– Πανό διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο με τίτλο: «ΝΤΡΟΠΗ 57 ΝΕΚΡΟΙ»
– Οξύνθηκαν τα πνεύματα μεταξύ Σ. Ηλιόπουλου και Κ. Καλαϊδόπουλου
Με εντάσεις πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας τη Δευτέρα, η συζήτηση που αφορούσε την διαγραφή από τον Δήμο Δράμας, του γκράφιτι με τίτλο «ΝΤΡΟΠΗ 57 ΝΕΚΡΟΙ» που δημιουργήθηκε στο τοιχίο του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας και κατέληξε στη σύλληψη δύο ατόμων.
Το θέμα που τελικά συζητήθηκε ως έκτακτο, έθεσε αρχικά ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Στέργιος Ηλιόπουλος. Ο ίδιος είπε ότι κακώς ο δήμος κίνησε και μάλιστα με πολύ γρήγορα αντανακλαστικά τις διαδικασίες που κατέληξαν στη σύλληψη δυο συμπολιτών μας. Πρόσθεσε ότι ο δήμος θα πρέπει να φροντίσει ώστε οι δυο πολίτες να απαλλαγούν από τις κατηγορίες για αυτό και ζήτησε από τις δημοτικές παρατάξεις που επιδιώκουν να γίνουν δημοτική αρχή να πάρουν θέση στο θέμα.
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας για το θέμα της σύλληψης των δύο ατόμων ο κ. Μιχάλης Τάσσου επεσήμανε ότι επρόκειτο για διαδικασία που κίνησε αυτεπάγγελτα η αστυνομία επειδή διαπίστωσε, ότι κάποιος έβαφε τον τοίχο σε δημόσιο κτήριο. «Γνωρίζετε ότι τα προηγούμενα χρόνια είχαν κινηθεί διαδικασίες σε βάρος ανθρώπων που προχωρούσαν σε τέτοιες ενέργειες. Βέβαια είναι διαφορετικό το ένα από το άλλο. Στο παρελθόν μιλούσαμε για ένα βανδαλισμό ενώ τώρα μιλούμε για ένα γκράφιτι το οποίο εξέφρασε ένα μήνυμα με το οποίο, θέλω να τονίσω ότι συμφωνούμε όλοι» είπε ο κ. Τάσσου, προσθέτοντας ότι μετά από συζήτηση για το θέμα το Δημοτικό Συμβούλιο δεσμεύτηκε ομόφωνα ότι θα δηλώσει προς την αστυνομία ότι δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη του συλληφθέντος και ότι δεν υπήρξε κάποια ζημιά.
Ο ίδιος δήλωσε πως: «Σε ότι αφορά το χώρο που έγινε το γκράφιτι θεωρώ ότι πρέπει να αποδοθεί στους καλλιτέχνες της περιοχής, γιατί είναι ένας χώρος που έχει συνδεθεί με το γκράφιτι, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει σε συγκεκριμένα πλαίσια και με συγκεκριμένη θεματολογία, που να εξυπηρετεί την περιοχή. Εκτός από ένας τοίχος έκφρασης είναι και ένας τοίχος της πόλης και θέλουμε να την κοσμεί. Δεν θέλουμε να θέσουμε όρια στην καλλιτεχνική δημιουργία. Την θεματολογία του γκράφιτι δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να την αποφασίζει ο κάθε αντιδήμαρχος ή η όποια Δημοτική Αρχή αλλά όργανα όπως οι αρχιτέκτονες και άνθρωποι που είναι εξειδικευμένοι και μπορούν να εκφράσουν γνώμη για αυτό το θέμα. Τους δημόσιους χώρους πρέπει να τους σεβόμαστε όλοι».
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο παρακολούθησε και ομάδα νέων συμπολιτών μας με την ονομασία «Πρωτοβουλία για τη διεκδίκηση του δημόσιου χώρου» που σήκωσε στην αίθουσα πανό με το ίδιο σύνθημα που υπήρχε στο γκράφιτι του τοιχίου της Αγίας Βαρβάρας στην δυτική είσοδο της πόλης. Μάλιστα κάποια στιγμή εμφανίστηκαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και αστυνομικοί. Όπως διευκρινίστηκε αργότερα η παρουσία τους προέκυψε μετά από ανώνυμη καταγγελία στην Αστυνομία, σύμφωνα με την οποία ο Δήμαρχος (που απουσίαζε) κινδυνεύει! Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής η αναπληρώτρια δημάρχου κα Τόλιου, είπε ότι η Δημοτική Αρχή δεν κάλεσε την αστυνομία και ότι θα ζητήσει να της δοθούν τα στοιχεία για αυτούς που έκαναν την εν λόγω καταγγελία.
Σημειώνεται ακόμη ότι στη διάρκεια της συζήτησης για το θέμα του γκράφιτι στο τοιχίο της Αγίας Βαρβάρας, υπήρξαν και εντάσεις μεταξύ των δημοτικών συμβούλων Στέργιου Ηλιόπουλου και Κοσμά Καλαϊδόπουλου, αφού ο τελευταίος ανέφερε προς τον κ. Ηλιόπουλο εκτός μικροφώνου «μην μας το παίζετε εδώ πέρα και ευαίσθητοι. Όταν χάσετε τα παιδιά σας, τότε να είστε ευαίσθητοι». Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του κ. Ηλιόπουλου και η ένταση μεταξύ των δυο κλιμακώθηκε, αλλά εκτονώθηκε στη συνέχεια με την παρέμβαση κάποιων πιο ψύχραιμων στην αίθουσα.