Ένα λεύκωμα – εισιτήριο για την άγνωστη Δράμα

0
1864

– Το “Δράμα. Τerra incognita” του Κώστα Βιδάκη είναι ένα προϊόν έρευνας και δεκαετούς φωτογράφησης
– «Το λεύκωμα είναι μια προσπάθεια να αντιληφθούμε την ιδιαιτερότητα, τη σπανιότητα και τον πλούτο της περιοχής» λέει στα «Χ» ο δημιουργός του


 

Ένα νέο και ταυτόχρονα μοναδικό σε ποιότητα λεύκωμα 312 σελίδων, προϊόν τουλάχιστον, δεκαετούς έρευνας και εργασίας, του γνωστού σε όλους μας Κώστα Βιδάκη με τίτλο “Δράμα. Τerra incognita” έρχεται να μας εξασφαλίζει, το πολυπόθητο εισιτήριο μιας πραγματικής γνωριμίας με τον σπάνιο και εν πολλοίς άγνωστο φυσικό πλούτο της περιοχής του νομού μας.
Το λεύκωμα που εκδόθηκε με τη χορηγία της Δραμινής, Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ΚΥΚΛΩΨ και επιμελήθηκε φιλολογικά ο Χρίστος Π. Φαράκλας, περιλαμβάνει μια εξαίρετη οπτική αποτύπωση ενός πολύ σημαντικού μέρους της χλωρίδας και της πανίδας του τόπου μας με σκοπό την προστασία, αξιοποίηση και προβολή της Δραμινής φύσης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Δραμινός συγγραφέας Βασίλης Τσιαμπούσης σε ένα απόσπασμα του κειμένου εντός του βιβλίου «όταν αφήνεις τον εμβληματικό τόμο από τα χέρια σου, πολλές ώρες μετά τη στιγμή που τον πρωτοάνοιξες, αισθάνεσαι μεγάλη και αληθινή συγκίνηση. Αισθάνεσαι ότι ο παράδεισος είναι γύρω μας, δίπλα μας, και είναι κρίμα οι έγνοιες της ζωής, άλλες σοβαρές και άλλες όχι, να μη μας αφήνουν να τον χαιρόμαστε. Και ενώ το βιβλίο δεν έχει καθόλου κηρυγματική διάθεση, αισθάνεσαι τύψεις που δεν έχεις κάνει όσα θα μπορούσες, για να μη σβήσει ποτέ αυτή η ομορφιά».

Ο Κώστας Βιδάκης με σύμμαχο τις δασοπονικές του σπουδές και την πολύχρονη γνώση του στην φωτογραφική αποτύπωση της φύσης, εξηγεί μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι πρόκειται για ένα νέο βιβλίο 312 σελίδων στο οποίο περιλαμβάνονται περίπου 500 φωτογραφίες, με τη βοήθεια των οποίων παρουσιάζεται ένα μέρος της βιοποικιλότητας του Νομού Δράμας. Παρουσιάζονται στοιχεία της πανίδας, της χλωρίδας και των οικοσυστημάτων που διαθέτει η περιοχή και την καθιστά μιας από τις πιο σημαντικές περιοχές της χώρας και μάλιστα την πλουσιότερη της χώρας μας σε επίπεδο χλωρίδας.
«Για εμένα είναι σκοπός να γίνει γνωστό όχι μόνο στο κοινό εκτός Δράμας αλλά και στους ίδιους τους Δραμινούς, πόσο σημαντική, ελκυστική και εντυπωσιακή είναι αυτή η περιοχή, όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά για ολόκληρη τη Βαλκανική. Και αυτό αγκαλιάστηκε από την ΚΥΚΛΩΨ και τον κ. Άρη Θεοδωρίδη. Αλλά και πόσο περήφανοι θα πρέπει να αισθανόμαστε για αυτή την περιοχή. Από τον κάμπο μέχρι τις υψηλές κορυφές του Φαλακρού. Από τα αγριοδάση των λόφων στα χαμηλότερα υψόμετρα, μέχρι τα δάση της Ελατιάς, της Σημύδας στο Φρακτό και το Παρθένο Δάσος. Ο χρόνος που διατέθηκε δεν αφορούσε μόνο την αναζήτηση των στοιχείων αλλά κυρίως τις πληροφορίες για αυτά. Τους μηχανισμούς επιβίωσης που χρησιμοποιούν για να αντέξουν στο περιβάλλον. Το λεύκωμα είναι ένας συνδυασμός των γνώσεων που αποκόμισα και αποκομίζω από τη δουλειά μου αλλά και των στοιχείων που βρίσκω και με εντυπωσιάζουν σε κάθε εξόρμηση στη φύση της Δράμας. Οι φωτογραφίες προέρχονται από φωτογραφήσεις της τελευταίας δεκαετίας, αν και κυρίως βασίζονται στην περίοδο της τελευταίας πενταετίας. Είναι τόσα πολλά αυτά που συναντάμε στη Δραμινή φύση, που δεν θα έφθαναν ούτε δέκα βιβλία αντίστοιχου όγκου για να αποδώσουν το μεγαλείο της περιοχής. Ο τίτλος επικεντρώνεται ακριβώς σε αυτό το σημείο στο “Τerra incognita” δηλαδή στην άγνωστη γη. Άγνωστη και από εμάς τους ίδιους στη Δράμα», μας εξηγεί ο Κώστας Βιδάκης.
Υπάρχουν στη φύση της Δράμας σπάνια τροπικά φυτά εκατομμυρίων ετών που έχουν απομείνει από την περίοδο που το κλίμα ήταν τροπικό. Είναι ένα από τα πέντε ευρωπαϊκά που έχουν απομείνει. Υπάρχουν επίσης φυτά τα οποία “ήρθαν” κατά τη διάρκεια των παγετώνων, τα οποία είναι σημαντικά. Τα φυτά εξάλλου είναι και αυτά που δημιουργούν τα δάση όπως αυτό της Σημύδας και της Ελατιάς».
«Είναι ένα παζλ τόσο σημαντικών και διαφορετικών πραγμάτων, που έκαναν την εμπειρία της καταγραφής τους συναρπαστική. Το λεύκωμα είναι μια προσπάθεια να αντιληφθούμε την ιδιαιτερότητα, την σπανιότητα και τον πλούτο της περιοχής» εξηγεί ο δημιουργός του λευκώματος, που το αφιερώνει, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, σε όσους συγκινούνται από το πέταγμα μιας Πέρδικας που ορθώνει το σώμα της με περηφάνια, ενός Δρυοκολάπτη που γαντζώνεται στον κορμό ενός δέντρου. ενός αετού που πετάει αγέρωχος στα ύψη, ενός απερίγραπτου πλούτου χρωμάτων και σχημάτων που κοσμούν και μυθοποιούν το Δραμινό επίγειο παράδεισο».
Το βιβλίο που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες, θα παρουσιαστεί και επίσημα σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί. Τη γραφιστική επιμέλεια του βιβλίου έκανε η Σοφία Σιγγιρίδου. Η επιμέλεια του χάρτη είναι του Παντελή Ξόφη. Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Δράμας ΚΥΚΛΩΨ.

*Τα «Χ» ευχαριστούν τον Κώστα Βιδάκη για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού από το λεύκωμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ