Ενεργειακά αυτόνομος γίνεται ο Δ. Προσοτσάνης

0
705

– «Πράσινο φως» δόθηκε από την πολιτεία για τη δημοπράτηση της Ενεργειακής Κοινότητας Προσοτσάνης
– «Πιστεύουμε ότι κατά 90% μέχρι το τέλος του 2022, θα έχουμε συνδεθεί με το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας» δηλώνει στα «Χ» ο Θ. Αθανασιάδης


Το πράσινο φως πήρε από την πολιτεία, προκειμένου να προχωρήσει στην δημοπράτηση της Ενεργειακής Κοινότητας Προσοτσάνης, ο τοπικός δήμος, όπως ανακοίνωσε χθες στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Δήμαρχος Προσοτσάνης, κ. Θεόδωρος Αθανασιάδης.
Πλέον ο Δήμος Προσοτσάνης, είναι ο μοναδικός δήμος στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη που με εγκεκριμένο κονδύλιο 2.786.280 ευρώ από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, προχωρά σε μια τέτοια κίνηση η οποία θα του επιτρέψει μέσα σε λίγους μήνες να παράγει δικό του ρεύμα, μέσω του δικού του δημοτικού φωτοβολταϊκού πάρκου. Από το εγκεκριμένο κονδύλιο θα χρηματοδοτηθεί και η διασύνδεση με το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
“Πιστεύουμε ότι κατά 90% μέχρι το τέλος του 2022, θα έχουμε συνδεθεί με το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι αρχικά, το 1/3 της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει ο δήμος σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, θα είναι πλέον δωρεάν αφού θα παράγεται από το δημοτικό φωτοβολταϊκό πάρκο. Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από αυτή την κίνηση θα επιτρέψουν στον δήμο να μειώσει ή να μηδενίσει τα ανταποδοτικά τέλη για τον ηλεκτροφωτισμό και να εξοικονομήσει κονδύλια για άλλες δράσεις προς όφελος των δημοτών” διευκρίνισε στα “Χ” ο Δήμαρχος Προσοτσάνης.
Την ίδια στιγμή πάντως ο τοπικός δήμος, πέρα από την αρχική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 1 μεγαβάτ, δουλεύει ήδη για την ένταξη νέων προτάσεων προκειμένου να μπορεί να παράγει ισχύ ηλεκτρικής ενέργειας άλλων 2 μεγαβάτ. Δηλαδή να έχει παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 3 MW. “Έχουμε ήδη εξασφαλίσει την σύνδεση με τα δίκτυα και προχωρούμε σε ένα δήμο αυτόνομο ενεργειακά” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεόδωρος Αθανασιάδης, συμπληρώνοντας ότι: “Ο χώρος που έχει επιλεγεί για την εγκατάσταση του φωτοβολταικού πάρκου, βρίσκεται σε δημοτική έκταση βορειοδυτικά της Προσοτσάνης”.
Όπως έχουν γράψει τα “Χ” και σε προηγούμενο ρεπορτάζ ο δήμος επιδιώκει την ενεργειακή του αυτονομία μέσα στο διάστημα της επόμενης τριετίας αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά προγράμματα που υπάρχουν και με στόχο αρχικά να μειώσει όσο γίνεται τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες του.
Το συνολικό έργο περιλαμβάνει: την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας στα δίκτυα ύδρευσης του Δήμου Προσοτσάνης κόστους 1.812.880 ευρώ, την αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) για βελτίωση ενεργειακής αυτονομίας στις υποδομές του, κόστους 1.054.000 ευρώ και την Διασύνδεση Φωτοβολταϊκού Σταθμού με το Εθνικό Σύστημα Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, κόστους 130.200 ευρώ.
Ο φωτοβολταϊκός μηχανισμός με αρχική παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος ισχύος 1ΜW, θα καλύψει το 33% των αναγκών ενέργειας για κοινόχρηστους σκοπούς του δήμου που σε ετήσια βάση, έχει κόστος ρεύματος περίπου 1.200.000 ευρώ. Κατά συνέπεια η εξοικονόμηση ενός ποσού πάνω από 300.000 ετησίως είναι ένα πολύ σημαντικό όφελος για τον δήμο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ