Επικίνδυνος συγχρωτισμός έξω από τις τράπεζες

0
3242

Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Δράμας στα «Χ»: «Κάνουμε συστάσεις και υπάρχει συμμόρφωση, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε συνεχώς εκεί».
Μιλάει στα «Χ» ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Δράμας κ. Ιωάννης Τσαμπαλάκης.

Συνωστισμός που προφανώς δεν συνάδει με την τήρηση των μέτρων προστασίας από την πανδημία παρατηρήθηκε και χθες, όπως και πολλές μέρες, έξω από καταστήματα Τραπεζών στη Δράμα. Τα μέτρα προστασίας ήταν ανύπαρκτα, καθώς οι αποστάσεις ασφαλείας δεν τηρούνταν και η χρήση προστατευτικής μάσκας που συστήνεται σε περιπτώσεις συνωστισμού γινόταν από ελάχιστους πολίτες. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται μια κατάσταση άκρως επικίνδυνη με βάση και τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα.
Η εικόνα του πλήθους που περιμένει να εξυπηρετηθεί είτε από τα ΑΤΜ είτε για να εισέλθει στις τράπεζες μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από άλλη εποχή, σαφώς πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού.
Την ίδια ώρα που εκδηλώσεις ακυρώνονται ή αναβάλλονται προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μετάδοσης της πανδημίας, την ίδια ώρα που τα δημοτικά συμβούλια και οι συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων γίνονται με τηλεδιάσκεψη και στις επιχειρήσεις έχει καθιερωθεί η τηλεργασία, έξω από πολλές τράπεζες επικρατεί το αδιαχώρητο. Οι καταστάσεις συγχρωτισμού έξω από αυτές είναι ένα φαινόμενο που επαναλαμβάνεται συχνά στη Δράμα, ειδικά τις ημέρες που γίνεται η πληρωμή των συντάξεων, επιδομάτων και μισθών.
Μια τέτοια δύσκολη ημέρα ήταν και η χθεσινή, με πλήθος κόσμου να περιμένει έξω από τις τράπεζες είτε αγνοώντας είτε, ίσως και, περιφρονώντας τον κίνδυνο μετάδοσης της πανδημίας. Ακόμη πιο παράλογη βέβαια είναι η οξύμωρη κατάσταση που παρουσιάστηκε τόσο χθες όσο και κατά τις προηγούμενες ημέρες στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Ενώ έξω από τις τράπεζες παρατηρείται κοσμοσυρροή και τα μέτρα προστασίας είναι εμφανώς ελάχιστα ή ανύπαρκτα, μέσα στα τραπεζικά ιδρύματα τα μέτρα προστασίας τηρούνται απαρέγκλιτα. Οι πολίτες εισέρχονται σταδιακά ανά δυο ή ανά ένας, χρησιμοποιώντας προστατευτική μάσκα και αφού προηγουμένως έχει εξέλθει από το τραπεζικό κατάστημα αντίστοιχος αριθμός πελατών. Στόχος είναι να υπάρχει κάθε στιγμή συγκεκριμένος αριθμός πελατών μέσα στο τραπεζικό κατάστημα για την αποφυγή συγχρωτισμού. Η εικόνα που υπάρχει εκτός και εκτός των τραπεζικών καταστημάτων είναι εντελώς αντιφατική.

Τι γίνεται όμως από πλευράς ελέγχων ως προς τον συνωστισμό έξω από τις τράπεζες;
Η Δημοτική Αστυνομία είναι μέρος του ελεγκτικού μηχανισμού που μεριμνά προκειμένου να αποφεύγετε ο συνωστισμός στα καταστήματα, μεταξύ αυτών και στα τραπεζικά καταστήματα. Ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Δράμας κ. Ιωάννης Τσαμπαλάκης σημειώνει στα «Χ» ότι η Δημοτική Αστυνομία είναι μέρος του ελεγκτικού μηχανισμού, ωστόσο το μειωμένο προσωπικό της δεν αφήνει και πολλά περιθώρια επαρκούς ελέγχου.
«Σε όποια κατάσταση συγχρωτισμού διαπιστώνουμε γίνονται πλήρεις συστάσεις ενώ ταυτόχρονα γίνονται τακτικοί έλεγχοι μέσα στα καταστήματα αλλά και τις τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση που το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας περνά έξω από τραπεζικά ιδρύματα και διαπιστώνει κάτι μεμπτό σε ό,τι αφορά τον συγχρωτισμό, γίνονται οι απαραίτητες συστάσεις στον κόσμο. Αρχικά υπάρχει συμμόρφωση, αλλά το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας δεν μπορεί να παραμείνει σε αυτά τα σημεία προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα συνεχίσει να μην υφίσταται συνωστισμός» εξηγεί ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Δράμας.
Τα φαινόμενα συγχρωτισμού οξύνονται τις ημέρες που γίνονται οι καταβολές των συντάξεων ή των πάσης φύσεως επιδομάτων, όπως εξηγεί. Απαντώντας στο τι θα μπορούσε να γίνει προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτός ο συνωστισμός που παρατηρείται έξω από τα τραπεζικά καταστήματα, ο κ. Τσαμπαλάκης σημειώνει: «Επειδή η τήρηση των αποστάσεων έγκειται στην ατομική ευθύνη του καθενός και δεν υπάρχει κάποια υποχρέωση από το κατάστημα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια των τραπεζών να ορίσουν έναν υπάλληλο ο οποίος θα φρόντιζε να τηρούνται οι αποστάσεις έξω από τα καταστήματα. Η κίνηση αυτή είναι ξεκάθαρα θέμα των τραπεζών και κατά πόσο θέλουν να προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο. Αυτό που σίγουρα τηρούν οι τράπεζες είναι τα μέτρα προστασίας εντός των τραπεζικών καταστημάτων τα οποία εφαρμόζονται πλήρως. Δεν υπάρχει τίποτε μεμπτό στο εσωτερικό των τραπεζών σε ελέγχους που κάνουμε και εμείς. Μπαίνουν ένας – ένας και τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!