Εκδηλώσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας

0
668

– Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων
– Μιλά στα “Χ” η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Δράμας, κ. Βασιλική Πουλιούδη


Εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων θα πραγματοποιηθούν στη Δράμα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.
Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day). Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών “με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών”.
Σύμφωνα με όσα είπε στα “ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας” η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, κα Βασιλική Πουλιούδη, από χθες Δευτέρα έως και τις 20 Μαΐου πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα και ενημερώσεις από αρχαιολόγους, στο χώρο του αρχαιολογικού μουσείου Δράμας. Πρόκειται για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Αμπρακατάμπρα, τόποι μαγικοί: μουσεία της φύσης και του ανθρώπου”.
Την Τετάρτη 18 Μαΐου θα γίνουν ξεναγήσεις για ενήλικες και μαθητές από αρχαιολόγο και την ίδια ημέρα στις 21.00 θα παρουσιαστεί μουσική συναυλία του Μανώλη Παργεντάκη, με τίτλο: «…..με τη δύναμη της μουσικής στον Οίκο των Μουσών…»
Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σ’ όλες τις χώρες-μέλη του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), με ομιλίες, εκθέσεις, συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και το ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία. Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM διοργανώνει τον Μάιο ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Επίσης τιμά κάθε χρόνο ένα ή περισσότερα ελληνικά μουσεία, όπου πραγματοποιείται η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού. Τη 18η Μαΐου, η είσοδος σε όλα τα μουσεία είναι ελεύθερη.

Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022 είναι: «Η Δύναμη των Μουσείων»
Όπως αναφέρει το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων, με την επιλογή του θέματος αυτού το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επιθυμεί να αναδείξει τη δύναμη που έχουν τα μουσεία ως φορείς κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης.
“Τα μουσεία μεταμορφώνουν τον κόσμο. Παρουσιάζοντας το παρελθόν, ανοίγουν νέους ορίζοντες και διαμορφώνουν νέες καινοτόμες ιδέες με σκοπό την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Ο φετινός εορτασμός θα επικεντρωθεί στη δυναμική συμβολή των μουσείων σε τρία επίκαιρα ζητήματα:
Τα μουσεία είναι στρατηγικοί εταίροι στην υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και έχουν τη δύναμη, μέσα από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, να συμβάλλουν στη συνειδητοποίηση των περιβαλλοντικών προκλήσεων και στη διάδοση επιστημονικών γνώσεων για την αντιμετώπισή τους.
Οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες που αλλάζουν την καθημερινή ζωή, αναπτύσσονται εξίσου ταχύτατα και στον τομέα των μουσείων. Η ψηφιακή στροφή συμβάλλει στην προσβασιμότητα των μουσειακών συλλογών και στην πολύπλευρη ερμηνεία τους, στην ενίσχυση των εμπειριών του επισκέπτη και γενικότερα στην προβολή των μουσείων.
Μέσα από την ερμηνεία και την παρουσίαση των συλλογών, καθώς και την οργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων, τα μουσεία δημιουργούν έναν ιστό που είναι απαραίτητος για την οικοδόμηση και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Υποστηρίζοντας τις δημοκρατικές αξίες και παρέχοντας ισότιμες ευκαιρίες δια βίου μάθησης για όλους, συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας συμμετοχικής κοινωνίας των πολιτών με γνώσεις και διάθεση προσφοράς και δημιουργίας”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ