Δράσεις του Δήμου Δράμας για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

0
1440

Μ. Τάσσου στα “Χ”: «Θέλουμε να αποδώσουμε το κέντρο της πόλης περισσότερο στον άνθρωπο και να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής»

Ο Δήμος Δράμας για 7η συνεχή χρονιά συμμετέχει στην εκστρατεία της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας» που υποστηρίζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Με την Εθνική Συντονίστρια κα Κ. Παπαδάκη και με βασικό στόχο την αλλαγή των τρόπων συμπεριφοράς των πολιτών, όσον αφορά στις καθημερινές μετακινήσεις τους και την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και δραστηριοποίηση των Τοπικών Αρχών, Φορέων και πολιτών για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας και την αναβάθμιση μέσω αυτής, της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής διάστασης των πόλεων.
Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού κ. Μιχάλης Τάσσου, είπε ότι «ο Δήμος Δράμας συμμετέχει για 7η συνεχή χρονιά στην εκστρατεία για την Ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας. Μια πρωτοβουλία για την οποία στο παρελθόν έχει βραβευθεί από το Πράσινο Ταμείο. Δυστυχώς η εξέλιξη της πανδημίας μας κράτησε πίσω από πιο καινοτόμα και σύγχρονα πράγματα που συνδέονται με την βιώσιμη αστική κινητικότητα και θα θέλαμε να κάνουμε. Ουσιαστικά για την φετινή χρονιά αυτό που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε είναι να αναδείξουμε τις πρωτοβουλίες του Δήμου και τις πεζοδρομήσεις ορισμένων οδών στην πόλη και τον αστικό ιστό. Μέσω αυτών δίνουμε την ευκαιρία στον κόσμο να κινηθεί ελεύθερα με το ποδήλατο ή με τα πόδια, απαλλαγμένος από το αυτοκίνητο. Προσπάθειά μας είναι να πλησιάσουμε τον μέσο όρο των σύγχρονων ευρωπαϊκών πόλεων που τις τελευταίες δεκαετίες έχουν βάλλει στο κέντρο της προσοχής τους τον άνθρωπο και όχι τα μηχανικά μέσα μετακίνησης. Καλώς ή κακώς μπαίνουμε σε αυτή την λογική λίγο πιο καθυστερημένα ως χώρα. Δυστυχώς ακόμη υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αντιδρούν διότι πιστεύουν ότι η κίνηση χωρίς αυτοκίνητο θα επιφέρει πολλές επιπτώσεις ιδίως οικονομικές. Όμως έχει αποδειχθεί ότι η πεζοδρόμηση στο κέντρο της πόλης και οικονομική ανάπτυξη φέρνει αλλά και αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών. Θυμίζω την πρόταση που υποβάλλαμε ως Δήμος στο πράσινο ταμείο, για την προμήθεια ηλεκτρικών ποδηλάτων και μετατροπέων συμβατικών ποδηλάτων σε ηλεκτροκίνητα. Θέλουμε να αναδείξουμε τις ήπιες μορφές μετακίνησης για να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής στο κέντρο της πόλης αλλά και για να προλάβουμε τα δυσμενή φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής. Θυμίζω ότι σε 18 μήνες από την έναρξη των εργασιών θα αποδοθεί και το εμβληματικό έργο της ανάπλασης της 19ης Μαΐου που θα μετατρέπει μια επιβαρυμένη περιοχή σε ένα βιώσιμο περιβάλλον, με κυρίαρχο στοιχείο το πράσινο και κυρίαρχο το στοιχείο την κατεύθυνση προς μια βιώσιμη κινητικότητα…”.
Ο Δήμος Δράμας με σχετικές του αποφάσεις ενέκρινε μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις οδούς Χελμού, Γ. Σταύρου και σε τμήματα οδών περιμετρικά της πλατείας Ελευθερίας στο κέντρο της πόλης της Δράμας.
Συγκεκριμένα και μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, καθόρισε προσωρινά ως πεζόδρομο την οδό Χελμού, από την οδό Νικομήδειας έως την οδό Φιλίππου, καθημερινά από τις 18:00 έως και τα μεσάνυχτα. Επίσης μετέτρεψε σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας την οδό Γ. Σταύρου, από την οδό 19ης Μαΐου μέχρι την οδό Αμύντα, καθημερινά και για το σύνολο της ημέρας. Ενώ παράλληλα καθόρισε προσωρινά ως πεζόδρομους, τμήματα οδών (Εθνικής Αμύνης, Βεργίνας, Άρμεν, Λεωφόρος Αγίας Σοφίας, Ελευθερίου Βενιζέλου) που περιβάλλουν την πλατεία Ελευθερίας στο κέντρο της Δράμας, κάθε Κυριακή από τις 11:00 έως και τις 21:00 το βράδυ.
Φέτος, ο Δήμος Δράμας με το Τμήμα Προγραμματισμού Ανάπτυξης & Οργάνωσης, την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και με τη συνδρομή της Δημοτικής Αστυνομίας στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας» θα πραγματοποιήσει δράσεις όπως πεζοπορία, ποδηλατοβόλτα και αποκλεισμό κυκλοφορίας τροχοφόρων στην οδό Χελμού όπου και θα παραχωρηθεί σε πεζούς, ποδηλάτες και χρήστες skateboard.
Κάθε ενδιαφερόμενος έχει την δυνατότητα να συμμετέχει ελεύθερα στις εκδηλώσεις του παρακάτω προγράμματος.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Ήδη χθες, Τετάρτη 16/9 στην Πλατεία Ελευθερίας, πραγματοποιήθηκε ήπια ποδηλατοβόλτα στην πόλη με τα μέλη της “Πρωτοβουλίας Πεζών – Ποδηλατών Δράμας” και κάθε ενδιαφερόμενο.
Τη Δευτέρα 21/9 στις 6μ.μ. στην είσοδο του τζαμιού Σαντιρβάν (δίπλα από το ΙΚΑ) θα ξεκινήσει Πεζοπορική Διαδρομή στο Ιστορικό Κέντρο της Δράμας. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία αναγνώρισης της περιοχής συνοδεία της κας Βίκυς Κωνσταντινίδου, Ιστορικός Τέχνης – Διαχειρίστρια της ΑΜΚΕ “Emphasis”.
Την Κυριακή 22/ 9 «Μέρα χωρίς αυτοκίνητο» από τις 6 το απόγευμα και μέχρι τα μεσάνυχτα η περιοχή της Ανάπλασης θα γίνει πεζόδρομος. Συγκεκριμένα θα γίνει αποκλεισμός της κυκλοφορίας των τροχοφόρων στην οδό Χελμού από την οδό Νικομήδειας έως την οδό Φιλίππου όπου θα παραδοθεί σε πεζούς, ποδηλάτες και χρήστες skateboards.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ