Δυσφορία και αναστάτωση στο Νευροκόπι για το επίδομα θέρμανσης

0
3351

– Σε κινήσεις διαμαρτυρίας προσανατολίζεται ο Δήμος Νευροκοπίου
– Γ. Κυριακίδης στα «X»: «Το επίδομα δεν καλύπτει ούτε το 10% του κόστους θέρμανσης στο λεκανοπέδιο»

Εκτεταμένη είναι η δυσαρέσκεια των κατοίκων του Λεκανοπεδίου Κ. Νευροκοπίου για το ύψος του επιδόματος θέρμανσης που τελικά δικαιούνται. Στην πραγματικότητα, όπως λένε, το ύψος του επιδόματος θέρμανσης δεν αρκεί για να καλύψει ούτε το 10% του κόστους θέρμανσης σε μία περιοχή που δοκιμάζεται κάθε χρόνο από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τουλάχιστον για επτά μήνες το χρόνο.
Μιλώντας στα «Χρονικά της Δράμας» ο Δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου κ. Γιάννης Κυριακίδης είπε ότι ο Δήμος Νευροκοπίου εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει επιστολές τόσο προς το Υπουργείο Οικονομικών όσο και προς κάθε ενδιαφερόμενο, προκειμένου να περιγράψει το μέγεθος του προβλήματος. Ωστόσο, παραμένει σε αναμονή μέχρι και αύριο, Παρασκευή, οπότε και θα καταβληθούν τα χρήματα στους πρώτους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, για να διαπιστωθεί και στην πράξη το ύψος του επιδόματος που τελικώς θα καταβληθεί. «Για τον λόγο αυτό ετοιμάζουμε να στείλουμε επιστολή διαμαρτυρίας τόσο προς το Υπουργείο Οικονομικών όσο και προς κάθε ενδιαφερόμενο. Αλλά θα περιμένουμε μέχρι την Παρασκευή που θα πληρωθούν οι δικαιούχοι για να διαπιστώσουμε τα ακριβή ποσά των επιδομάτων. Από Δευτέρα και εφόσον τα επιδόματα είναι στο ύψος που αντιλαμβανόμαστε με την ανάγνωση του ΦΕΚ, θα προβούμε σε επιστολή διαμαρτυρίας με στοιχεία πλέον» δήλωσε ο Δήμαρχος.
Ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου διερωτάται, μάλιστα, γιατί μπήκε το ανώτατο όριο των 650 ευρώ, αν ο κάτοικος του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου πρόκειται να λάβει επίδομα θέρμανσης ύψους 250 ευρώ. Επισημαίνει δε ότι με επίδομα βάσης 220 ευρώ κανένας δικαιούχος δεν πρόκειται να λάβει το ανώτατο όριο του επιδόματος που είναι τα 650 ευρώ. Δεν είναι δυνατόν μία οικογένεια με δύο παιδιά στο Νευροκόπι να δικαιούται μόνο 260 ευρώ συν 26 ευρώ για κάθε παιδί.
«Μετά το ΦΕΚ που εκδόθηκε, με το οποίο καθορίζεται το ύψος του επιδόματος βάσης, δηλαδή τα 220 ευρώ, θορυβηθήκαμε διότι το ποσό που θα πάρουν οι δικαιούχοι είναι πολύ χαμηλότερο από το ανώτατο όριο του επιδόματος που φθάνει τα 650 ευρώ. Εφόσον επιβεβαιωθεί το ύψος του επιδόματος θέρμανσης και στην πράξη, θα προβούμε σε έντονη διαμαρτυρία, ζητώντας την αλλαγή του ΦΕΚ και την αλλαγή του ύψους επιδόματος βάσης. Ήδη ο πληθυσμός στην περιοχή του Νευροκοπίου εκφράζει την έντονη δυσφορία του για αυτές τις εξελίξεις. Κάναμε, δηλαδή, ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση φέτος με την ένταξη των καυσόξυλων και των πέλλετ στο επίδομα θέρμανσης, όπως και με την κλιμάκωσή του ανά γεωγραφική περιοχή, αλλά με το ύψος της βάσης του επιδόματος φαίνεται ότι κινούμαστε προς τα πίσω. Εμείς ούτως ή άλλως θα θέταμε ζητήματα που προκύπτουν από τον υπολογισμό του επιδόματος θέρμανσης και έχουν να κάνουν με τις «βαθμοημέρες», διότι θεωρούμε ότι και στο σημείο αυτό το Νευροκόπι αδικείται και δεν αναγνωρίζεται ο ολικός παγετός ως κριτήριο, αλλά μόνο η θερμοκρασία που θα καταγραφεί στο 24ωρο, κάτι που δεν έχει σχέση με το κόστος της θέρμανσης, διότι οι χαμηλές θερμοκρασίες στο Νευροκόπι είναι συνεχείς».
Σημειώνεται ότι σε γενικές γραμμές μία οικογένεια με δύο παιδιά στο Κ. Νευροκόπι πρέπει να δαπανήσει για θέρμανση με καυσόξυλα τουλάχιστον 1500-2000 ευρώ κατά τη διάρκεια του επταμήνου της χειμερινής περιόδου. Επίσης, μία αντίστοιχη οικογένεια που χρησιμοποιεί πέλλετ θα χρειαστεί τουλάχιστον 2500 ευρώ για το ίδιο διάστημα, ενώ εάν χρησιμοποιεί ως καύσιμο θέρμανσης το πετρέλαιο, τότε το ποσό που θα χρειαστεί είναι πολύ μεγαλύτερο. Κατά συνέπεια, το ύψος του επιδόματος θέρμανσης, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, δεν καλύπτει ούτε το 10% του κόστους θέρμανσης στην περιοχή του Νευροκοπίου.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα προκύπτει ότι μία οικογένεια με ένα παιδί στο Κάτω Νευροκόπι της Δράμας θα λάβει φέτος επίδομα θέρμανσης 261,36 ευρώ. Την ίδια ώρα, η αντίστοιχη οικογένεια με ένα παιδί στη Δράμα δικαιούται επίδομα θέρμανσης της τάξης των 203,28 ευρώ.

Πότε θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα χρήματα στους δικαιούχους
Το επίδομα θέρμανσης θα αρχίσει να καταβάλλεται από αύριο Παρασκευή 29 Ιανουαρίου σε δύο φάσεις: Η πρώτη αφορά αγορές που έγιναν μέχρι 21 Δεκεμβρίου 2020 και θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2021, ενώ η δεύτερη αφορά αγορές που έγιναν έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2021 και θα καταβληθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021.
Το Υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του αναφέρει ότι φέτος έγιναν για πρώτη φορά αποδεκτά τιμολόγια αγοράς καυσόξυλων που έχουν εκδοθεί από την 1η Ιουνίου 2020 και μετά. Συγκεκριμένα, νέοι δικαιούχοι είναι περίπου 124.000 καταναλωτές φυσικού αερίου, καταναλωτές καυσόξυλων, βιομάζας και υγραερίου, πέραν των 564.000 καταναλωτών πετρελαίου, σε σύνολο περίπου 688.000 αιτήσεων. Με στόχο την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική, αλλά κυρίως κοινωνικά δίκαιη κατανομή του, ο υπολογισμός του ποσού που θα καταβληθεί ως επίδομα θέρμανσης είναι φέτος εξατομικευμένος, αφού εξαρτάται από δύο νέες παραμέτρους: Η πρώτη αφορά την περιοχή κατοικίας των δικαιούχων, η οποία καθορίζεται από τον Ταχυδρομικό Κώδικα της διεύθυνσης που έχει δηλωθεί στην αίτηση, ενώ η δεύτερη αφορά τον αριθμό των ανήλικων μελών της οικογένειας, με το κάθε ανήλικο μέλος να δίνει προσαύξηση του επιδόματος κατά 10% και ελάχιστο ποσό, ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων, τα 80 ευρώ.

Το νέο σύστημα υπολογισμού βασίζεται σε μελέτη της ΕΜΥ, η οποία χώρισε την Ελλάδα σε 200.000 τετράγωνα (διαστάσεων 750 μ. × 750 μ.), ώστε να αποτυπώνονται με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια οι κλιματικές και γεωγραφικές παράμετροι. Έτσι, σε κάθε περιοχή το ύψος του επιδόματος θέρμανσης υπολογίζεται με βάση τις πραγματικές ανάγκες θέρμανσης που έχει, αναλόγως του υψομέτρου, της απόστασης από τη θάλασσα αλλά και του αριθμού των ημερών κατά τη διάρκεια του χρόνου που έχει θερμοκρασίες χαμηλότερες των 15,5 βαθμών Κελσίου (βαθμοημέρες). Το ύψος του επιδόματος καθορίζεται στο ποσό των 220 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ