Επιταχύνεται ο άξονας Δράμας – Αμφίπολης

1
2427

– Στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας ΑΜΘ επανέρχεται με Κ.Υ.Α. το τμήμα του άξονα Δράμας – Αμφίπολης που βρίσκεται στα διοικητικά της όρια
– Επιβεβαιώνεται πλήρως ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γιώργος Παπαδόπουλος

Ανακλήθηκε, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υποδομών και Μεταφορών που υπογράφηκε τις προηγούμενες ημέρες, η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων που είχε γίνει προς την εταιρεία «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» για το έργο του Κάθετου Άξονα Δράμα – Αμφίπολη και συγκεκριμένα για το τμήμα εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το συγκεκριμένο τμήμα του έργου επανέρχεται στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Πρόκειται για απόλυτη επιβεβαίωση των όσων είχε προαναγγείλει ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος στα μέσα Ιανουαρίου, εξηγώντας σε δηλώσεις που έγιναν στο περιθώριο συνέντευξης τύπου ότι αναμένονται θετικές εξελίξεις μέσα στο 2021 για την κατασκευή του οδικού τμήματος Δράμας – Μαυρολεύκης, που αποτελεί μέρος του έργου του νέου οδικού άξονα Δράμας – Αμφίπολης.
Όπως είχαν γράψει τα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» στις 20 Ιανουαρίου, ο κ. Παπαδόπουλος είχε αναφέρει ότι για την πρόοδο του συγκεκριμένου έργου υπάρχει πολιτική δέσμευση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ, κ. Χρήστου Μέτιου αλλά και των εκπροσώπων της κυβέρνησης, ενώ είχε διευκρινίσει επίσης: «Πρόκειται για το κομμάτι του νέου οδικού άξονα Δράμας – Αμφίπολης το οποίο «καίει». Η μόνη μου έγνοια είναι να αλλάξει η διαχείριση του τμήματος Δράμα – Μαυρολεύκη την οποία έχει η Εγνατία Α.Ε., που αυτή τη στιγμή είναι υποστελεχωμένη. Η διαχείριση αυτού του τμήματος του νέου οδικού άξονα θα έρθει από την Εγνατία Α.Ε. στην απόλυτη διαχείριση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας. Ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος έχει δεσμευτεί δημόσια και παρουσία του αρμόδιου υπουργού ότι η Π.Α.Μ.Θ. έχει τα χρήματα και για τις δύο τελευταίες μελέτες επικαιροποίησης αλλά και για την κατασκευή του έργου, το κόστος του οποίου ανέρχεται περίπου στα 40 εκατ. ευρώ. Αυτό, λοιπόν, θα το δούμε να ξεδιπλώνεται μέσα στο 2021 με πολιτική δέσμευση τόσο από την πλευρά του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου όσο και από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου».

Τι αναφέρει η πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση, που επιβεβαιώνει πλήρως όσα είχε προαναγγείλει ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας και υπογράφηκε τις προηγούμενες ημέρες:
Στο πλαίσιο των Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ των περιόδων 2007-2013 και 2014-2020, δρομολογήθηκε η μελετητική ωρίμανση και προγραμματίζεται η ολοκλήρωση των μελετών και η κατασκευή του έργου «Κάθετος Άξονας Δράμα – Αμφίπολη, τμήμα εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».
Με την με Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2013 με θέμα «Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στην εταιρεία «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» για το έργο: «Κάθετος Άξονας Δράμα – Αμφίπολη, τμήμα εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η εκχώρηση και μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων διαχείρισης και διοίκησης μελετών και κατασκευών και λοιπών αναγκαίων υποστηρικτικών δράσεων για την υλοποίηση του έργου: «Κάθετος Άξονας Δράμα – Αμφίπολη, τμήμα εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» στην εταιρεία «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.».
Ωστόσο, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη μελέτη, κατασκευή, διοίκηση, επίβλεψη, παρακολούθηση και διαχείριση πληθώρας έργων υποδομών. Επιπλέον, διαθέτει προηγμένη τεχνογνωσία και αποτελεσματική οργάνωση στη διοίκηση και τη διαχείριση της μελετητικής ωρίμανσης της κατασκευής, της συντήρησης και της λειτουργίας σύνθετων τεχνικών έργων υποδομής, συμπεριλαμβανομένων των συγχρηματοδοτούμενων από Προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ διαθέτει έμπειρο στελεχιακό δυναμικό και εξειδικευμένη εμπειρία καθώς επίσης και διαχειριστική επάρκεια στον σχεδιασμό και την υλοποίηση μεγάλων οδικών έργων.
Οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διαχειρίστηκαν στο παρελθόν τις μελέτες του εν λόγω έργου και είναι οι πλέον αρμόδιες για την ολοκλήρωση της μελετητικής ωριμότητάς του και την άμεση προώθηση των διαδικασιών δημοπράτησής του.
Επειδή είναι κατεπείγουσα ανάγκη να προωθηθούν οι διαδικασίες που αφορούν την άμεση ολοκλήρωση και επίτευξη της μελετητικής ωριμότητας του έργου του θέματος, προκειμένου να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό η δημοπράτησή του, αποφασίστηκε η ανάκληση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στην εταιρεία «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» που αφορά το έργο: «Κάθετος Άξονας Δράμα – Αμφίπολη, τμήμα εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».
Επίσης, με τη νεότερη διυπουργική απόφαση αποφασίστηκε η επαναφορά των αρμοδιοτήτων διαχείρισης και διοίκησης μελετών και κατασκευών και λοιπών αναγκαίων υποστηρικτικών δράσεων για την υλοποίηση του έργου: «Κάθετος Άξονας Δράμα – Αμφίπολη, τμήμα εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ως αρμόδιου φορέα και Κύριου του Έργου.
Στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η διαχείριση όλων των υφιστάμενων μελετών καθώς και η ενδεχόμενη ανάθεση νέων συμβάσεων για την επιτυχή ολοκλήρωση ή και επικαιροποίηση όλων των απαιτούμενων και αναγκαίων μελετών, καθώς επίσης και κάθε ενέργεια που αφορά την προώθηση των διαδικασιών για την εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων για τη δημοπράτηση, εκτέλεση και επίβλεψη των έργων, ενώ επιμελείται τις διαδικασίες ένταξης των έργων στα χρηματοδοτικά προγράμματα.
Η «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» θα πρέπει εντός δύο μηνών, δηλαδή μέχρι τις αρχές Απριλίου, να αποστείλει στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τον πλήρη φάκελο των μελετών και εν γένει κάθε χρήσιμο στοιχείο που διαθέτει για την ολοκλήρωση της μελετητικής ωριμότητας και στη συνέχεια δημοπράτησης του έργου.
Η Διεύθυνση Οδικών Υποδομών, η οποία είναι καθολική διάδοχος της πρώην Διεύθυνσης Μελετών Οδοποιίας (ΔΜΕΟ) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ως αρμόδια για τις εκπονούμενες μελέτες στο τμήμα Μαυρολεύκη – Παλαιοκώμη, θα πρέπει μετά την ολοκλήρωση και έγκριση του όλου τεχνικού και συμβατικού αντικειμένου των σχετικών μελετών να παραδώσει στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τον πλήρη φάκελο και κάθε άλλο χρήσιμο στοιχείο για την προώθηση των διαδικασιών που αφορούν την ολοκλήρωση της μελετητικής ωριμότητας και στη συνέχεια δημοπράτησης του έργου.
Με σχετική απόφαση θα οριστούν τα όργανα για τη δημοπράτηση του έργου.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ο κάθετος άξονας Δράμας-Αμφίπολης εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό, ότι θα αρχίσει σύντομα. Περάσανε σχεδόν δύο χρόνια από τότε και τώρα ανακοινώσετε ότιμεταβιβάζεται ο φάκελος του έργου από την Εγνατία ΑΕ στην περιφέρεια!! Τί λέτε; Μεγάλη επιτυχία! Ήμουν νιος και γέρασα!! Λυπάμαι αλλά αυτός ο δρόμος, με τον ρυθμό που το πάτε, είναι δύσκολο να τελειώσει πριν το 2050!!!
    Να το θυμάστε! Εμείς δεν ανήκουμε γεωγραφικά στην νότια Ελλάδα!!!
    Θα πειστώ ως πολίτης της Δράμας μόνο αν δω μπουλντόζες να χαράσσουν το δρόμο! Τα υπόλοιπα είναι παραμύθια!
    Υγ.Ανεξαρτητα.Αν παρ ‘ ελπίδα υπάρξει άλλη εξέλιξη θα χαρώ να ενημερωθώ!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ