αριθμ Δ1/83/30-1-2020 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων τη λειτουργία Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στο Δήμο Δράμας σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν.4604/2019: Σε κάθε δήμο συνιστάται Δημοτική Επιτροπή Ισότητας , η οποία είναι συμβουλευτικό, προς το δημοτικό συμβούλιο, όργανο με τις εξής αρμοδιότητες: α) σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία του δήμου , συμμετέχει και υποστηρίζει την ένταξη της ισότητας των φύλων στις πολιτικές του δήμου, εισηγείται και συμμετέχει στην εκπόνηση σχεδίων δράσης για την ισότητα των φύλων σε τοπικό επίπεδο, β) διατυπώνει προτάσεις και εισηγείται προς τα αρμόδια όργανα του δήμου, την λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής, γ) συνεργάζεται με την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, τις αρμόδιες, κατά περίπτωση, υπηρεσιακές μονάδες του δήμου και με δομές και συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της προώθησης θεμάτων ισότητας και δικαιωμάτων των γυναικών σε τοπικό επίπεδο, δ) συνεργάζεται με τις Δομές του Δικτύου της ΓΓΙΦ για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, καθώς και με φορείς της κοινωνίας των πολιτών…».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!