Ενώνει δυνάμεις ο τουρισμός

Σε διαδημοτικό σχήμα με συντονιστή την Ένωση Ξενοδόχων και στόχο την τουριστική ανάπτυξη μπαίνει ο Δήμος Δράμας

0
1153

Πράσινο φως για την συμμετοχή του Δήμου Δράμας σε συνεργατικό σχήμα με σκοπό την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης με τίτλο «Τουριστική Ανάπτυξη Νομού Δράμας 2023» στο πλαίσιο της δράσης «Πιλοτικά έργα εκτός γεωργικού τομέα» του προγράμματος LEADER Ν. Δράμας έδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας. Η συμμετοχή του Δήμου Δράμας στην πρόταση έχει ενδεικτικό προϋπολογισμό 94.200 ευρώ και περιλαμβάνει ιδιωτική συμμετοχή 32.970 ευρώ.

Οι διαπιστώσεις ότι το τουριστικό προϊόν της Δράμας έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης παρότι αυτή την στιγμή υστερεί σε μέγεθος έναντι των άλλων Νομών της Περιφέρειας αρχίζουν να οδηγούνται σε πιο οργανωμένες κινήσεις σε στόχο την αύξηση του αριθμού επισκεπτών στην περιοχή μας.
Η διαπίστωση ότι έχουν γίνει μέχρι σήμερα σημαντικές προσπάθειες αλλά κυρίως αποσπασματικά είναι ευρεία. Ωστόσο η κατάσταση αυτή δείχνει να αλλάζει άρδην. Την πολύ οργανωμένη προσπάθεια της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας που είναι σε πλήρη εξέλιξη από το 2018 φαίνεται να ακολουθεί κατά πόδας και η πρόταση χρηματοδότησης από το Leader που προβλέπει την ίδρυση συνεργατικού σχήματος με τη συμμετοχή Δήμων του Νομού Δράμας, την Ένωση Ξενοδόχων Δράμας κ.α., με σκοπό την ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων στον τομέα του τουριστικού σχεδιασμού αλλά και την ανάδειξη και προβολή του τουριστικού προϊόντος του Νομού Δράμας. Συντονιστής φορέας αυτής της πρωτοβουλίας που επιδιώκει χρηματοδότηση προτείνεται η Ένωση Ξενοδόχων Δράμας.
Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο θέμα είχε εισηγηθεί στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας ο Αντιδήμαρχος Διοικητών Υπηρεσιών και Διεύθυνσης Προγραμματισμού κ. Μιχάλης Τάσσου, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι “η δράση του προγράμματος στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει η πρόταση αφορά τη συνεργασία μεταξύ ιδιωτικών ή/και δημόσιων φορέων με σκοπό τον όσο το δυνατό συμμετοχικό σχεδιασμό της τουριστικής ανάπτυξης είτε ειδικών μορφών όπως ο οικοτουρισμός ή όλων των μορφών και τη συνεργατική ανάπτυξη – διαχείριση του προορισμού ή μικρο-προορισμών. Έμφαση δίνεται στην ενίσχυση συνεργατικών σχημάτων για την ανάπτυξη και ορθολογικό σχεδιασμό του τουρισμού μέσα από πιλοτικά έργα ανάδειξης και ερμηνείας της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς”.
Κατά την συζήτηση που είχε γίνει για το ίδιο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Πόλη+Ζωή, Κυριάκος Χαρακίδης , Μιχάλης Μλεκάνης, Στέλιος Μελλισινός, Χρήστος Κιοσσές, Χρύσα Σιδερά, Ιωάννης Μυστακίδης, Φώτης Νικαολαΐδης και Κώστας Καλαιτζίδης είπαν ότι είναι μια θετική πρωτοβουλία, σημειώνοντας πάντως ότι κακώς δεν υπάρχει εισήγηση της υπηρεσίας, από το τμήμα ανάπτυξης ή το οικονομικό τμήμα. Επίσης είπαν μεταξύ άλλων ότι όλες οι δράσεις τουριστικής προβολής, απαιτούν έγκριση από το Υπουργείο Τουρισμού.
Ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης “Project Δράμα 2020”, Αλέξανδρος Τσιαμπούσης, σημείωσε ότι είναι υπέρ της δικτύωσης όλων των δήμων και των ξενοδόχων, οι οποίοι καλώς επιλέχθηκαν ως leader, στον τομέα του τουρισμού που πρέπει να στηριχθεί και μεταξύ άλλων τόνισε την απουσία της Περιφέρειας.
Για την ίδια πρόταση οι δημοτικοί σύμβουλοι της Αυτοδιοίκησης Πολιτών, Στέργιος Ηλιόπουλος και Χαρούλα Χατζηιωάννου, τόνισαν τον θετικό χαρακτήρα της συνεργασίας μεταξύ των ΟΤΑ, ωστόσο εξέφρασαν ερωτηματικά για το γεγονός ότι ένας ιδιωτικός φορέας θα έχει ρόλο συντονιστή αυτής της προσπάθειας αν και το μεγαλύτερο ποσό διατίθεται από τον Δήμο. Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Λαική Συσπείρωση” Γεώργιος Μήτρου, είπε ότι το τουριστικό προϊόν όπως το γνωρίζουμε αφήνει απ΄ έξω τη Δράμα και ότι ανάλογα προγράμματα είναι αμφιβόλου αποτελέσματος, μεταξύ άλλων για τα οφέλη που μπορεί να έχουν οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι. Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα» Κοσμάς Καλαϊδόπουλος, είπε μεταξύ άλλων ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να αντιμετωπίζει θετικά τα ζητήματα προβολής της Δράμας.
Στην εν λόγω συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο τελικά αποφάσισε, τη συμμετοχή του Δήμου Δράμας στο συνεργατικό σχήμα με σκοπό την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης με τίτλο «Τουριστική Ανάπτυξη Νομού Δράμας 2023» στο πλαίσιο της προκηρυχθείσας υποδράσης «Πιλοτικά έργα εκτός γεωργικού τομέα» του προγράμματος LEADER Ν. Δράμας και ανάμεσα σε άλλα τη συμμετοχή του Δήμου Δράμας με ενδεικτικό προϋπολογισμό 94.200 ευρώ…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here