Με επτά θεματικούς τομείς φέτος το Κοινωνικό Πανεπιστήμιο στη Δράμα

0
1416

Μιλά στα “Χ”, ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης, εκπαιδευτικός και συντονιστής του θεσμού στη Δράμα.

Από 18 Οκτωβρίου του 2020 ξεκινάει η 6η χρονιά λειτουργίας του «Κοινωνικού Πανεπιστημίου Ενεργών Πολιτών» στη Δράμα από το Σωματείο Κοινωνικό Πανεπιστήμιο Ενεργών Πολιτών ((Κ.Π.Ε.Π.) με το διακριτικό τίτλο: Φορέας υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Το Κ.Π.Ε.Π. είναι ένας εκπαιδευτικός φορέας που συστάθηκε στην Καβάλα με τη μορφή Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου και υλοποιεί επιμορφωτικά προγράμματα μη Χρηματοδοτούμενα από κρατικούς φορείς.
Σκοπός του φορέα είναι να δώσει την ευκαιρία σε κάθε ενδιαφερόμενο πέρα από ηλικία, μορφωτικό επίπεδο και επαγγελματική ενασχόληση, να διευρύνει τους ορίζοντες της σκέψης και δράσης του αλλά και τα πνευματικά του ενδιαφέροντα, μέσα από σειρές-κύκλους μορφωτικών μαθημάτων, προγραμμάτων συμβουλευτικής υποστήριξης, ημερίδων, διαλέξεων και συνεδρίων με επίκαιρα αλλά και διαχρονικά θέματα και ζητήματα.
Μιλώντας στα “Χ” ο Συντονιστής του Κοινωνικού Πανεπιστημίου στη Δράμα κ. Δημήτρης Κωνσταντινίδης είπε ότι «Οι εγγραφές άρχισαν ήδη από 15 Ιουνίου και θα κρατήσουν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Τα θεματικά αντικείμενα που διδάσκονται και φέτος στηρίζονται στο ενδιαφέρον των ίδιων των σπουδαστών. Αυτό συμβαίνει γιατί στο τέλος κάθε χρονιάς ρωτούμε τους σπουδαστές ποιο αντικείμενο θα ήθελαν να παρακολουθήσουν την επόμενη περίοδο. Συγκεντρώνουμε λοιπόν αυτά τα στοιχεία και καταλήγουμε στην θεματολογία της επόμενης χρονιάς. Το Κοινωνικό Πανεπιστήμιο λειτουργεί στη Δράμα έξι χρόνια και κάθε χρόνο διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τα θεματικά αντικείμενα που διδάσκονται σε αυτό. Τα μαθήματα παρακολουθούν σπουδαστές ηλικίας από 22 ετών αλλά είχαμε σπουδαστές μέχρι και 85 ετών. Ο μόνος όρος για να παρακολουθήσει κανείς τα μαθήματα είναι ο σπουδαστής να είναι ενήλικος. Κάθε χρόνο παρακολουθούν τα μαθήματα του Κοινωνικού πανεπιστημίου στη Δράμα, γύρω στους 30 σπουδαστές. Το δε πιστοποιητικό παρακολούθησης δεν πιστοποιεί μονάδες ή μόρια αλλά την επιμόρφωση έχουν αποκτήσει οι σπουδαστές».
Το Κ.Π.Ε.Π. λειτουργεί με επιτυχία εδώ και 7 περίπου χρόνια στις πόλεις Καβάλα, Χρυσούπολη Καβάλας, Θάσο, Κρηνίδες Καβάλας, Ξάνθη, Δοξάτο Δράμας, Δράμα, Βέροια, Αλεξάνδρεια, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Μαραθώνα Αττικής, Ν. Σμύρνη & Ηλιούπολη Αθηνών.
Το πρόγραμμα του Κ.Π.Ε.Π. κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 περιλαμβάνει θέματα από το ευρύ επιστημονικό πεδίο της ψυχολογίας και της κοινωνιολογίας. Διαπρεπείς στον χώρο τους επιστήμονες κλήθηκαν, μέσα από συστηματικά οργανωμένες σειρές μαθημάτων, να προσφέρουν στα μέλη του φορέα Κ.Π.Ε.Π. έγκυρες, κατασταλαγμένες γνώσεις αλλά και προβληματισμούς.
Ένα μεγάλο μέρος των εκπαιδευτών εκπαιδεύεται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες σε θέματα ψυχολογίας με το πρόγραμμα ΕRASMUS + του ΙΚΥ (Εθνική Μονάδα Συντονισμού Ενηλίκων Erasmus +) στον Τομέα Εκπαίδευσης Ενηλίκων και στη συνέχεια μεταδίδουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες του στους σπουδαστές του Κ.Π.Ε.Π.

Από τον Οκτώβριο του 2020 θα ξεκινήσουν στη Δράμα οι παρακάτω ετήσιοι επιμορφωτικοί τομείς δια ζώσης:
-Θετική Ψυχολογία
-Δημιουργικό Εργαστήριο Δια χειρός: «Μην το πετάς!!! Ανακύκλωσε και χρησιμοποίησέ το»

Και εξ αποστάσεως:
-Η τέχνη της Διαπραγμάτευσης
-Ηλεκτρονικό Εμπόριο
-Mαθήματα Αυτοβελτίωσης
-Συμβουλευτική Γονέων
-Δημιουργική Γραφή

Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται σε 15 τετράωρες συναντήσεις ανά δεκαπενθήμερο, από τον Οκτώβριο 2020 έως τον Ιούνιο του 2021 συνοδεύονται από εποπτικό υλικό (διαφάνειες, ακουστικό υλικό κλπ.) και θα έχουν τη μορφή παρουσιάσεων, βιωματικών εργαστηρίων και αλληλοδραστικών συζητήσεων. Στο κλείσιμο του προγράμματος θα απονεμηθούν Βεβαιώσεις Ετήσιας Επιμόρφωσης.

Προϋποθέσεις εγγραφής
Από τις 15 Ιουνίου 2020 έως 15 Οκτωβρίου 2020 γίνονται δεκτές αιτήσεις εγγραφών μελών άνω των 18 ετών, ανεξάρτητα από το εθνικό, μορφωτικό, οικονομικό ή κοινωνικό επίπεδο.
Στη σελίδα του Κοινωνικού Πανεπιστημίου http://www.koinonikopanep.com υπάρχει ηλεκτρονική αίτηση όπου η δήλωση συμμετοχής στη θεματική ενότητα είναι ταυτόχρονα και υπεύθυνη πράξη αυτοδέσμευσης.
Οι σπουδαστές μπορούν να πραγματοποιήσουν έως και 4 απουσίες για τη χορήγηση της Βεβαίωσης Ετήσιας Επιμόρφωσης.
Το ετήσιο επιμορφωτικό πρόγραμμα για την κάθε θεματική ενότητα του «Κοινωνικού Πανεπιστημίου Ενεργών Πολιτών» κοστίζει για τα νέα μέλη 150 Ευρώ και για τα ήδη ενεργά μέλη 140 Ευρώ. Το ποσό καταβάλλεται στην Τράπεζα Πειραιώς, στον αριθμό λογαριασμού του «Κοινωνικού Πανεπιστημίου Ενεργών Πολιτών» : IBAN GR 56017 1618 0006 6181 2768 7051
Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία εγγραφής.
Στην κατάθεση αναγράφεται υποχρεωτικά το όνομα και η πόλη παρακολούθησης.
Υπάρχει η δυνατότητα για τους σπουδαστές να εκπονήσουν προαιρετική εργασία (από ένα έως τέσσερα άτομα) σε μία υποθεματική κατηγορία κάποιας θεματικής ενότητας την οποία παρακολουθούν έχοντας τη βοήθεια και την υποστήριξη (ερευνητική και βιβλιογραφική) του ανάλογου εισηγητή. Η εργασία αυτή θα μπορεί να αναρτάται δημόσια σε ηλεκτρονικό περιοδικό με ISSN ή στην ιστοσελίδα του «Κοινωνικού Πανεπιστημίου Ενεργών Πολιτών» και να παρουσιάζεται με μορφή προφορικής ανακοίνωσης στο Πανελλήνιο Συνέδριο που θα διοργανώνεται από το φορέα κάθε δύο χρόνια.
Απλό μέλος μπορεί να εγγραφεί οποιοσδήποτε με ετήσια συνδρομή 25 ευρώ όπου θα του παρέχεται η δυνατότητα δωρεάν συμμετοχής σε διάφορες δράσεις που διοργανώνει ο φορέας (προβολή ταινίας, βιβλιοπαρουσιάσεις, εκπαιδευτικές ξεναγήσεις και επισκέψεις κ.ά.)
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον Συντονιστή Δράμας κ. Κωνσταντινίδη Δημήτρη, τηλ. 6932341993 και με τη γραμματεία κ. Μπιάνκα Κατσιφλά στο τηλ. 6981347237 & 6947449794 για οποιαδήποτε πληροφορία και διευκρίνιση (ιστοσελίδα: www.koinonikopanep.com) και στην Υπεύθυνη Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης κ. Χρυσοπούλου Σταυρούλα στο τηλ.6942062499 & 6906501772.
Υπάρχει ακόμα δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας στο email: koinonikopanep@gmail.com.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ