Επικίνδυνες καταστάσεις από τα έργα του αερίου

0
1520

Πραγματική παγίδα για τους ανυποψίαστους οδηγούς η Ευξείνου Πόντου και η Οδυσσέως λόγω των εκσκαφών μέσα στο οδόστρωμα


 

Πολλαπλά είναι τα προβλήματα που δημιουργούνται από τα έργα του φυσικού αερίου μέσα στην πόλη και δεν σχετίζονται μόνο με τον χρόνο αποκατάστασης των σημείων όπου γίνονται εργασίες ή τον τρόπο αποκατάστασης από τους εργολάβους που έχουν σύμβαση με τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) για την κατασκευή των έργων.
Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν πραγματικές παγίδες για τα διερχόμενα οχήματα, αφού υπάρχουν παρεμβάσεις που γίνονται σχεδόν στη μέση του οδοστρώματος, καλύπτοντας το μισό ρεύμα κυκλοφορίας. Τα προβλήματα αυτά γίνονται ακόμα μεγαλύτερα όταν πρόκειται για δρόμους όπου τα αυτοκίνητα ή τα δίκυκλα αναπτύσσουν μεγαλύτερες ταχύτητες, όπως στην περίπτωση της οδού Ευξείνου Πόντου ή της οδού Οδυσσέως, από τις οποίες διέρχονται τα οχήματα που κατευθύνονται συνήθως προς το κέντρο της πόλης.
Δυστυχώς, εδώ και δεκαπέντε ημέρες, όπως σημειώνουν στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» κάτοικοι της περιοχής, τα έργα του φυσικού αερίου που είναι σε εξέλιξη σε αυτά τα σημεία, μπορούν να αποτελέσουν πραγματικές παγίδες για τους οδηγούς, ειδικά όσους δεν διέρχονται σε τακτική βάση είτε από την Ευξείνου Πόντου είτε από την οδό Οδυσσέως, και δεν γνωρίζουν την ύπαρξη των έργων.
Μέχρι και σήμερα, στο διάστημα των ημερών που πέρασαν, ευτυχώς δεν καταγράφηκαν ατυχήματα, αλλά κάτοικοι από την περιοχή και άλλοι πολίτες κρούουν δικαιολογημένα τον κώδωνα του κινδύνου. Τα έργα που έχουν μικρή συνήθως έκταση δεν είναι ορατά από μεγάλη απόσταση. Έτσι, τουλάχιστον για τους οδηγούς που διέρχονται για πρώτη φορά από την περιοχή ή συμβαίνει κατά τη στιγμή της διέλευσης τους να μην έχουν τεταμένη την προσοχή τους, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος, καθώς οι ταχύτητες που αναπτύσσονται στους συγκεκριμένους δρόμους είναι μεγαλύτερες από τις συνηθισμένες στο κέντρο της πόλης. Λόγω της ταχύτητας υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες οι οδηγοί να μην προλάβουν να αντιληφθούν έγκαιρα τα έργα και να μην κάνουν τους κατάλληλους ελιγμούς.
Επιπλέον, τα έργα αυτής της μορφής όπως γίνεται, παντού μέσα στην πόλη, δεν έχουν κάποιο ισχυρό προστατευτικό πλαίσιο για την αποφυγή ατυχημάτων, αλλά περικλείονται από ένα συνθετικό δίχτυ και στις περισσότερες των περιπτώσεων έχει τοποθετηθεί κάποιο παλλόμενο φανάρι προειδοποίησης για τους οδηγούς, που όμως είναι χρήσιμο κυρίως για τις βραδινές ώρες, αφού έτσι κι αλλιώς τις πρωινές ώρες δεν είναι σε λειτουργία.
Είναι γνωστό ότι τα έργα του αερίου έχουν προκαλέσει πολλά και δικαιολογημένα παράπονα από την έναρξή τους μέχρι σήμερα. Ιδίως ως προς το θέμα του τρόπου αποκατάστασης των δρόμων μετά την περαίωση των εργασιών, αφού τουλάχιστον πριν από μερικούς μήνες δεν χρησιμοποιούνταν καν άσφαλτος για τις αποκαταστάσεις, με αποτέλεσμα τα υλικά που χρησιμοποιούσαν οι εργολάβοι (όπως το χαλίκι) να παρασύρονται από το σημείο που τοποθετήθηκαν. Ειδικά σε περιόδους βροχοπτώσεων, άλλωστε, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο τα φερτά υλικά να κλείνουν και φρεάτια διαφυγής των ομβρίων υδάτων με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πλημμυρικά φαινόμενα.
Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Δήμαρχος Δράμας, κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, πρόσφατα αντέδρασε έντονα σε σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και έστειλε σαφές μήνυμα προς τη ΔΕΔΑ ότι, αν οι αποκαταστάσεις δεν βελτιωθούν και αν δεν αρχίσει η ασφαλτόστρωση στα σημεία των έργων που εκτελούν οι εργολάβοι της εταιρείας, θα προσφύγει μέχρι και στη δικαιοσύνη.
Ωστόσο, το θέμα των κινδύνων που έχουν δημιουργηθεί πλέον από τα έργα του αερίου που βρίσκονται μέσα στο οδόστρωμα, ειδικά σε οδούς αυξημένης κυκλοφορίας, όπως η Ευξείνου Πόντου, είναι κάτι που επίσης θα πρέπει να προβληματίσει τη ΔΕΔΑ, πριν να είναι πολύ αργά και, ασφαλώς, πριν να θρηνήσουμε θύματα στην άσφαλτο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ