Εκ νέου συζήτηση για την ένταξη του Δήμου Δράμας στον Κοινωνικό Συνεταιρισμό που πρότεινε η ΕΨΥΚΑ

0
391

Εκ νέου συζήτηση για την έγκριση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή του Δήμου Δράμα στον υπό σύσταση Κοινωνικό Συνεταιρισμό Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε.) –ΑΡΣΙΝΟΗ θα γίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας που συνεδριάζει το απόγευμα της Δευτέρας 3 Απριλίου. Το σώμα καλείται συν τοις άλλοις να εγκρίνει εκ νέου τη συμμετοχή τού δήμου στον Κοι.Σ.Π.Ε.

Τι ακριβώς συμβαίνει
Η εταιρεία Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. είχε προτείνει στο δήμο τη συμμετοχή του στον υπό σύσταση Κοινωνικό Συνεταιρισμό Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε.) στο νομό Δράμας, μετά τη σχετική ομόφωνη θετική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Διατομεακού Συμβουλίου της 4Α Πε.Δι.Το.Ψ.Υ. της Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας & Θράκης. Παράλληλα το Δημοτικό Συμβούλιο με σχετική απόφασή του το 2018, είχε εγκριθεί τη συμμετοχή του δήμου στον Κοινωνικό Συνεταιρισμό Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε.) στον Νομό Δράμας. Η διαδικασία όμως δεν ολοκληρώθηκε μετά από την εκδήλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης, θα ασχοληθεί με προβλήματα ψυχικής υγείας, παραμελημένα επί σειρά ετών, για την ευημερία ατόμων, κοινωνιών και χωρών σε νέα βάση, με νέα αντίληψη και νέα ελπίδα. Κατά την διάρκεια της τελευταίας εικοσαετίας στον ευρωπαϊκό χώρο, καταγράφεται με επιτυχία η ανάπτυξη του ελπιδοφόρου τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας. Μια τάση για σύσταση και λειτουργία παραγωγικών μονάδων, οργανωμένων πάνω σε επιχειρηματική βάση, για δημιουργία θέσεων απασχόλησης κοινωνικά ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Οι Κοι.Σ.Π.Ε. είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με περιορισμένη ευθύνη των μελών τους και αποβλέπουν στη κοινωνική-οικονομική ενσωμάτωση των ατόμων με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Έχουν εμπορική ιδιότητα, μπορούν να αναπτύσουν οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα.
Σημειώνεται ότι στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το 2018, για τη συμμετοχή του δήμου στον Κοινωνικό Συνεταιρισμό είχε ληφθεί θετική απόφαση και εκρίθηκε κατα πλειοψηφία η ένταξη του δήμου Δράμας, ωστόσο μειοψήφησε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Στέργιος Ηλιόπουλος δηλώνοντας αρνητικός σε κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, που έχουν σχέση με παροχή υπηρεσιών, σε θέματα που άπτονται του κράτους. Όπως είχε μειοψηφήσει και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ιωάννης Στεφανίδης, λέγοντας πως επιζητείται η συμμετοχή του Δήμου, ως φορέα, με μια αναγνωρισιμότητα και μια εκτίμηση σε επίπεδο Δράμας, για να αποτελέσει το βαρίδιο εκείνο, για να κάνουν κάποιοι επιτήδειοι τη δουλειά τους, για να τοποθετηθούν κάποιοι ως εργαζόμενοι. Είχε πει επίσης ότι ο ίδιος δεν είναι υπέρ καμίας συμμετοχής σε τέτοιου είδους οργανώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. – Εταιρεία Ψυχικής Υγείας & Κοινωνικής Αποκατάστασης Ασθενών αποτελεί εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ιδρύθηκε το 1990 στη Θεσσαλονίκη και δραστηριοποιείται στη Βόρεια Ελλάδα. Αποτελεί φορέα ψυχικής υγείας, χρηματοδοτείται και ελέγχεται από το Υπουργείο Υγείας και σκοπός της είναι η αποσυλοποίηση και η ψυχοκοινωνική επανένταξη και αποκατάσταση χρόνιων ψυχικά σθενών. Σήμερα λειτουργεί 6 Οικοτροφεία, 1 Ξενώνα, 9 Προστατευμένα Διαμερίσματα, 1 Κέντρο Ημέρας, 1 Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας και 1 Εργαστήριο – Αμπελώνα στην Πορταριά, Χαλκιδικής, και παρέχει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής επανένταξης και αποκατάστασης σε περισσότερους από 150 ψυχικά ασθενείς. Στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης των ψυχικά ασθενών θεωρούμε άκρως σημαντική παράμετρο, και την επαγγελματική απασχόληση και αποκατάσταση τους.
Η μη ύπαρξη Κοινωνικού Συνεταιρισμού Ψυχικής Υγείας στον Νομό Δράμας όπως προβλέπεται και στις διατάξεις του Ν.2716/1999 αποτελεί μια έλλειψη της ολοκληρωμένης ολιστικής φροντίδας που πρέπει να παρέχεται στους ψυχικά ασθενείς. Η Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. από καιρό, έχει αναλάβει την πρωτοβουλία για την δημιουργία Κοινωνικού Συνεταιρισμού περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙ.Σ.Π.Ε.) στο Νομό Δράμας και ήδη έχει λάβει την έγγραφη αποδοχή εκ μέρους του Περιφερειακού Διατομεακού Συμβουλίου της 4ης ΠΕ.ΔΙ. Το.ΨΥ για την δημιουργία αυτή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ