Εγκρίθηκε η τροποποίηση του σχεδίου πόλης στο οικοδ. τετράγωνο του Αγίου Νικολάου

0
4905

Μετά από αίτημα της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του ΙΝ Αγίου Νικολάου προς τον Δήμο Δράμας.

Την τροποποίηση του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης της Δράμας στο οικοδομικό τετράγωνο του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, το οποίο όπως είναι γνωστό εντάσσεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας. Για την τροποποίηση του προηγήθηκε αίτημα της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Ιερού Ναού προς τον Δήμο Δράμας.
Το αίτημα αφορούσε τη χάραξη νέας οικοδομικής γραμμής νοτιοδυτικά στο περίγραμμα του «πνευματικού κέντρου», ακολουθώντας στη συνέχεια την ήδη υπάρχουσα και στη συνέχεια τη διαμόρφωση νέας περίφραξης μεταξύ των δύο κτιρίων στην πρόσοψη του ναού, η οποία θα επιφέρει χάραξη νέας οικοδομικής γραμμής. Επίσης το αίτημα αφορούσε τη μετατόπιση της νότιας ρυμοτομικής γραμμής λαμβάνοντας υπόψη και το διαμορφωμένο πεζοδρόμιο.
Σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Δόμησης – Τμήματος Πολεοδομικών Εφαρμογών που διαβιβάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, το αίτημα θα μπορούσε να γίνει δεκτό διότι «οι προτεινόμενοι όροι και περιορισμοί δόμησης στην περιοχή είναι αυτοί που ισχύουν για τα συγκεκριμένα οικοδομικά τετράγωνα εκτός της μέγιστης προτεινόμενης κάλυψης (72,45%) που υπερβαίνει την ανώτατη επιτρεπόμενη του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού,
• Η υφιστάμενη διαμόρφωση του εδάφους όχι μόνο δεν παρουσιάζει χαρακτηριστικά που παρεμποδίζουν την ανάπτυξη των προτεινόμενων χρήσεων, αλλά έχει ήδη διαμορφωθεί με σκάλες, ράμπες και πεζούλια,
• Οι κοινόχρηστοι χώροι αυξάνονται λόγω της μετατόπισης της ρυμοτομικής γραμμής στα όρια των υφιστάμενων διαμορφώσεων, νότια και ανατολικά, ενώ ο υπάρχον πεζόδρομος δεν τροποποιείται,
• η τροποποίηση σχεδίου πόλεως πρέπει να αποβλέπει στην εξυπηρέτηση των αναγκών της πόλεως από απόψεως υγιεινής, ασφαλείας, οικονομίας και αισθητικής και στην αρτιότερη διαρρύθμισή της,
• Οι εγκατεστημένες χρήσεις συνάδουν με αυτές του δομημένου περιβάλλοντος αλλά και αυτές της περιοχής, όπως ορίζονται στο άρθρο 6 της προαναφερόμενης Αναθεώρησης του ρυμοτομικού σχεδίου στην περιοχή του Ιστορικού Κέντρου».

Ο αναπληρωτής Δημάρχου, Μιχάλης Τάσσου, ανέφερε ότι: «Ένα πνευματικό κέντρο, σε όποιον και αν ανήκει, πρέπει να γίνεται για το κοινό καλό».
Με το αίτημα συμφώνησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης “Πόλη+Ζωή”. Οι κύριοι Μιχάλης Μλεκάνης, Στέλιος Μελισσινός, Ιωάννης Μυστακίδης και Φώτης Νικολαΐδης επεσήμαναν ότι όπως, αναφέρει η υπηρεσία «Η παρούσα εισήγηση λαμβάνει υπόψη πολεοδομικά κριτήρια και όχι κοινωνικά, πολιτικά ή οικονομικά». Είναι ανάγκη να γίνει όπως το κρίνει και η ίδια η υπηρεσία ότι πρέπει να γίνει.
Επίσης συμφώνησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης “Project”. Με τους Αλέξανδρο Τσιαμπούση, Λευτέρη Χρυσοχοΐδη, Δημήτρη Ιωαννίδη, Αχιλλέα Παπαδόπουλο, Παρθένα Κιόρτεβε, Γερβάση Γεωργιάδη και Γεώργιο Μουχτάρη να δηλώνουν ότι «δίνεται η δυνατότητα από δω και πέρα να βγάλουν οικοδομική άδεια και αυτό δεν είναι κάτι κακό».
Μειοψήφησαν, καταψηφίζοντας το αίτημα οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης “Αυτοδιοίκηση Πολιτών” Στέργιος Ηλιόπουλος και Χαρίκλεια Χατζηιωάννου λέγοντας ανάμεσα σε άλλα ότι: «η επιχειρούμενη μεταβολή αποσκοπεί στην νομιμοποίηση του «Πνευματικού Κέντρου» προς όφελος της ιδιοκτησίας και όχι προς όφελος της πόλης. Συναίνεση στο αίτημα αυτό δεν θα τιμούσε το Δημοτικό Συμβούλιο διότι θα δήλωνε άνιση αντιμετώπιση της αυθαιρεσίας», ενώ επιφυλάχθηκαν να προσφύγουν στον Συνήγορο του Πολίτη.
Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Γιώργος Μήτρου ψήφισε Λευκό αναφέροντας πως θυμάται ότι παλαιότερα, υπήρχαν προστριβές του ιερέα της εκκλησίας με τους καταστηματάρχες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ