Εγκρίθηκε η πραγματοποίηση της Ονειρούπολης στο Δημοτικό Συμβούλιο

0
2745

Ανεξαρτητοποιήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Ηλιάδης

Εγκρίθηκε η πραγματοποίηση της Χριστουγεννιάτικης γιορτής «Ονειρούπολη 2018-2019» – στην διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου της Δράμας που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα.
Εξουσιοδοτήθηκε επίσης ο Δήμαρχος Δράμας για την υποβολή όλων των αναγκαίων αιτήσεων για τη χορήγηση των αναγκαίων αποφάσεων ή γνωμοδοτήσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Έμεινε σε εκκρεμότητα πάντως το θέμα της συμμετοχής των περισσοτέρων δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης στην διαπαραταξιακή επιτροπή της Ονειρούπολης. Στην ίδια επιτροπή ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι θα συμμετέχει η δημοτική παράταξη “Νέα Εποχή – Νέα Δράμα”

Η ανεξαρτητοποίηση του Νίκου Ηλιάδη

Έκπληξη πάντως δημιούργησε στην ίδια συνεδρίαση η ανακοίνωση ανεξαρτητοποίησης του Δημοτικού Συμβούλου Νίκου Ηλιάδη από τον ίδιο. Ο ίδιος δήλωσε ότι είναι πλέον απογοητευμένος απο τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να διοικήσει τον τομέα του ένας αντιδήμαρχος ή ένας εντεταλμένος σύμβουλος. Είπε ότι έχει γίνει υπεράνθρωπη προσπάθεια στον τομέα του με τρία προγράμματα οκτάμηνης απασχόλησης που έτρεξαν. Θυμίζουμε ότι ο κ. Νίκος Ηλιάδης διετέλεσε αρμόδιος δημοτικών διαμερισμάτων και στην συνέχεια υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Προστασίας. Ο δημοτικός σύμβουλος μίλησε για έλλειμμα ενημέρωσης στην εκτέλεση των καθηκόντων του και έλλειψη της απαιτούμενης επικοινωνίας μεταξύ των μελών της παράταξης της Δημοτικής Αρχής. Θύμισε ότι ο ίδιος ήταν απο τους πρωτεργάτες της παράταξης “Ενώνουμε τη Δράμα” και σημείωσε ότι έκανε το καλύτερο για να την βγάλει ασπροπρόσωπη όπως εξήγησε. Παρόλα αυτά άφησε να εννοηθεί ότι η προσπάθεια αυτή δεν αναγνωρίζεται. Απο την πλευρά του ο δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος ευχαρίστησε για την προσφορά του στην παράταξη και τον Δήμο τον Νίκο Ηλιάδη. Η ανεξαρτητοποίηση του Νίκου Ηλιάδη μειώνει κατά έναν δημοτικό σύμβουλο την δύναμη της Δημοτικής Αρχής στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Να λειτουργήσει επιτέλους το «πράσινο σημείο»
Στην συνεδρίαση ο δημοτικός σύμβουλος κ. Στέργιος Ηλιόπουλος από την Αυτοδιοίκηση Πολιτών, επανέφερε το πρόβλημα της ρύπανσης των χώρων ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων στα όρια του Δήμου Δράμας. Επεσήμανε την ανάγκη να λειτουργήσει επιτέλους το πράσινο σημείο του Δήμου Δράμας ώστε να εναποτίθενται εκεί τα άχρηστα υλικά και αντικείμενα. Θυμίζουμε ότι το ίδιο θέμα έχει θέσει και η Οικολογική Κίνηση Δράμας που έχει επισημάνει την αναγκαιότητα λειτουργίας του συγκεκριμένου χώρου που βρίσκεται κοντά στην διασταύρωση της κοινότητας Νικοτσάρα επί του οδικού δικτύου Δράμας – Σερρών.
Σε ότι αφορά πάντως τη λειτουργία του “πράσινου σημείου” ο δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος είπε ότι ο Δήμος Δράμας είναι σε αναμονή για να λειτουργήσει ο χώρος μόλις εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση. Είπε ακόμη ότι ο Δήμος Δράμας θα είναι ο πρώτος που θα λειτουργήσει σε πιλοτική βάση το “πράσινο σημείο”.
Σχετικά με το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων πάντως απάντησε ότι έχει ήδη κλείσει η χωματερή, αγοράστηκαν απορριμματοφόρα, και ανάμεσα σε άλλα ότι προχωρά η μηχανική διαλογή των ανακυκλώσιμων και η συλλογή οργανικών απορριμμάτων…
O δήμαρχος Δράμας πάντως στην συνέχεια ανακοίνωσε σχετικά με το πρώην στρατιωτικό Νοσοκομείο ότι είναι σε εξέλιξη ο καθαρισμός του χώρου που ανήκει στον Στρατό, για λόγους ασφαλείας υπο τον φόβο πυρκαγιών, ενώ για το αίτημα διάθεσης του χώρου στον Δήμο Δράμας από τον Στρατό είπε ότι είναι σε εξέλιξη σχετικές συζητήσεις ωστόσο υπενθύμισε ότι καμία παραχώρηση δεν γίνεται χωρίς το ανάλογο οικονομικό τίμημα.

Η πρόταση για ψήφιση του κανονισμού μοριοδότησης πολιτιστικών σωματείων και συλλόγων

Στην ίδια συνεδρίαση ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αλέξης Τσιαμπούσης από την δημοτική παράταξη Project Δράμα 2020 είπε ότι θα καταθέσει πρόταση κανονισμού για την μοριοδότηση των Πολιτιστικών Συλλόγων προκειμένου να υπάρχουν δικαιότερες επιχορηγήσεις κάτι για το οποίο θα γίνει συζήτηση σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.
Όπως επισημαίνει πάντως για το ίδιο θέμα η δημοτική παράταξη Project Δράμα 2020 “Το καλοκαίρι του 2017, η δημοτική αρχή δεσμεύτηκε ότι θα καθορίσει σύστημα μοριοδότησης για τις επιχορηγήσεις των Πολιτιστικών Σωματείων ή Συλλόγων, ώστε αυτό να ισχύσει από το 2018 και έπειτα. Με βάση αυτήν τη δέσμευση και του ίδιου του δημάρχου Δράμας, η οποία είναι καταγεγραμμένη στα επίσημα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου, η δημοτική μας παράταξη, καθώς και άλλες αντιπολιτεύσεις, υπερψήφισαν την επιχορήγηση των Σωματείων για το 2017 με το παλαιό σύστημα.
Ένα χρόνο αργότερα, ακόμη η δημοτική αρχή δεν έχει φέρει προς ψήφιση κανονισμό με βάση τον οποίο θα γίνεται με μοριοδότηση βάσει συγκεκριμένων στοιχείων από το Δήμο και τις δημοτικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα οι πολιτιστικοί σύλλογοι να μην έχουν εισπράξει ακόμη επιχορηγήσεις από το Δήμο για το 2018. Σημειώνεται ότι από τις δημοτικές επιχειρήσεις δίνονται κανονικά χρηματοδοτήσεις σε συλλόγους που τις αιτούνται.
Σήμερα καταθέτουμε σχέδιο προκειμένου να ψηφιστεί κανονισμός με τον οποίο θα ορίζεται ο τρόπος που θα επιχορηγούνται οι πολιτιστικοί σύλλογοι από το 2019 και έπειτα από το δήμο και τις δημοτικές επιχειρήσεις και ζητούμε να συζητηθεί ως 1ο κατεπείγον θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή η πρότασή μας από τη δημοτική αρχή και υπερψηφιστεί από το σώμα, ζητούμε την συζήτηση, ως 2ο κατεπείγον θέμα του δημοτικού συμβουλίου, της επιχορήγησης των πολιτιστικών συλλόγων για το 2018, όπως αυτό έχει έρθει στο δημοτικό συμβούλιο, δηλαδή με τον παλαιό τρόπο επιχορήγησης, προκειμένου να αρχίσει η χρηματοδότηση των συλλόγων άμεσα.
Ο κανονισμός που καταθέτουμε έχει βασιστεί στην πρόταση που μας δόθηκε από τη δημοτική αρχή το καλοκαίρι του 2017, με μικρές αλλαγές, οι οποίες βασίστηκαν σε προτάσεις πολιτιστικών συλλόγων. Προτείνουμε την ψήφισή του και την άμεση έναρξη διαβούλευσης με τους πολιτιστικούς συλλόγους για τροποποίηση-βελτίωση του κανονισμού σύμφωνα με όσα προταθούν από αυτούς ως το τέλος του 2018. Σε κάθε περίπτωση, οι επιχορηγήσεις του 2019 θα γίνουν με τον κανονισμό που προτείνουμε σήμερα να ψηφιστεί και με όποιες τροποποιήσεις του”.
Η πρόταση της δημοτικής παράταξης Project Δράμα 2020 για την ανασύσταση του Μητρώου Πολιτιστικών Σωματείων και Συλλόγων και ψήφιση κανονισμού μοριοδότησης πολιτιστικών Σωματείων και Συλλόγων για δικαιότερες επιχορηγήσεις τους είναι η εξής:
Α. Ανασύσταση Μητρώου με εγγραφή και κατάταξη Σωματείων
Σύμφωνα με τα εισαγωγικά και για την εξυπηρέτηση του σκοπού της παρούσας πρότασης, προτείνεται:
Α.1. Ανασύσταση (και τήρηση) από το Δήμο Δράμας Μητρώο Πολιτιστικών Σωματείων (ή Συλλόγων), στο οποίο καταχωρούνται όλα τα πολιτιστικά σωματεία του Δήμου που ενδιαφέρονται να τυγχάνουν επιχορήγησης (τα νέα σωματεία θα εισάγονται στο μητρώο με την πρώτη αίτηση επιχορήγησης). Ο φάκελος του κάθε Σωματείου θα πρέπει να περιέχει:
Α.1.1. Κατάσταση με τα στοιχεία των ενεργών ενήλικων μελών του.
Α.1.2. Κατάσταση με τα στοιχεία των παιδιών που εκπαιδεύονται στα τμήματα πολιτιστικών δεξιοτήτων (π.χ. μουσικής ή χορού) που διατηρεί το κάθε Σωματείο, αλλά και τα στοιχεία των γονέων ή των κηδεμόνων τους.
Α.1.3. Την αναλυτική πολιτιστική δράση του Σωματείου κατά τον τελευταίο χρόνο, με απολογιστικά στοιχεία, τόσο σε επίπεδο οικονομικό όσο και σε επίπεδο παρουσίασης του έργου του συλλόγου.
Α.1.4. Την αναλυτική προγραμματισμένη πολιτιστική δράση του Σωματείου για τον επόμενο χρόνο, με πρόχειρο προϋπολογισμό των δράσεων.
Όλα τα παραπάνω στοιχεία των Σωματείων θα πρέπει να καταχωρούνται στο Μητρώο του δήμου Δράμας μέχρι 15 Νοεμβρίου κάθε έτους.
Β. Δημιουργία λίστας μοριοδότησης
Δημιουργείται μια ειδική λίστα μοριοδότησης με βάση τα στοιχεία, την πολιτιστική παρουσία και δράση του κάθε Σωματείου αλλά και την πολιτιστική παραγωγή και εκπαίδευση που αυτό παρέχει, σύμφωνα με τα εξής κριτήρια:
Β.1. Μοριοδότηση με βάση τα στοιχεία του Σωματείου.
Β.1.1. Για κάθε είκοσι (20) ενεργά μέλη (οικονομικά τακτοποιημένα μέλη ως και 31 Δεκεμβρίου της προηγούμενης χρονιάς), το Σωματείο θα παίρνει ένα (1) μόριο. Θα εφαρμοστεί και δεκαδική μοριοδότηση. Έτσι, για παράδειγμα, Σωματείο που έχει 30 ενεργά μέλη, θα λαμβάνει βαθμολογία 1.5, Σωματείο που έχει 45 ενεργά μέλη, θα λαμβάνει βαθμολογία 2.25 κ.ο.κ. Το παραπάνω στοιχείο θα αποδεικνύεται με το αποδεικτικό της κατάθεσης στην τράπεζα των εισφορών των μελών ή με την παρουσίαση των αποδεικτικών είσπραξης εισφορών.
Β.1.2. Για τα παιδιά ή τους ενήλικες που εκπαιδεύονται σε τμήματα πολιτιστικής/καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, το Σωματείο θα παίρνει 1 μόριο ανά 15 εκπαιδευόμενους. Αντίστοιχα με το Β.1.1. υπάρχει και δεκαδική βαθμολογία. Αν ένα μέλος του συλλόγου είναι και εκπαιδευόμενος προσμετράτε θετικά και στις δύο κατηγορίες.
Β.1.3. Για τους δασκάλους ή καθηγητές των Σωματείων, που διδάσκουν αποδεδειγμένα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το Σωματείο θα λαμβάνει 2 μόρια ανά δάσκαλο ή καθηγητή.
Β.1.4. Σε περίπτωση που το Σωματείο πληρώνει ενοίκιο για τη στέγασή του, το οποίο δεν επιχορηγείται καθ’ οιοδήποτε τρόπο από το δήμο ή άλλη δημόσια αρχή, τότε το Σωματείο αυτό επιχορηγείται με ένα (1) μόριο ανά 100€ ενοικίου/μήνα. Υπάρχει δεκαδική βαθμολόγηση. Σε περίπτωση δηλαδή που το ενοίκιο του Σωματείου είναι 150€, τότε λαμβάνει βαθμολογία 1.5, αν είναι 200€ λαμβάνει βαθμολογία 2 κ.ο.κ. Το ύψος του ενοικίου αποδεικνύεται από την προσκόμιση μισθωτηρίου από την αρμόδια αρχή.
Β.2 Μοριοδότηση με βάση την πολιτιστική δράση του τελευταίου χρόνου.
Β.2.1. Για κάθε ενεργή συμμετοχή του Σωματείου σε τοπική πολιτιστική εκδήλωση δύο (2) μόρια, αριθμός που διπλασιάζεται στην περίπτωση που το Σωματείο είναι ο διοργανωτής.
Β.2.2. Για κάθε συμμετοχή του Σωματείου σε πολιτιστική εκδήλωση εκτός του Δήμου μας, αν μεν ο δήμος που φιλοξενεί ή διοργανώνει την εκδήλωση είναι μεγαλύτερος του δικού μας θα παίρνει τέσσερα (4) μόρια, διαφορετικά θα παίρνει ίδιο μπόνους με την τοπική εκδήλωση δύο (2) μόρια.
Β.2.3. Για κάθε συμμετοχή του σε πολιτιστική εκδήλωση πανελλαδικής εμβέλειας έξι (6) μόρια.
Β.2.4. Για κάθε συμμετοχή του σε διεθνή πολιτιστική εκδήλωση του εξωτερικού δέκα (10) μόρια (ανάλυση και μοριοδότηση του πλήθους των εμφανίσεων σε κάθε συμμετοχή εξωτερικού).
Β.2.5. Για κάθε συμμετοχή του σε εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος Δράμας δύο (2) μόρια.
Β.3. Μοριοδότηση με βάση την προγραμματισμένη πολιτιστική δράση του επόμενου έτους.
Το κάθε Σωματείο (παλαιό ή νέο) θα παίρνει το 50% της μοριοδότησης της προηγούμενης παραγράφου (Β.2) για κάθε προγραμματισμένη συμμετοχή του σε εκδηλώσεις κατά το επόμενο έτος.
Κάθε χρόνο, κατά τη συλλογή και αξιολόγηση των δεδομένων, ΑΝ ένα Σωματείο δεν έχει υλοποιήσει προγραμματισμένες εκδηλώσεις (όπως είχε δηλώσει στο προηγούμενο έτος) τότε από το συνολικό άθροισμα των μορίων θα αφαιρούνται τα μόρια που αντιστοιχούν στις μη πραγματοποιήσιμες εκδηλώσεις.
Γ. Κατανομή των επιχορηγήσεων στα Σωματεία
Γ.1. Με την λήξη κάθε χρόνου κι αφού θα έχει καταρτιστεί η ειδική λίστα μοριοδότησης (και μέχρι την τρίτη Δευτέρα κάθε Ιανουαρίου), θα προστίθενται τα μόρια όλων των Σωματείων ώστε να προκύπτει το σύνολό τους.
Γ.2. Δεδομένου πως στον προϋπολογισμό του δήμου Δράμας θα είναι διαθέσιμο το ποσό για την επιχορήγηση των πολιτιστικών Σωματείων, διαιρώντας αυτό το ποσό με τον συνολικό αριθμό των μορίων (μετά και από τον έλεγχο των φακέλων από τον Επίτροπο), ορίζεται η τιμή ανά μόριο της χρονιάς.
Γ.3. Το ποσόν της ετήσιας επιχορήγησης του κάθε Σωματείου συνεπώς, θα προκύπτει πολλαπλασιάζοντας τον συνολικό ετήσιο αριθμό μορίων του επί την τιμή του μορίου κατά την συγκεκριμένη χρονιά.
Για τον υπολογισμό των μορίων προτείνεται να αναπτυχθεί υπολογιστική φόρμα (σε excel) που θα είναι υποχρεωμένο να συμπληρώνει κάθε Σωματείο και το σύνολο των δεδομένων θα συγκεντρώνονται σε ειδική φόρμα (σε excel) στην υπηρεσία του Δήμου Δράμας που θα υπολογίζει αυτόματα την μοριοδότηση και την επιχορήγηση που τους αναλογεί για το έτος επιχορήγησης…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ