Δράση ευαισθητοποίησης του κοινού για τα άτομα με προβλήματα όρασης

0
555

Σμ. Κρεμύδας: «Tο επίπεδο της προσβασιμότητας που έχει το έργο του ΒΑΑ είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο, αλλά υπάρχουν κάποιες επισημάνσεις για διορθώσεις»


Η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα «λευκού μπαστουνιού», που τιμάται στις 15 Οκτωβρίου, προσπάθησε χθες Πέμπτη να αναδείξει για ακόμη μια φορά τις σωστές πρακτικές που υλοποιούνται στην περιοχή της ανάπλασης της 19ης Μαΐου.
Στόχος ήταν η διάδοση της μεγάλης σημασίας της χρήσης του λευκού μπαστουνιού και η ευαισθητοποίηση του κοινού. Παρουσία του Δημάρχου Δράμας κ. Μαμσάκου, του Αντιδημάρχου κ. Χαραλαμπίδη αλλά και της Δημοτικής Αστυνομίας, έγινε προσπάθεια να αναδειχθεί το έργο της ανάπλασης και ταυτόχρονα η καλή πρακτική και σωστή νοοτροπία που πρέπει να έχει η κοινωνία, όταν αντιμετωπίζει άτομα με αναπηρία ή προβλήματα όρασης.
Ειδικότερα σε ότι αφορά την προσβασιμότητα, που εξασφαλίζεται από το έργο, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας κ. Σμάραγδος Κρεμύδας, είπε ότι αν δει κανείς το έργο από την δικαιωματική πλευρά, το έργο είναι σε ένα πολύ σωστό σημείο λειτουργίας και εξυπηρέτησης των ατόμων με προβλήματα όρασης. Είπε επίσης ότι η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας προσπαθεί να έρχεται σε επαφή και σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές. Πρόσθεσε ότι τα έργα θα πρέπει να είναι και λειτουργικά και χρηστικά. Διευκρινίζοντας ότι υπάρχει καλή συνεργασία με τον Δήμο Δράμας και τις υπηρεσίες του, επεσήμανε ότι τα έργα που γίνονται είναι προς όφελος των ατόμων με προβλήματα όρασης. Είπε ότι αυτά πρέπει να εποπτεύονται ώστε να μην καταπατούνται οι προϋποθέσεις που πρέπει να έχουν για τη σωστή προσβασιμότητα και να διασφαλίζεται η μετακίνηση και η αυτονομία των πεζών, των εμποδιζόμενων ατόμων και δη των ατόμων με προβλήματα όρασης.
Ο κ. Κρεμύδας είπε ότι το επίπεδο της προσβασιμότητας που έχει το έργο του ΒΑΑ είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο, αλλά υπάρχουν κάποιες επισημάνσεις για διορθώσεις που έχουν κατατεθεί ήδη προς την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Δράμας. Για τις βελτιώσεις αυτές η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας, βρίσκεται σε συνεννόηση με το δήμο και εφόσον όλα αυτά διορθωθούν τότε το έργο θα είναι σε ένα πολύ καλό επίπεδο εξυπηρέτησης των ατόμων με προβλήματα όρασης.
Ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ν. Δράμας κ. Κώστας Αποστολίδης είπε ότι στόχος της επίσκεψης στο χώρο της ανάπλασης στη 19ης Μαΐου, ήταν η ανάδειξη της σημασίας της προσβασιμότητας στα έργα. «Θα θέλαμε να ευαισθητοποιήσουμε και το κοινό, τους επαγγελματίες και τα καταστήματα όπου υπάρχει οδηγός όδευσης τυφλών, να έχουν ελεύθερο τον χώρο αυτό προκειμένου να είναι ελεύθερη η πρόσβαση των ατόμων με οπτική αναπηρία. Γα να χρησιμοποιηθεί το λευκό μπαστούνι, θα πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη υποδομή και να μην υπάρχουν εμπόδια για τα άτομα με προβλήματα όρασης. Μια δεκαετία πίσω δεν υπήρχαν τέτοιες υποδομές. Καταφέραμε εμείς εδώ στο Δήμο Δράμας να γίνει ένα αξιόλογο έργο σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του δήμου. Όπου υπάρχει μια ανάπλαση υπάρχει και η ανάλογη υποδομή και για τα άτομα με οπτική αναπηρία αλλά και για τα άτομα με κινητικές αναπηρίες».
Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, που παρακολούθησε τη δράση της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας, τόνισε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας και το Σύλλογο ΑμεΑ Νομού Δράμας. Υπάρχει μια άριστη συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια με αυτούς τους ανθρώπους. Πιστεύω ότι την ποιότητα ζωής σε μια πόλη την καθορίζουν οι λεπτομέρειες. Δηλαδή οι ειδικές καταστάσεις που δείχνουν αν μια Δημοτική Αρχή είναι δίπλα στο πρόβλημα αυτών των ανθρώπων. Η Δημοτική μας αρχή σε όλα τα έργα τα οποία κατασκευάζει λαμβάνει πάντα υπ’ όψη όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται για την ομαλή διάβαση των τυφλών. Πιστεύω ότι με αυτή την λογική θα συνεχίσουμε».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ