Ενισχύσεις 419.066€ στους πατατοπαραγωγούς

Αποφασίστηκε από το ΥΠΑΤ η ένταξη της ομάδας πατατοπαραγωγών του Κ. Νευροκοπίου στο μέτρο 9 που αφορά τη Σύσταση Ομάδων Παραγωγών

0
2113

Την ένταξη στο μέτρο 9 που αφορά τη Σύσταση Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 εκατόν ενενήντα 190 αιτήσεων στήριξης, αποφάσισε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και η Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Δημόσια Ενίσχυση ανέρχεται συνολικά σε 38.537.232,57 ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Σε αυτές εντάσσεται και η αίτηση της ΕΑΣ Δράμας Εμπορία Πατάτας Νευροκοπίου ΙΚΕ που αφορά την στήριξη νεοσύστατης ομάδας παραγωγών εμπορίας πατάτας της ΕΑΣ Δράμας με ύψος ενίσχυσης 419.066 ευρώ.
Στόχος του μέτρου είναι η συσπείρωση των παραγωγών σε ομάδες ή οργανώσεις στον τομέα της γεωργίας που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις της αγοράς, να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη, να διευρύνουν τον αριθμό των πιθανών αγοραστών και να μειώσουν το ανά παραγωγό κόστος παραγωγής.
Πρόκειται για ομάδα παραγωγών που συστάθηκε το 2018 που αποτελείται σήμερα από περισσότερους από 30 παραγωγούς και οι οποίοι θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα ευεργετήματα της ένταξης στο μέτρο 9, που θα τους βοηθήσουν να αναπτύξουν την πατατοκαλλιέργεια, σημείωσε χθες μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Κάτω Νευροκοπίου κ. Θοδωρής Ιφόγλου.
Η ομάδα παραγωγών πάντως καλείται να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων και τα γνωστά προβλήματα που προκύπτουν από τις ελληνοποιήσεις του προϊόντος και παράλληλα να φέρει την πατάτα Νευροκοπίου στην θέση που της αξίζει στην αγορά, όπως έχει τονίσει σε προηγούμενες δηλώσεις του στα ΧΡΟΝΙΚΑ, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Δράμας κ. Γιάννης Κεσκίνογλου.
Ειδικότερα για το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων της πατάτας υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου κ. Θοδωρής Ιφόγλου έχει ξεκαθαρίσει ότι οι πατάτες που πωλούνται στην αγορά ως πατάτες Νευροκοπίου ανέρχονται σε τριπλάσια ποσότητα από την παραγωγή του πραγματικού προϊόντος στο Νευροκόπι. Παράγονται δηλαδή στο λεκανοπέδιο κάθε χρόνο 70.000 έως 100.000 τόνοι, παρότι στην αγορά διατίθενται τελικά 300.000 τόνοι πατάτας που λανσάρονται ως Νευροκοπίου ανεξάρτητα από τον τόπο της πραγματικής τους προέλευσης…
Η φετινή παραγωγή πατάτας στο Νευροκόπι πάντως αντιμετώπισε στα πρώτα στάδια της καλλιέργειας προβλήματα με τις καιρικές συνθήκες και συγκεκριμένα με το χαλάζι και τις έντονες βροχοπτώσεις (θυμίζουμε τις ζημιές σε καλλιέργειες στο Περιθώρι, στην Κάτω Βροντού και στην περιοχή του Οχυρού) ωστόσο η πορεία της φετινής παραγωγής αφήνει ελπίδες αν και συγκρατημένα στους παραγωγούς για κέρδη που ίσως να μην ανέρχονται στα περσινά επίπεδα αλλά θα αφήσουν ικανοποιημένους τους καλλιεργητές της περιοχής. Ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ