Εκκίνηση της λειτουργίας των φυλακών Νικηφόρου

- Μέχρι την άνοιξη αναμένεται η μεταφορά και των 600 κρατουμένων στο Σωφρονιστικό Κατάστημα, όπως είπε στα «Χ» ο Δήμαρχος Παρανεστίου - Μεταφέρονται οι κρατούμενοι της πρώτης πτέρυγας με σκοπό να αποσυμφορηθούν τα σωφρονιστικά καταστήματα Νιγρίτας και Κομοτηνής

0
1172

Την εκκίνηση της λειτουργίας του Σωφρονιστικού Καταστήματος Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης στο Νικηφόρο Δράμας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επιβεβαιώνοντας ότι αυτές τις ημέρες μεταφέρονται οι πρώτοι κρατούμενοι σε αυτό, όπως είχαν γράψει τα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» από τις 12 Δεκεμβρίου.
Ειδικότερα στην ανακοίνωση του υπουργείου με ημερομηνία 19/12, αναφέρεται ότι: «Σε συνέχεια συντονισμένων ενεργειών της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, εκδόθηκαν οι σχετικές αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών ώστε εντός της εβδομάδας να μεταχθούν οι πρώτοι 40 κρατούμενοι στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης στο Νικηφόρο Δράμας.
Η λειτουργία του συγκεκριμένου Σωφρονιστικού Καταστήματος έχεις ως βασικούς στόχους την αποσυμφόρηση των Σωφρονιστικών Καταστημάτων της Κομοτηνής και της Νιγρίτας και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων.
Το νέο Σωφρονιστικό κατάστημα, έχει χωρητικότητα εξακόσιους (600) κρατούμενους και αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024 αφού έχει δοκιμαστεί πλήρως η ορθή λειτουργία της υποδομής.
Σε επικοινωνία που είχε η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, κυρία Δήμητρα Λυγούρα, με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς, τους διαβεβαίωσε πως μετά από σειρά ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν, το Σωφρονιστικό Κατάστημα είναι έτοιμο και ασφαλές και η λειτουργία του με τον συγκεκριμένο αριθμό κρατουμένων θα δώσει τη δυνατότητα να αντιμετωπιστούν επιτυχώς, τυχόν μικρότερης σημασίας ζητήματα που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του».
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας για την εξέλιξη αυτή, ο Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αναστάσιος Καγιάογλου δήλωσε ότι είναι μακρόχρονη η προσπάθεια για την δημιουργία και κυρίως τη λειτουργία του νέου σωφρονιστικού καταστήματος. «Έχουν γίνει πολλές φορές εγκαίνια και έχουν έρθει στην περιοχή πολλοί υπουργοί, από όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν από το 2003 και μετά. Από το 2003 φθάσαμε στο 2023. Πλέον είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι έχουν προσληφθεί όλοι προβλεπόμενοι, από την προκήρυξη, υπάλληλοι. Σε συζητήσεις που είχαμε με στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είχαμε τη διαβεβαίωση ότι μέχρι το τέλος του 2023 θα μεταφερόταν και οι πρώτοι κρατούμενοι. Αυτό επιβεβαιώθηκε πλέον και με την ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου. Αυτό είναι πολύ θετικό. Βέβαια να πούμε ότι προηγήθηκαν προβλήματα στο διάστημα που πέρασε μέχρι σήμερα. Νομίζω ότι λύθηκαν. Ο δήμος μας βοήθησε όπου του ζητήθηκε και θα συνεχίσει να το κάνει. Σε πρώτη φάση θα μεταφερθούν λίγοι κρατούμενοι. Τους περιμένουμε να έρθουν σήμερα ή αύριο (20 ή 21 Δεκεμβρίου). Αρχικά θα λειτουργήσει μια πτέρυγα των φυλακών και στη συνέχεια αναμένεται μέχρι την άνοιξη, το σωφρονιστικό κατάστημα να παρουσιάζει πληρότητα, καθώς εκκρεμούν και κάποιοι διαγωνισμοί για την τροφοδοσία».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κατεύθυνση της επίσπευσης της λειτουργίας του νέου σωφρονιστικού καταστήματος, προηγήθηκαν συνεχείς πιέσεις και από την Δημοτική Αρχή του Δήμου Παρανεστίου ήδη από το 2019, που ανέλαβε τα καθήκοντά της για πρώτη φορά. Αυτό γιατί έγινε πολύ νωρίς αντιληπτό ότι ο Δήμος Παρανεστίου έχει ανάγκη τη λειτουργία του νέου Σωφρονιστικού Καταστήματος, αφού πέρα από τον οικονομικό τζίρο που μπορεί να δημιουργήσει στην περιοχή, απασχολεί προσωπικό τουλάχιστον 60 ατόμων, που είτε είναι δημότες, είτε έχουν καταγωγή από τον Δήμο Παρανεστίου. «Είμαστε ικανοποιημένοι με τις τελευταίες εξελίξεις. Η έναρξη της λειτουργίας του νέου Σωφρονιστικού Καταστήματος ήταν αναμενόμενη αν και δυστυχώς καθυστέρησε αρκετά» τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Παρανεστίου.
Σημειώνεται ότι με αφορμή της έναρξη της λειτουργίας του νέου σωφρονιστικού καταστήματος, σχεδιάζονται να ανοίξουν στην περιοχή νέες επιχειρήσεις από ιδιώτες, για την εξυπηρέτηση των αναγκών που θα προκύψουν για τους κρατούμενους, τους επισκέπτες τους και το προσωπικό των φυλακών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!