Επικίνδυνες οι συνθήκες για Περονόσπορο στην πατάτα του λεκανοπεδίου Νευροκοπίου

Προσοχή εφιστούν οι γεωπόνοι λόγω της υψηλής υγρασίας

0
1833

Με βάση τις μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν στο λεκανοπέδιο του Νευροκοπίου κατά την τελευταία περίοδο και όπως δείχνουν τα αποτελέσματα προγνωστικού μοντέλου Περονόσπορου, η περίοδος που διανύουμε θεωρείται επικίνδυνη για προσβολές σύμφωνα με τους γεωπόνους της ΔΑΟΚ Δράμας.

Οι συνθήκες που παρατηρούνται καθημερινά είναι η επικράτηση υψηλών τιμών υγρασίας (>90%) για πολλές ώρες. Έτσι η καλλιέργεια πρέπει να προστατευτεί με μυκητοκτόνα κατά την κρίσιμη περίοδο. Όπως λένε επίσης οι Γεωπόνοι της ΔΑΟΚ Δράμας, οι συνταγογράφοι των γεωργικών φαρμάκων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να γίνονται ορθές εναλλαγές δραστικών ουσιών με βάση τον τρόπο δράσης τους με στόχο να μειώνεται το πρόβλημα με τα ανθεκτικά στελέχη του παθογόνου μικροοργανισμού.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι οι συνθήκες εμφάνισης Περονόσπορου δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν φέτος οι πατατοπαραγωγοί στην περιοχή του Νευροκοπίου. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα και κυρίως αυτά που παρατηρήθηκαν πριν από περίπου μια εβδομάδα κυρίως στην περιοχή του Περιθωρίου, όπως και σε αγροκτήματα της Κάτω Βροντούς και του Οχυρού δημιούργησαν εκτεταμένες ζημιές. Το έντονο χαλάζι σε συνδυασμό με τις βροχές προκάλεσαν σχεδόν καθολική καταστροφή σε πολλά σημεία όπου καλλιεργείται η πατάτα στην περιοχή.
Θυμίζουμε ακόμη ότι τα φυτά της πατάτας στην περιοχή είναι ηλικίας περίπου 40 ημερών και μόλις έχουν αρχίσει να βγάζουν άνθη, κάτι που σημαίνει ότι δέχτηκαν καίριο πλήγμα από τα καιρικά φαινόμενα καθώς ήταν στην πλέον ευαίσθητη φάση τους. Αν βέβαια όπως είπαν οι παραγωγοί, η χαλαζόπτωση παρουσιαζόταν 2-3 εβδομάδες αργότερα ενδεχομένως τα προβλήματα θα ήταν μικρότερα.
Τα δεδομένα για τους πατατοπαραγωγούς φαίνεται ότι ήταν καλύτερα πέρσι που παρά τις βροχές, η πατατοκαλλιέργεια στην περιοχή του λεκανοπεδίου Νευροκοπίου, απέδωσε τελικά καλά, τουλάχιστον από πλευράς εσόδων. Θυμίζουμε επίσης ότι όπως έλεγαν οι παραγωγοί ισοσκέλισε περίπου τις απώλειες που είχαν τις δύο προηγούμενες χρονιές. Αυτό διότι πρόπερσι στο Νευροκόπι, οι πατάτες πουλήθηκαν σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές που κυμάνθηκαν στα 12 λεπτά για κάθε κιλό προϊόντος ενώ πέρσι κυμάνθηκε στα 45 λεπτά το κιλό περίπου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ