Δωρεά χιλιάδων αντιδραστηρίων στο νοσοκομείο από τον Δήμο Δράμας

0
3589

Σωστή η απόφαση αλλά θα μπορούσαν να γίνουν πολύ περισσότερα, λένε οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης

Σε δωρεά χιλιάδων αντιδραστηρίων για μοριακό έλεγχο PCR αξίας 27.000 ευρώ αποφάσισε να προχωρήσει ο Δήμος Δράμας με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, σημειώνοντας ότι πρόκειται για προσφορά του Δήμου στο Νοσοκομείο και προσθέτοντας ότι οι πραγματικοί ήρωες, δηλαδή οι γιατροί, οι νοσηλευτές, η διοίκηση και όλο το προσωπικό δίνουν τον μεγάλο αγώνα.
«Συμπολίτες μας νοσηλεύονται και δίνουν και αυτοί τον δικό τους αγώνα. Πρέπει να τον ενισχύσουμε. Με κατεπείγουσα απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ο Δήμος μας δωρίζει χιλιάδες αντιδραστήρια προς το Νοσοκομείο μας, αξίας 27.000€. Για πρώτη φορά το Νοσοκομείο θα αποκτήσει πλήρες σύστημα PCR μοριακού ελέγχου. Θωρακίζουμε την υγεία μας. Εύχομαι καλό κουράγιο στους γιατρούς, τους νοσηλευτές μας και σε όλο το προσωπικό καθώς και στους δοκιμασμένους Δραμινούς και τις οικογένειές τους. Δεν είστε μόνοι σας. Θα βγούμε νικητές» σημείωσε ο Δήμαρχος Δράμας.
Σημειώνεται ότι την απόφαση για τη δωρεά έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας κατά τη διά περιφοράς συνεδρίασή του την Τετάρτη. Το θέμα της δωρεάς ήρθε προς συζήτηση ως έκτακτο και ψηφίστηκε από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Ανάλογη ήταν και η δωρεά ύψους 27.000 περίπου που αποφάσισε να κάνει όπως λέγεται και ο Δήμος Κάτω Νευροκοπίου για τη διάθεση αντιδραστηρίων στο Νοσοκομείο Δράμας.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας στα «Χ» ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μιχάλης Μλεκάνης από την πλευρά της παράταξης Πόλη + Ζωή, είπε ότι υπήρξε συμφωνία από την πλευρά της παράταξής του για τη δωρεά του Δήμου προς το Νοσοκομείο Δράμας, ωστόσο θα πρέπει ο Δήμος να διαθέσει περισσότερα χρήματα και να συμπαρασταθεί περισσότερο στο Νοσοκομείο που δοκιμάζεται σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο νομός μας. Οι ανάγκες για τη λειτουργία μοριακού ελέγχου, βέβαια, δεν καλύπτονται, διότι η οικονομική πρόταση που έστειλε η εταιρεία προς το νοσοκομείο είναι πολύ μεγαλύτερη. Το σύστημα μοριακού ελέγχου θα πρέπει να μπορεί να λειτουργήσει ολοκληρωμένα στο νοσοκομείο. Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος Δράμας μπορεί να καλύψει με δική του δαπάνη ότι υγειονομικό υλικό χρειάζεται το Νοσοκομείο.

Για το ίδιο θέμα ο επικεφαλής της παράταξης Project κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης σημείωσε στα «Χ»: «Φυσικά και συμφωνήσαμε με τη δωρεά του Δήμου Δράμας, ωστόσο το μηχάνημα μαζί με τα αντιδραστήρια κοστίζει περίπου 100.000 ευρώ. Το κόστος μόνο του συστήματος μοριακού ελέγχου κοστίζει περίπου 45.000 ευρώ, σύμφωνα με την ενημέρωση της διοίκησης του νοσοκομείου. Η κίνηση του Δήμου Δράμας είναι θετική, ωστόσο η τοποθέτηση του Δημάρχου αφήνει την εντύπωση ότι η δωρεά του συστήματος ελέγχου συνολικά προέρχεται από τον Δήμο Δράμας. Αυτό δεν ισχύει. Ο Δήμος Δράμας έδωσε μόνο το 1⁄4 του ποσού που απαιτείται για τη λειτουργία του συστήματος μοριακού ελέγχου. Εμείς ως παράταξη λέμε ότι ο Δήμος Δράμας θα έπρεπε να καλύψει περισσότερες άμεσες ανάγκες σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε και φυσικά τα χρήματα για αυτή τη δωρεά θα έπρεπε να τα εξασφαλίσουμε από τον μηδενισμό του ποσού που ψηφίστηκε από Μαμσάκο και Χαρακίδη για την Ονειρούπολη, η οποία δεν πρόκειται να γίνει. Υπάρχουν πολλές ανάγκες στις οποίες θα μπορούσε να βοηθήσει ο Δήμος Δράμας. Για παράδειγμα στο θέμα της τηλεκπαίδευσης ενδεχομένως να υπάρχουν ακόμη και σήμερα ανάγκες για tablets. Ενδεχομένως μάλιστα, να υπάρχουν και ακόμη μεγαλύτερες ανάγκες. Τα παιδιά που πρέπει να παρακολουθήσουν τηλεκπαίδευση, έχουν στα σπίτια τους internet; Κάποια από αυτά ίσως να μην έχουν καν ρεύμα. Μήπως θα πρέπει ο Δήμος Δράμας σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση να καταγράψει τις ενδεχόμενες ανάγκες;»

H παράταξη «Αυτοδιοίκηση Πολιτών Δράμας» δεν συμμετείχε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε διά περιφοράς, ωστόσο έκανε γνωστή τη θέση της προς το Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα της δωρεάς με την οποία συμφωνεί αναφέροντας επίσης και τα εξής: «Η υγειονομική κρίση στη χώρα παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με την εκθετική αύξηση των βαρέως πασχόντων και των θανάτων καθημερινά από την ανεύθυνη στάση της Κυβέρνησης. Σπατάλησε οκτώ υπερπολύτιμους μήνες χωρίς να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας με προσωπικό, υλικοτεχνικό εξοπλισμό και χρηματοδότηση.
Η κυβέρνηση που αρνείται από την άνοιξη να ακούσει τους νοσοκομειακούς γιατρούς, ας τους ακούσει έστω και τώρα . Επιβάλλεται άμεσα να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος. Απαιτούμε:
– Να προσληφθούν με έκτακτη ρύθμιση σε μόνιμες θέσεις ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ όλοι οι γιατροί που έχουν υποβάλλει σχετική αίτηση 2018 – 2020, χωρίς επιλογή μόνο με γρήγορο έλεγχο τυπικών προσόντων. Να επεκταθεί δηλαδή σε όλες τις ειδικότητες η πρόσφατη διάταξη Κικίλια που αφορούσε μόνο τους Εντατικολόγους και ήρθε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Να εξασφαλιστεί το απαραίτητο διοικητικό προσωπικό στις ΥΠΕ και στο Υπουργείο για την ταχύτατη ολοκλήρωση των διαδικασιών.
– Με την ίδια διαδικασία να γίνουν οι αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτικού και λοιπού υγειονομικού προσωπικού. Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες άμεσα διαθέσιμοι υγειονομικοί, όπως αποδεικνύεται από τις αιτήσεις για μόνιμες και επικουρικές θέσεις.
– Να μονιμοποιηθεί το επικουρικό προσωπικό που σε πολλές περιπτώσεις άλλωστε είναι τα ίδια φυσικά πρόσωπα που κάνουν αιτήσεις για μόνιμες θέσεις.
– Να αξιοποιηθεί και να στελεχωθεί άμεσα κάθε κτιριακή νοσοκομειακή δομή που παραμένει ανενεργή σε όλη την χώρα.
– Να αναπτυχθούν εκτάκτως δομές περίθαλψης και σε άλλα μη νοσοκομειακά δημόσια κτίρια.
– Να τεθεί στην απόλυτη διάθεση του κράτους υποχρεωτικά, άνευ όρων το σύνολο των δομών και του υγειονομικού προσωπικού του ιδιωτικού τομέα υγείας και να ενταχθεί σε ενιαίο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της επιδημίας. Να μην προχωρήσει το αισχρό σχέδιο κυβέρνησης – ηγεσίας ΠΙΣ. Επείγον έκτακτο σχέδιο διάταξης όλων των δομών και όλου του προσωπικού δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων της επιδημίας τις επόμενες εβδομάδες, υποχρεωτικά και με απόλυτη ευθύνη του κράτους.
– Να σταματήσει αμέσως η απαράδεκτη κατάσταση με την ιχνηλάτηση και με τις τηλεφωνικές οδηγίες του ΕΟΔΥ. Πολλά επαναλαμβανόμενα και πλήρως δωρεάν τεστ σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Πλήρης τακτικός έλεγχος σε όλες τις μονάδες υγείας-πρόνοιας, μεγάλους εργασιακούς χώρους, φιλοξενίας ηλικιωμένων, κλειστές δομές ψυχικής υγείας, σε δομές προσφύγων, σε καταυλισμούς, σε σωφρονιστικά ιδρύματα. Πλήρης τακτικός έλεγχος με δωρεάν τεστ παντού».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!