Εκκίνηση σήμερα για τις ιπποδρομίες

Στο πλαίσιο των πανηγυρικών εκδηλώσεων του ΙΝ Αγίου Αθανασίου στο Δοξάτο

0
2184

Αναβιώνουν σήμερα Πέμπτη 2 Μαΐου στις 5 το απόγευμα οι γνωστές ανά το πανελλήνιο Ιπποδρομίες του Δοξάτου. Αργότερα στις 7 μ.μ. θα ακολουθήσει ο Τρανός – Λαϊκός παραδοσιακός χορός των Δοξατινών, στον προαύλιο της εκκλησίας, στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Δοξάτου.

Παράλληλα θα προσφερθούν εδέσματα συνοδεία τσίπουρου, στους επισκέπτες. Οι ιπποδρομίες και οι εκδηλώσεις που τις συνοδεύουν εντάσσονται στο πλαίσιο των πανηγυρικών εκδηλώσεων του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Δοξάτου.
Οι φίλοι των ιπποδρομιών αλλά και της παράδοσης από χθες το βράδυ, 1 Μαΐου, είχαν την δυνατότητα να επισκεφθούν τον κεντρικό δρόμο του Δοξάτου και να θαυμάσουν την καθιερωμένη παρέλαση τον αλόγων, λίγες ώρες πριν αυτά αναμετρηθούν στον χώρο του ιπποδρομίου.
Τα άλογα που σήμερα είναι πρωταγωνιστές στις πανηγυρικές εκδηλώσεις και τις ιπποδρομίες έχουν πάψει προ πολλού να αποτελούν εργαλείο δουλειάς για τους αγρότες στην περιοχή του Δοξάτου, ωστόσο παρέμεινε ολοζώντανη η αγάπη των κατοίκων της περιοχής για το περήφανο τετράποδο, χάρη και στην σημαντική συμβολή των μελών του Ιππικού Συλλόγου Δοξάτου “Οι Φίλιπποι” που με προσωπικό κόστος πλέον συντηρούν τα άλογα στον πανέμορφο χώρο των εγκαταστάσεων ο οποίος βρίσκεται δίπλα στον ιππόδρομο και αποτελεί συν τοις άλλοις και πόλο έλξης επισκεπτών σε όλη την διάρκεια του χρόνου.

Οι ιπποδρομίες ως στοιχείο της ιστορικής εξέλιξης στην περιοχή
Το έθιμο των Ιπποδρομιών είναι στοιχείο ταυτισμένο με την πολύχρονη και ταυτόχρονα πολύπαθη ιστορία του Δοξάτου και αποτελεί κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για τον Δήμο αλλά και για τον Νομό της Δράμας καθώς συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όχι μόνο των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής αλλά και των φίλων των ιπποδρομιών και της παράδοσης από την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης.
Πρόκειται για ένα αρκετά λαοφιλές έθιμο που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 2 Μαΐου, ημέρα της εορτής του Αγίου Αθανασίου. Οι ιπποδρομίες είναι στοιχείο ιστορικής αναφοράς αν ανατρέξει κανείς στους απελευθερωτικούς αγώνες που διεξήχθησαν στο πέρασμα του χρόνου στον συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο.
Κάθε χρόνο ο Ιππικός Σύλλογος Δοξάτου «Οι Φίλιπποι» σε συνεργασία με τον Δήμο Δοξάτου και τις τοπικές αρχές καθώς και με άλλους συλλόγους διοργανώνουν με επιτυχία τις περίφημες ιπποδρομίες, συντηρώντας την αγάπη για το συμπαθές τετράποδο προσελκύοντας πλήθος επισκεπτών στο Δοξάτο.
Οι ιπποδρομίες, αναδεικνύουν τους ιστορικούς δεσμούς του αλόγου με την περιοχή, και πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του προστάτη και Πολιούχου Αγίου της μαρτυρικής κωμόπολης του Δοξάτου, Αγίου Αθανασίου. Εδώ βέβαια θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι η σχέση του αλόγου με τον Δοξατιανό υπήρξε μοναδική. Υπήρξε σύντροφος και φίλος των ανθρώπων της περιοχής από πολύ παλιά σε όλες τις αγροτικές εργασίες, αλλά και στις μεταφορές, στο εμπόριο, στον πόλεμο και στην ψυχαγωγία. Ως πολύτιμος βοηθός των κατοίκων, το άλογο χρησιμοποιήθηκε επί αιώνες για την εκτέλεση αγροτικών εργασιών, όπως ο αλωνισμός, η άροση, η κτηνοτροφία.
Ήταν αυτό που έδινε κίνηση στους μυλόλιθους για το άλεσμα δημητριακών και κινούσε το γεράνι για την άντληση νερού από το πηγάδι. Η διεξαγωγή των ιπποδρομιών στο Δοξάτο είχε λοιπόν άμεση σχέση με την εργασία των κατοίκων και το κοινωνικό γίγνεσθαι.
Καπνοπαραγωγικό χωριό από την εποχή του μεσοπολέμου μέχρι και το 1967 περίπου, το Δοξάτο είχε 1200 άλογα, που στην πλειοψηφία τους ήταν βασικοί συνεργάτες για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής. Ανάλογος αριθμός αλόγων υπήρχε και στα γύρω χωριά. Η 2α Μαΐου, ημέρα διεξαγωγής των ιπποδρομιών, ήταν και είναι μια μέρα ορόσημο για το Δοξάτο. Η τελευταία γιορτή πριν από την έναρξη ενός μεγάλου κύκλου εργασιών, πριν από το ξεκίνημα του μόχθου της καπνοφυτείας και στη συνέχεια της καπνοκαλλιέργειας. Ήταν η τελευταία γιορτή για τους αγρότες του Δοξάτου και τα άλογα τους, τα οποία ήταν και ο σημαντικότερος σύμμαχός κατά την καλλιεργητική περίοδο…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ