Εντός του Μαΐου τα έργα φυσικού αερίου στη Δράμα

0
2419

– Το έργο, ύψους 17,1 εκατ. ευρώ, θα ολοκληρωθεί σταδιακά έως το 2023
– Υπογράφηκε η σύμβαση για το δίκτυο διανομής αερίου σε Δράμα και Ξάνθη

Την Παρασκευή 7 Μαΐου, υπεγράφη η σύμβαση για το έργο επέκτασης δικτύου διανομής φυσικού αερίου στις πόλεις της Ξάνθης και της Δράμας, από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΑ Μάριο Τσάκα και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΑΚΤΩΡ Γεώργιο Κωτούλα.
Όπως έχουν αποσαφηνίσει στελέχη της ΔΕΔΑ στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας», ο προγραμματισμός του πρώτου τετραμήνου εργασιών της επιχείρησης για την εγκατάσταση του δικτύου φυσικού αερίου στην πόλη της Δράμας αναμένεται τις προσεχείς ημέρες. Παράλληλα, αναμένεται να ανακοινωθούν και οι δρόμοι στους οποίους θα αναπτύσσεται το δίκτυο. Η ΔΕΔΑ, όπως ανέφεραν στελέχη της στα «Χ», θα ανακοινώνει τον προγραμματισμό κάθε τετραμήνου, κατά την ανάπτυξη των έργων του δικτύου, ώστε να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι καταναλωτές καθώς και οι επιχειρήσεις από ποιους δρόμους θα διέρχεται το νέο δίκτυο, προκειμένου να μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, ώστε παράλληλα να προχωρούν και οι συνδέσεις.
Ωστόσο, όπως ανέφεραν στελέχη της επιχείρησης, όσοι ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν το φυσικό αέριο για οικιακή ή επαγγελματική χρήση μπορούν να διαπιστώσουν και μέσω της ιστοσελίδας της ΔΕΔΑ στην ηλεκτρονική διεύθυνση deda.gr, αν η περιοχή στην οποία διαμένουν εντός της πόλης καλύπτεται από το νέο δίκτυο και αν όχι, σε πόσο διάστημα πρόκειται να περάσουν οι αγωγοί του νέου δικτύου.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του υποκαταστήματος, τα «Χ» έχουν κάνει γνωστό ήδη από τον Μάρτιο ότι αυτό θα εδρεύει σε χώρο που ήδη έχει εξασφαλίσει η επιχείρηση στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα στη διασταύρωση των οδών Εφέδρων Αξιωματικών και Ηπείρου. Η έναρξη λειτουργίας του υποκαταστήματος αναμένεται να γίνει αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες διαμόρφωσης του χώρου.
Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε χθες η ΔΕΔΑ, το έργο αποτελεί σημαντικό βήμα για την ενεργειακή αναβάθμιση της Δράμας και της Ξάνθης, παρέχοντας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις τη δυνατότητα πρόσβασης στο φυσικό αέριο που θα αποτελέσει το «καύσιμο – γέφυρα» στη διαδικασία μετάβασης της χώρας προς την οικονομία μηδενικού άνθρακα. Είναι προϋπολογισμού 17,1 εκατ. ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.) και χρηματοδοτείται από ίδια κεφάλαια, δανειακά κεφάλαια, καθώς και από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Οι εργασίες επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στις δυο πόλεις θα ξεκινήσουν εντός του Μαΐου και, παράλληλα με αυτές, θα πραγματοποιούνται συνδέσεις καταναλωτών. Το έργο θα ολοκληρωθεί σταδιακά έως το 2023.
Σημειώνεται ότι το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του εγκεκριμένου, από τη ΡΑΕ, Προγράμματος Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ για την περίοδο 2021-2025, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ, το οποίο προβλέπει την κατασκευή 1.860 χιλιομέτρων δικτύου διανομής φυσικού αερίου και περισσότερες από 68.000 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών σε 34 πόλεις της χώρας.
Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ Μάριος Τσάκας υπογράμμισε: «Με σταθερά και αποφασιστικά βήματα, η ΔΕΔΑ προχωρά στην υλοποίηση του φιλόδοξου Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025, θωρακίζοντας ενεργειακά κάθε γωνιά της χώρας. Με την υπογραφή της σύμβασης για την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στη Ξάνθη και τη Δράμα, ακόμη ένα σημαντικό έργο παίρνει το δρόμο της υλοποίησης, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και απασχόλησης».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΔΕΔΑ, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ Βασίλης Κοτρώνης ανέφερε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που το όραμά μας να φθάσει το φυσικό αέριο σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές της χώρας γίνεται πραγματικότητα, μέσα από μεγάλα έργα υποδομών με περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό πρόσημο. Σε αυτήν μας την προσπάθεια, πολύτιμος αρωγός είναι ο τεχνικός κόσμος της χώρας τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ