Περισσότερα τα θανατηφόρα στα λατομεία της ΠΑΜΘ

0
2745

Γ. Σαβρίδης στα «Χ»: Εντείνουμε την προσπάθεια για μείωση και μηδενισμό των δυστυχημάτων στον χώρο των λατομείων

Νέα συνάντηση με την επιθεώρηση μεταλλείων που είναι επιφορτισμένη με τους ελέγχους στον χώρο των λατομείων θα διεξαχθεί το επόμενο διάστημα στη Δράμα, όπως είπε χθες στα «Χ» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας κ. Γιώργος Σαβρίδης.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας τόνισε ότι εντείνεται η συνεργασία των Εργατικών Κέντρων της Ανατολικής Μακεδονίας, προκειμένου να μειωθούν και να μηδενιστούν τα εργατικά δυστυχήματα στον χώρο των λατομείων. Ο ίδιος συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Καβάλας με θέμα τα Εργατικά Ατυχήματα και Δυστυχήματα στην Περιφέρεια ΑΜΘ και ιδιαίτερα στις λατομικές μονάδες. Η σύσκεψη έγινε ύστερα από πρόσκληση της Προέδρου του Ε.Κ. Καβάλας Ματίνας Τσούτσα με τη συμμετοχή των Προέδρων των Εργατικών Κέντρων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και συγκεκριμένα του κ. Στάθη Ασπιώτη, Ε.Κ. Αλεξανδρούπολης, του κ. Γιώργου Σαβρίδη, Ε.Κ. Δράμας, του κ. Παντελή Μαγαλιού, Ε.Κ. Κομοτηνής, του κ. Άγγελου Μπεμπεκίδη, Ε.Κ. Ξάνθης και με την παρουσία του Γραμματέα Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας (ΥΑΕ) και μέλους της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, κ. Ανδρέα Στοϊμενίδη. Εκεί αποφασίστηκε σειρά παρεμβάσεων για τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία και ιδιαίτερα στις λατομικές δραστηριότητες.
Σε σχέση με τα λατομεία στα οποία ο αριθμός είναι ο υψηλότερος σε σχέση με άλλες περιοχές στην Ελλάδα, όσο και το ποσοστό των βαρέων και θανατηφόρων περιστατικών και στο πλαίσιο των θέσεων της ΓΣΕΕ, εξειδικεύτηκαν και τέθηκαν οι παρακάτω προτάσεις.

Προτάσεις
Η Περιφέρεια ΑΜΘ είναι η πλέον υποβαθμισμένη όσον αφορά τις Εποπτικές Αρχές και υπηρεσίες που σχετίζονται με τα εργασιακά θέματα (ΟΑΕΔ, ΣΕΠΕ, ΙΚΑ, Επιθεώρηση Μεταλλείων κ.ά.). Η δημιουργία νέων μονάδων και η πλήρης στελέχωσή τους για την πραγματοποίηση των σχετικών ελέγχων είναι αδιαπραγμάτευτη. Αίτημα μας είναι να γίνεται διαρκής επιμόρφωση και πιστοποίηση όλων των εργαζομένων και των εργοδοτών σε κάθε θέση εργασίας, να γίνεται παροχή των ΜΑΠ πριν την ανάληψη εργασίας. Παράλληλα θέλουμε να υπάρχει αυστηρή τήρηση της εργατικής νομοθεσίας ως προς τα ωράρια εργασίας (πενθήμερο, οκτάωρο κλπ.), ώστε οι εργαζόμενοι να μην πιέζονται εξαντλητικά στην εργασία τους. Παράλληλα ζητάμε να δημιουργηθούν σχολές εξόρυξης μαρμάρου, να δημιουργηθούν θεσμοθετημένες Επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας των Επιχειρήσεων με συμμετοχή και των Εργαζομένων.

Σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής στα θέματα Υγιεινής και Ασφάλειας στου χώρους Εργασίας (ΥΑΕ) αναλύθηκαν οι κύριες προτάσεις μέτρων και πολιτικής της ΓΣΕΕ όπως περιγράφονται παρακάτω:
1) Σύσταση και λειτουργία Φορέα Εκτίμησης και Ασφάλισης Επαγγελματικών Ασθενειών και Εργατικών Ατυχημάτων
2) Αναβάθμιση λειτουργίας των θεσμών τριμερούς διαλόγου (Κυβέρνηση, Εργαζόμενοι, Εργοδότες) του Εστιακού Πόλου (FocalPoint) και του Εθνικού Συμβουλίου για θέματα ΥΑΕ.
3) Ειδικό νομικό πλαίσιο για τους τηλεργάτες.
4) Ένταξη του μαθήματος ΥΑΕ στο ωρολόγιο πρόγραμμα από την πρωτοβάθμια έως την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
5) Αναμόρφωση του συστήματος αναγγελίας και καταγραφής των επαγγελματικών ασθενειών και των εργατικών ατυχημάτων καθώς και του συστήματος παρακολούθησης, αξιολόγησης και αξιοποίησης των δεδομένων.
6) Η κλαδική ή και γεωγραφική σύσταση επιτροπών ΥΑΕ και η αντίστοιχη εκπροσώπηση των εργαζομένων για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Σε κάθε περίπτωση και ειδικά στην περίοδο υγειονομικής κρίσης που διανύουμε κρίθηκε απαραίτητη η συνεχής επικαιροποίηση της Γραπτής Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΓΕΕΚ) των επιχειρήσεων και η διαρκής Διαβούλευση, ενημέρωση και εκπαίδευσή των εργαζομένων.

Οι επικεφαλής των φορέων που συμμετείχαν στη συνάντηση εργασίας συναποφάσισαν το πλαίσιο των επόμενων ενεργειών:
1. Μετάβαση στην έδρα της Επιθεώρησης Μεταλλείων Β. Ελλάδος και στη Διεύθυνση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας στη Θεσσαλονίκη, στις αρχές Οκτωβρίου και σχετική παράσταση στους Προϊσταμένους των υπηρεσιών.
2. Εφόσον δεν αντιμετωπιστούν τα συγκεκριμένα ζητήματα, μετάβαση στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου και συνάντηση με τους αρμόδιους Υπουργούς.
3. Εκστρατεία ενημέρωσης των Σωματείων της δύναμης κάθε Εργατικού Κέντρου για θέματα ΥΑΕ.
4. Εκστρατεία ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών.
5. Παράσταση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ.
6. Συνάντηση κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα στην έδρα διαφορετικού κάθε φορά Εργατικού Κέντρου για αξιολόγηση της κατάστασης και επανακαθορισμό στόχων και στρατηγικής.
7. Συνέντευξη Τύπου ύστερα από κάθε συνάντηση.
Επίσης εκφράστηκε η ισχυρή βούληση όλων για συνεργασία μέχρι να μηδενιστούν τα εργατικά δυστυχήματα στην περιοχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ