Έπαινοι για δύο Δραμινούς στον 26ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Αστρονομίας

0
7168

Ο Πρόδρομος Φωτιάδης από τις Λυκειακές Τάξεις Νικηφόρου και ο Κωνσταντίνος Ορφανίδης από το 4ο ΓΕΛ Δράμας έλαβαν διακρίσεις

Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος διοργάνωσαν τον 26ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής για το σχολικό έτος 2020 – 2021.
Σκοπός του διαγωνισμού είναι η περαιτέρω ενασχόληση και εμβάθυνση των μαθητών στην επιστήμη της Αστρονομίας, της Αστροφυσικής και της Διαστημικής και η εξοικείωσή τους με τις τελευταίες θαυμαστές ανακαλύψεις των τεχνητών δορυφόρων και άλλων παρατηρητηρίων άλλα και η επιβράβευση της ενδόμυχης και διερευνητικής αυτής προσπάθειάς τους.
Ανάμεσα στους δεκαπέντε μαθητές Λυκείου που διακρίθηκαν στην τρίτη φάση του διαγωνισμού είναι ο Φωτιάδης Πρόδρομος από τις Λυκειακές Τάξεις Νικηφόρου, που έλαβε τον 4ο έπαινο και ο Ορφανίδης Κωνσταντίνος από το 4ο ΓΕΛ Δράμας που έλαβε τον 12ο έπαινο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μαθητής Κωνσταντίνος Ορφανίδης, παρόλο που φοιτούσε στην Α’ Λυκείου και συναγωνίστηκε με μαθητές και μαθήτριες μεγαλυτέρων τάξεων, κατόρθωσε να διακριθεί για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο, στον διαγωνισμό Αστρονομίας και να κατακτήσει τον 12 έπαινο.
Ο Διαγωνισμός Αστρονομίας διεξάγεται τόσο στα Λύκεια όσο και στα Γυμνάσια της χώρας, με διαφορετικά θέματα. Οι φάσεις του διαγωνισμού είναι τρεις για τα Γυμνάσια και τρεις για τα Λύκεια. Να σημειωθεί όμως, ότι στις τρεις φάσεις του διαγωνισμού που αφορούν στους μαθητές Λυκείου, εκτός από γνώσεις Αστρονομίας, απαιτούνται και στοιχειώδεις γνώσεις Μαθηματικών και Φυσικής.
Οι μαθητές που θα λάβουν τις 5 πρώτες θέσεις του διαγωνισμού θα αποτελέσουν την Ολυμπιακή Ομάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής και θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην 14η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας-Αστροφυσικής, στο διάστημα 10 με 25 Νοεμβρίου που θα γίνει διαδικτυακά με διοργανώτρια χώρα την Κολομβία.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Δραμινός μαθητής Πρόδρομος Φωτιάδης αναδείχθηκε στην εξάδα των μαθητών που διακρίθηκαν πανελλαδικά στην 38η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «Αρχιμήδης» και επρόκειτο να εκπροσωπήσει τη χώρα μας μαζί με τους υπόλοιπους έξι πρώτους μαθητές, στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα, που φέτος διεξάγεται με έδρα την Αγία Πετρούπολη.
Σε ό,τι αφορά τις διακρίσεις των δυο Δραμινών μαθητών στον 26ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Θετικών Επιστημόνων κ. Μίλτος Βαβουλίδης μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» εξέφρασε την ικανοποίησή του, διερμηνεύοντας τα αισθήματα και των υπολοίπων μελών του συλλόγου αλλά και διαπιστώνοντας ότι μέσα από τέτοιους διαγωνισμούς και διακρίσεις τόσο στην αστρονομία όσο και στα μαθηματικά φαίνεται ότι η Δράμα, διαθέτει πολύ καλό έμψυχο υλικό και αυτό δεν μπορεί παρά να αποπνέει αισιοδοξία για το μέλλον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!