Ένα μαγικό ταξίδι με ξεναγό την ιστορία του ραδιοφώνου

0
406

– Οι «Μέρες Ραδιοφώνου» θα εντυπωσιάσουν τους επισκέπτες στον πολιτιστικό χώρο της ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ στην Αγία Βαρβάρα
– Η έκθεση ραδιοφωνικών δεκτών που προέρχονται από τη δεκαετία του ’20 και έπειτα θα είναι ανοικτή από τις 23 Μαρτίου έως τις 5 Ιουνίου


 

 

Η έκθεση «Μέρες Ραδιοφώνου» σε επιμέλεια και διάθεση εκθεμάτων του κ. Σωφρόνιου Μαρκίδη, παρουσιάζεται από τις 23 Μαρτίου έως τις 5 Ιουνίου στον πολιτιστικό χώρο της ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ στο Πάρκο Πηγών Αγίας Βαρβάρας. Θα είναι ανοιχτή στο κοινό από Πέμπτη έως και Κυριακή με ώρες λειτουργίας: 11.00’-14.00’ και 18.00-21.00’. Η έναρξη της έκθεσης θα γίνει την Πέμπτη 23 Μαρτίου στις 18.00’ το απόγευμα.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν δεκάδες διαφορετικούς τύπους ραδιοφώνου (από τη δεκαετία του ‘20 μέχρι και την δεκαετία του ‘70 και την εποχή του τρανζίστορ), αλλά και να ενημερωθούν για τις ιστορίες που τα συνοδεύουν. Θα παρακολουθήσουν μέσα από τα εκθέματα όλη αυτή τη μετάβαση από τις πρώτες μορφές των ραδιοφωνικών δεκτών. Στην έκθεση θα υπάρχει και ένας γνωστός άνθρωπος του ραδιοφώνου, ο Κώστας «Επισκέπτης», που θα δείξει διά ζώσης πώς δουλεύει το ραδιόφωνο. Ο Σοφρώνης Μαρκίδης (συνταξιούχος καθηγητής Φυσικής της μέσης εκπαίδευσης), που επιμελείται την έκθεση, διαθέτει και έναν μεγάλο αριθμό εκθεμάτων από την προσωπική του συλλογή. Εκθέματα, επίσης, παρουσιάζονται και από τις συλλογές των κ.κ. Νίκου Γκιαούρη, Αναστάσιου Καραπαναγιωτίδη και Άρη Θεοδωρίδη.
Στην έκθεση, που τουλάχιστον μέχρι και χθες Τρίτη ήταν στη διαδικασία της προετοιμασίας, μαγνητίζουν το βλέμμα τα ογκώδη και βαριά ραδιόφωνα του 1920 με τα πολλά κουμπιά την πολύπλοκη διαδικασία συντονισμού και ασθενή απόδοση. Δέκτες της εποχής που συνοδεύονταν από ακουστικά, ακόμα και από μεγάφωνο, με σχήματα που παραπέμπουν σε σχήμα γραμμοφώνου. Παρόλα αυτά, οι «πρωτόγονες» αυτές οι μορφές του ραδιοφώνου, που είναι γεμάτες λυχνίες, πυκνωτές και αντιστάσεις, κρύβουν τη δική τους μαγεία. Στην έκθεση υπάρχουν, βέβαια, και ραδιόφωνα του ‘30, με διαφορετική μορφή που παραπέμπει περισσότερο σε επίπλωση, τα οποία πέρα από τον σκοπό που κατασκευάστηκαν αποτελούσαν και μέρος διακόσμησης.
Οι συσκευές αυτές, βέβαια, κουβαλούν και την ιστορία της κάθε εποχής. Ειδικά στην Ελλάδα, ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός μπήκε σε λειτουργία στις 25 Μαρτίου του 1938 και μόλις σε τρία χρόνια (Απρίλιος του 1941) έπεσε στα χέρια των Γερμανών κατακτητών. Εξέπεμπε ξανά τη φωνή της ελεύθερης Ελλάδας τον Οκτώβριο του 1944, με την ήττα της Γερμανίας και την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων. Στα χρόνια που προηγήθηκαν του Βʹ Παγκόσμιου Πολέμου, υπολογίζεται ότι οι ραδιοφωνικές συσκευές δεν ξεπερνούσαν τις 50.000 σε όλη τη χώρα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που διέθεσαν στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας οι άνθρωποι της ΚΥΚΛΩΨ.

Δύο λόγια για τον επιμελητή της έκθεσης, Σωφρόνιο Μαρκίδη
Ο Σωφρόνιος Μαρκίδης γεννήθηκε στη Δράμα το 1957. Από πολύ νωρίς ανέπτυξε το ενδιαφέρον του για τον φυσικό κόσμο και την ερμηνεία του, καθώς και για τη Φυσική ως επιστήμη. Όντας μαθητής της Δʹ τάξης του Δημοτικού, φτιάχνει μόνος του έναν «Φωτεινό Παντογνώστη», ένα παιχνίδι γνώσεων της εποχής, που η λειτουργία του βασιζόταν σε ηλεκτρικό κύκλωμα. Την επόμενη χρονιά, στην Εʹ τάξη, επιχειρεί και καταφέρνει να κατασκευάσει έναν τηλέγραφο. Στα χρόνια των γυμνασιακών σπουδών, μαθητεύει σε Ραδιοτεχνείο της πόλης του, όπου μαθαίνει την τέχνη του ραδιοφώνου, σε μία εποχή που τα ραδιόφωνα με λυχνίες είχαν την πρωτοκαθεδρία τους. Την ίδια περίοδο, έχει ήδη αποφασίσει ότι θα ακολουθήσει τις σπουδές του Φυσικού. Τις χρονιές 1972-1973, υπήρξε «πειρατής των ερτζιανών», όχι όμως με τους όρους της μόδας που συνηθίζονταν. Επιδίωξή του ήταν να βελτιστοποιήσει την ποιότητα του ήχου, κάτι που ήταν δύσκολο, μιας και οι εκπομπές γίνονταν στη μπάντα των μεσαίων. Θα ακολουθήσουν οι πανεπιστημιακές σπουδές στο τμήμα Φυσικής του Α.Π.Θ. και κατόπιν θα σταδιοδρομήσει ως καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση. Από το 1995 ξεκινά συστηματικά να ανασκευάζει «ταλαιπωρημένα» ραδιόφωνα από την Ευρώπη και την Αμερική της προπολεμικής περιόδου και κυρίως της χρυσής δεκαετίας του ραδιοφώνου, αυτήν του μεσοπολέμου. Αποκαθιστά παλαιά ηλεκτρονικά κυκλώματα αντικαθιστώντας κατεστραμμένα εξαρτήματα. Πέρα από τις αναπαλαιώσεις, κατασκευάζει επίσης πομπούς, καθώς και διατάξεις που υποστηρίζουν τη λειτουργία παλαιών ραδιοφώνων. Πειραματικές διατάξεις του και κατασκευές (όπως το πηνίο Tesla) βρίσκονται στο μουσείο τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ» στην Θεσσαλονίκη.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ