Εντείνονται τα μέτρα για την νόσο των χοίρων

Στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης σε Δράμα και Ξάνθη εστιάζουν οι υπηρεσίες

0
3382

Σε εγρήγορση είναι οι κτηνιατρικές και όχι μόνο υπηρεσίες καθώς τις προηγούμενες ημέρες εντοπίστηκε σε απόσταση περίπου 1.200 μέτρων από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, βόρεια του Νομού Δράμας, κρούσμα της νόσου της αφρικανικής πανώλης των χοίρων.

Στα μέτρα που εξετάζεται να εφαρμοστούν είναι όπως λέγεται και η απαγόρευση όλων των δραστηριοτήτων σε μια ζώνη γύρω από την γεωγραφική περιοχή όπου εντοπίστηκε το κρούσμα. Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Αχιλλέας Σαχπατζίδης είπε ότι οι υπηρεσίες αναγκάζονται να εντείνουν τα μέτρα που έτσι κι αλλιώς είχαν ληφθεί πολύ νωρίτερα σε μία ζώνη 50 χιλιομέτρων από τα σύνορα, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα με την εξάπλωση της νόσου που είναι καταστροφική για τους χοίρους και κατά συνέπεια για την κτηνοτροφία γενικότερα.
Τα μέτρα αυτά θα ενταθούν στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης που επί του παρόντος δεν περιλαμβάνουν χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις αλλά εκτείνονται μέσα στους βιότοπους των αγριόχοιρων, όπως σημείωσε ο κ. Σαχπατζίδης εξηγώντας ότι το θέμα αφορά την ορεινή περιοχή Δράμας και Ξάνθης. Επίσης όπως είπε, τα μέτρα αφορούν κυρίως το κυνήγι του αγριόχοιρου για την μείωση του πληθυσμού του και την λήψη δειγμάτων από τα νεκρά ή θηρευθέντα ζώα.
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του προβλήματος που δημιουργήθηκε από την εξάπλωση της ασθένειας των χοίρων εκτός ελληνικών συνόρων, στα δασαρχεία Δράμας και Νευροκοπίου έχουν συσταθεί συνεργεία θανάτωσης ημίαιμων και άγριων χοίρων.
Για την σύσταση των συνεργείων που είναι επιφορτισμένα με την αντιμετώπιση του προβλήματος και την μείωση του πληθυσμού των άγριων χοίρων, η Δασάρχης Δράμας κα Σοφία Θεοδωρίδου σημείωσε μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ είπε χθες ότι έχουν συσταθεί δυο συνεργεία ανά δασαρχείο στον Νομό Δράμας. Δηλαδή ένα στο Δασαρχείο της Δράμας και ένα στο Δασαρχείο Νευροκοπίου των οποίων η δημιουργία έγινε στις αρχές Σεπτεμβρίου. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει δυο έξοδοι από τα συνεργεία που συστάθηκαν και αποτελούνται κατά κύριο λόγο από κυνηγούς. Η πρώτη έξοδος έγινε στις 26 Σεπτεμβρίου και η δεύτερη στις 22 Οκτωβρίου στην περιοχή του Βώλακα. Τόσο στην πρώτη περίπτωση όσο και στην δεύτερη δεν υπήρξε ανεύρεση της ασθένειας στα ημίαιμα χοιρινά που θανατώθηκαν. Ήδη προγραμματίζεται εντός του Νοεμβρίου και τρίτη έξοδος των συνεργείων. Οι περιοχές όπου γίνονται οι έξοδοι, έχουν χαρακτηριστικό τον υπερπληθυσμό των αγριόχοιρων ή είναι περιοχές όπου υπάρχουν χοιροτροφικές μονάδες. Μέχρι σήμερα έχουν θανατωθεί από το διωκτικό συνεργείο του Δασαρχείου της Δράμας περίπου 30 μη δεσποζόμενοι ημίαιμοι αγριόχοιροι στην προσπάθεια να εντοπιστεί πιθανό κρούσμα της ασθένειας αλλά και να επιτευχθεί μείωση του πληθυσμού τους ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες να εισέλθει η νόσος των χοίρων στην περιοχή μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ