Επικίνδυνα πεζοδρόμια στην οδό Περδίκα

0
4777

– Κινδυνεύουν πεζοί και κυρίως άνθρωποι με κινητικές δυσκολίες
– Είναι σχεδόν κατεστραμμένα από τη φθορά του χρόνου και τη συνεχή στάθμευση ΙΧ

Εξαιρετικά επικίνδυνη για τους περιπατητές και ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους αλλά και όσους έχουν κινητικά προβλήματα είναι η κατάσταση των πεζοδρομίων στην οδό Περδίκα. Ειδικότερα στο βόρειο τμήμα της οδού, κοντά στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, το πεζοδρόμιο έχει στην κυριολεξία καταστραφεί και μοιάζει, χωρίς υπερβολή, με βομβαρδισμένο τοπίο.
Η φθορά του χρόνου, η έλλειψη συντήρησης αλλά κυρίως τα ΙΧ που σταθμεύουν επάνω στο πεζοδρόμιο σχεδόν σε μόνιμη βάση, το έχουν καταστρέψει και δημιουργούνται κίνδυνοι, κυρίως για τα άτομα μεγάλης ηλικίας ή όσους έχουν κάποια αδυναμία στην κίνηση. Οι πλάκες του πεζοδρομίου έχουν υποχωρήσει. Η καθίζηση είναι εμφανής και κρύβει πολλούς κινδύνους η ανομοιομορφία που έχει δημιουργηθεί από τις πλάκες που μετακινήθηκαν και σχηματίζουν λακκούβες από μπετόν.
Το πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε πρόσφατα και πιθανόν να είναι γνωστό στις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση προκειμένου να υπάρξει αποκατάσταση και κυρίως να απαλειφθεί ο εμφανής κίνδυνος για τους περιπατητές. Ο προβληματισμός που προκαλείται είναι ακόμη μεγαλύτερος εάν σκεφτεί κανείς τα πιθανά ατυχήματα που θα μπορούσαν να έχουν συμβεί, αν δεν έχουν συμβεί ήδη, σε ανέμελους περαστικούς, καθώς δίπλα ακριβώς υπάρχουν εγκαταλελειμμένες ιδιοκτησίες, ο αύλειος χώρος των οποίων παρουσιάζει σημαντική υψομετρική διαφορά σε σχέση με το πεζοδρόμιο και δεν υπάρχει κάποιο προστατευτικό κιγκλίδωμα που να διασφαλίζει τους πεζούς από πιθανή πτώση. Από την άλλη πλευρά, τίθεται και θέμα ελεύθερης και ακίνδυνης διέλευσης των πεζών την οποία είναι υποχρεωμένοι να διασφαλίζουν οι φορείς της πολιτείας και πιθανόν να υπάρχουν ευθύνες και ως προς αυτό.
Για την ασφάλεια που προσφέρουν τα πεζοδρόμια της πόλης σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή πολύ περισσότερο σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης έχουμε ασχοληθεί και σε προηγούμενα ρεπορτάζ των «Χ», αφού υπάρχουν πολλά προβλήματα ακόμη και εκεί που έχουν τοποθετηθεί οδηγοί όδευσης τυφλών, που σε πάρα πολλές περιπτώσεις είναι κατειλημμένοι από ΙΧ, δίκυκλα, δέματα ή ό,τι μπορεί να βάλει ο ανθρώπινος νους.
Ωστόσο, η συγκεκριμένη περίπτωση στην οδό Περδίκα πραγματικά βγάζει μάτι, για να μην αναφερθούμε στον κίνδυνο που ελλοχεύει για την ακεραιότητα των υπολοίπων μελών του ανθρωπίνου σώματος.
Το τραγικότερο όλων είναι ότι στο σύνολό τους οι εκπρόσωποι των πολιτών στην τοπική αυτοδιοίκηση δείχνουν να έχουν θέσει σε υψηλή προτεραιότητα τα ζητήματα ασφάλειας και βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά τα ερωτηματικά που προκύπτουν από την καταγραφή της πραγματικότητας οδηγούν αναπόφευκτα αν μη τι άλλο σε δικαιολογημένες επιφυλάξεις από την πλευρά των πολιτών.
Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο πρόβλημα της οδού Περδίκα, είναι σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποια βελτιωτική παρέμβαση και κυρίως να αποσοβηθεί ο εμφανής κίνδυνος για τους πεζούς. Από την άλλη, ίσως θα πρέπει να υπάρξει κάποια μέριμνα προκειμένου να αποφεύγεται η στάθμευση των αυτοκινήτων επάνω στο πεζοδρόμιο, καθώς είναι προφανές ότι αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος για την καταστροφή του πεζοδρομίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ