ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: Ένας στους δύο δεν διαθέτει βασικές ψηφιακές δεξιότητες

0
572

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για το έλλειμμα ψηφιακών δεξιοτήτων που καταγράφεται στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του DESI 2019 που δημοσιεύει ο ιστότοπος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (www.sepe.gr) , η χώρα μας καταλαμβάνει μόλις την 25η θέση μεταξύ των 28 κρατών-μελών της ΕΕ στην κατάταξη του δείκτη που αφορά τις ψηφιακές δεξιότητες. Η αντίστοιχη επίδοση για το 2018 ήταν η 26η θέση και το 2017 η 26η. Στον αντίποδα της Ελλάδας, τις καλύτερες επιδόσεις στον τομέα των ψηφιακών δεξιοτήτων έχουν η Φινλανδία, η Σουηδία, το Λουξεμβούργο και η Εσθονία.
Όσον αφορά την Ελλάδα, σχεδόν ένα στα δύο άτομα (46%) ηλικίας 16 έως 74 διαθέτει τουλάχιστον τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες έναντι 57% στην ΕΕ. Στο μεταξύ, ψηφιακές δεξιότητες πέραν των βασικών διαθέτει το 22% του πληθυσμού στην Ελλάδα έναντι 31% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ. Από το 54% των ατόμων, που δεν έχουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες, το 31% δεν έχει καμία ψηφιακή δεξιότητα (ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 17%). Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει το μικρότερο μερίδιο στην ΕΕ ειδικών του τομέα ΤΠΕ επί του συνόλου των εργαζομένων: 1,6 % το 2017, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 3,7 % της ΕΕ, παρότι έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος κατά τα τελευταία τρία έτη. Ωστόσο, παρατηρείται επίσης σημαντική διαφορά μεταξύ των φύλων, καθώς μόλις το 10,9 % των ατόμων που απασχολούνται στον τομέα των ΤΠΕ είναι γυναίκες. Επιπροσθέτως, το ποσοστό ειδικών του τομέα ΤΠΕ στο σύνολο των απασχολούμενων γυναικών είναι επίσης πολύ χαμηλό (0,4 %) σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ (1,4 %), και το ποσοστό αυτό έχει παραμείνει σταθερό κατά τα τελευταία τρία έτη. Όσον αφορά το ποσοστό των πτυχιούχων ΤΠΕ επί του συνόλου των πτυχιούχων (3,2 %), οι επιδόσεις της Ελλάδας υπολείπονται του μέσου όρου της ΕΕ.
«Η έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων παραμένει σημαντικό εμπόδιο για την Ελλάδα όσον αφορά την επίτευξη των στόχων της από την άποψη των ευκαιριών ανάπτυξης και της ψηφιακής κοινωνίας και οικονομίας. Η αύξηση του αριθμού των Ελλήνων ειδικών στον τομέα των ΤΠΕ και η μείωση του χάσματος μεταξύ των φύλων αποτελούν πολύ σημαντικά στοιχεία προκειμένου η χώρα να επωφεληθεί πλήρως από την ψηφιακή οικονομία», αναφέρει ειδική έκθεση της Επιτροπής για τον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Digital Economy and Society Index -DESI 2019.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ