Επιτυχημένο το τριήμερο συμπόσιο για την ιστορία της Χωριστής

0
2030

– Τι είπαν στα «Χ» οι κ.κ. Αθανάσιος Σέμογλου, Γιώργος Βελένης, Βασίλης Τσιαμπούσης και Νίκος Βουλόδημος
– Φωτίστηκαν ενδιαφέρουσες πτυχές από την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση του οικισμού

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το τριήμερο Επιστημονικό Συμπόσιο Χωριστής «Ιστορία και Πολιτισμός» τις προηγούμενες ημέρες.
Κατά την έναρξη του συμποσίου ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διεξαγωγή της συνάντησης που αφορά την Χωριστή η οποία, όπως είπε, υπήρξε προπύργιο του ελληνισμού στην περιοχή μας σε ιδιαίτερα δύσκολα χρόνια ενώ συνεχάρη τα νέα παιδιά του Δ.Σ. του Μουσικοδραματικού Συλλόγου για την ποιοτική αυτή εκδήλωση.
Ο κ. Νικόλαος Βουλόδημος, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συμποσίου και πρόεδρος του Μουσικοδραματικού Συλλόγου Χωριστής, είπε ότι στόχος είναι μετά το πρώτο επιστημονικό συμπόσιο να ακολουθήσουν και επόμενα στα οποία θα αντληθούν χρήσιμα συμπεράσματα και πληροφορίες για την Χωριστή που είναι πλούσια σε παραδόσεις, ήθη και έθιμα αλλά και με μεγάλο ιστορικό βάρος αλλά και μεγάλη συνεισφορά στους απελευθερωτικούς αγώνες στην νεότερη ιστορία.
Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού, κα Πολυξένη Αδάμ Βελένη, στην έναρξη του συνεδρίου χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του συμποσίου εξαιρετικά σημαντική ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, διαπίστωσε ότι υπάρχει συνέχεια από τη νεότερη γενιά στη διάσωση και διατήρηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και πρόσθεσε ότι οι αρχές του τόπου θα πρέπει να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν αυτό το εγχείρημα.
Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ανάμεσα σε άλλα εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του καθώς μέσω του συμποσίου ξεδιπλώνεται η ιστορία της περιοχής για να μεταδοθεί σε περισσότερους και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την πατρίδα μας, όπως είπε.
Ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Αθανάσιος Σέμογλου, καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, είπε ότι φιλοδοξία του 1ου συμποσίου είναι η παρουσίαση των καρπών της συστηματικής έρευνας μια πλειάδας έγκριτων ερευνητών και ερευνητριών για την ιστορία του τόπου. Τόνισε επίσης ότι η αναζήτηση της χωρικής ταυτότητας δεν σταματά και δεν πρέπει να σταματά ποτέ.
Στην εναρκτήρια ομιλία της, η γραμματέας της Επιστημονικής Επιτροπής του συμποσίου κα Μαγδαλινή Παρχαρίδου είπε ότι η Χωριστή αποτελεί έναν από τους παλιότερους οικισμούς της περιοχής της Δράμας και αναφέρθηκε στις κατά καιρούς ονομασίες της κοινότητας που αντικατοπτρίζουν έναν χώρο χωρισμένο στα δύο. Πρόσθεσε επίσης ότι η Χωριστή μνημονεύεται στις γραπτές πηγές από τον 15ο αιώνα και έκανε εκτεταμένη αναφορά σε σειρά ερευνητών που ασχολήθηκαν μέχρι σήμερα με την ιστορία της Χωριστής.
Κατά τη διάρκεια του συμποσίου συνδέθηκε διαδικτυακά και ο κ. Μόσχος Μορφακίδης-Φυλακτός, που αναφέρθηκε στην 2η έκδοση της μελέτης του Θεόδωρου Α. Μεσσήνη, για την ιστορία της Χωριστής στη νεότερη εποχή με διορθώσεις, υποσημειώσεις και εισαγωγικό σημείωμα του Δημήτρη Α. Πασχαλίδη. «Μία έκδοση που έχει την αυθεντικότητα ενός χρονικού της Χωριστής στον 19ο και κυρίως 20ο αιώνα, ενώ ταυτόχρονα συγκεντρώνει με αντικειμενικό τρόπο, πρωτογενείς πληροφορίες, παραθέτοντας χειροποίητους χάρτες, με τοπωνύμια, γκιόλες, αλλά και με τους δρόμους και τις τότε θέσεις των κοινοτικών βρύσεων του οικισμού» όπως αναφέρουν οι άνθρωποι του Μουσικοδραματικού Συλλόγου.
Στις διεργασίες του συνεδρίου έγινε αναφορά, μεταξύ άλλων, στην πρώιμη νεότερη ιστορία της Χωριστής (15ος-17ος αι.), στις αναφορές μέσα από τα οθωμανικά κατάστιχα απογραφής πληθυσμού του 1839, στην πληθυσμιακή-κοινωνική δομή, την πνευματική ανάπτυξη και τη γλωσσολαλιά της Χωριστής από την οθωμανική κατάκτηση μέχρι σήμερα, καθώς και στην ιστορία του Μουσικοδραματικού Συλλόγου Χωριστής «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία». Επίσης έγινε αναφορά στον κώδικα της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου Χωριστής (15/3/1915-5/6/1917), στους εργατικούς, εθνικοαπελευθερωτικούς και πολιτικούς αγώνες των Χωριστιανών, στην πληθυσμιακή-κοινωνική δομή, την πνευματική ανάπτυξη και τη γλωσσολαλιά της Χωριστής από την οθωμανική κατάκτηση.

 

Αθανάσιος Σέμογλου στα «Χ»: «Η Χωριστή δίνει την εντύπωση ενός αστικού τοπίου της Δράμας με θέατρο, μουσική και παραδόσεις που δεν τις βλέπεις σε ένα απλό χωριό»
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του συμποσίου και καθηγητής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, κ. Αθανάσιος Σέμογλου, είπε ότι πρόκειται για ένα πολύ επιτυχημένο επιστημονικό συμπόσιο που αφορά στη σύγχρονη αλλά και την πρώιμη ιστορία και τον πολιτισμό του οικισμού της Χωριστής. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Το συμπόσιο είχε διπλό στόχο που νομίζω έχει επιτευχθεί. Δηλαδή να φωτίσει πτυχές από την ιστορία, την κοινωνία, τον πολιτισμό και την παράδοση του οικισμού και της ευρύτερης περιοχής και από την άλλη πλευρά να τροφοδοτήσει νέες σκέψεις και προβληματισμούς ώστε να υπάρξει ίσως υλικό και για μετέπειτα έρευνα ή και ένα επόμενο συνέδριο. Στη διάρκεια του συνεδρίου τεκμηριώθηκαν έρευνες που είχαν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν αλλά και έγινε προσπάθεια να ανατραπούν και παλιές απόψεις, για παράδειγμα με την ετυμολογία του όρου Χωριστή. Αν δηλαδή το όνομα έχει σχέση με τον χωρισμό της περιοχής στις δυο πλευρές ενός χειμάρρου ή τελικά έχει σχέση με τα υψώματα και τους λοφίσκους που έχει η περιοχή όπως υποστήριξε ο κ. Βελένης. Στη διάρκεια του συμποσίου επιβεβαιώθηκε και ο ρόλος της εκκλησίας στην ιστορία της Χωριστής κυρίως τον 19ο και 20ο αιώνα. Παράλληλα επιβεβαιώθηκε από τα οθωμανικά κατάστιχα και η ανάπτυξη του οικισμού από τον 16ο αιώνα και μετά, σε τέτοιο βαθμό που δεν υπάρχει αντίστοιχη σε άλλη περιοχή της Δράμας. Δηλαδή, η Χωριστή δίνει την εντύπωση ενός αστικού τοπίου της Δράμας με θέατρο, μουσική και παραδόσεις που δεν τις βλέπεις σε ένα απλό χωριό. Οι ανακοινώσεις του συμποσίου εστιάστηκαν από την πρώιμη μέχρι τη νεότερη οθωμανική περίοδο μέσα από τα κατάστιχα και επίσης στις προσωπικές ιστορίες ορισμένων κατοίκων που διαμορφώνουν το ιστορικό προφίλ του οικισμού. Οι ανακοινώσεις εστιάστηκαν επίσης στα παλιά σπίτια του οικισμού, στα κειμήλια του ναού και στην αρχιτεκτονική του, στη μορφολογία αλλά και στους πολιτικούς αγώνες και τις διεκδικήσεις. Εντύπωση στη Χωριστή προκαλεί ο πλούσιος οικισμός που συνάδει με την ιστορία αλλά καταστρέφεται σιγά – σιγά αν δεν υπάρξει στήριξη των παλιών σπιτιών του οικισμού, του 19ου και του 20ου αιώνα, δυστυχώς στο τέλος μέσα σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει τίποτα».

Γεώργιος Βελένης στα «Χ»: «Πρόκειται για ένα πολύ επιτυχημένο συμπόσιο κάτι που σπάνια διαπιστώνεται και μάλιστα σε έναν τόπο σχετικά μικρό, όπως αυτός της Χωριστής»
Μιλώντας στα «Χ» για το 1ο επιστημονικό συμπόσιο της Χωριστής, ο κ. Γεώργιος Βελένης Ομότιμος Καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, είπε ότι πρόκειται για ένα πολύ επιτυχημένο συμπόσιο κάτι που σπάνια διαπιστώνεται και μάλιστα σε έναν τόπο σχετικά μικρό, όπως αυτός της Χωριστής. Είπε επίσης ότι υπήρξαν πολύ ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις που διαφωτίζουν περισσότερο την ιστορία και τον πολιτισμό όχι μόνο της Χωριστής αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Δράμας. Όπως είπε ο κ. Βελένης: «Αυτά που είχαν πολύ ενδιαφέρον ήταν όσα συνέβησαν στην περιοχή της Χωριστής στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα κατά τις διαφορετικές περιόδους από τη Βουλγαρική κατοχή. Σίγουρα υπάρχει υλικό για να γίνει ένα δεύτερο ή ενδεχομένως και ένα τρίτο συνέδριο. Υπάρχει περιθώριο και για περαιτέρω έρευνα».

Βασίλης Τσιαμπούσης: «Στο Συμπόσιο αυτό αναδείχθηκαν κάποια σημαντικά θέματα για πρώτη φορά»
Ο πεζογράφος και γνωστός Δραμινός λογοτέχνης, κ. Βασίλης Τσιαμπούσης, επεσήμανε στα «Χ»: «Νομίζω ότι το 1ο επιστημονικό συμπόσιο της Χωριστής ήταν πάρα πολύ σημαντικό και προπαντός αποτελεί μια πάρα πολύ καλή αρχή, αν θέλουμε να επαναληφθεί και να γίνει θεσμός. Κάποια θέματα αναδείχθηκαν για πρώτη φορά. Υπάρχει περιθώριο έρευνας, αν και όσο περνά ο καιρός οι πηγές μειώνονται καθώς τα γραπτά, τα κειμήλια κ.ο.κ. για τα κρίσιμα χρόνια, δηλαδή από το 1900 μέχρι το 1970 έχουν εντοπιστεί, έχουν μελετηθεί και έχουν ανακοινωθεί. Εντούτοις και σε αυτό το συμπόσιο, ο Γιώργος Βελένης έκανε μια πολύ σημαντική ανακοίνωση από το αρχείο της Καλλιόπης Βελένη, όπως και άλλοι ερευνητές κατέθεσαν πράγματα που ακούστηκαν για πρώτη φορά. Είναι αξιέπαινα τα παιδιά του Μουσικοδραματικού Συλλόγου και όσοι στήριξαν το συμπόσιο κατέχοντας πολύ καλά την ιστορία της Δράμας. Η Μάγδα Παρχαρίδου μαζί με τον Δημήτρη Πασχαλίδη και τον Γιώργο Βελένη είχαν τις περισσότερες εισηγήσεις. Πρόκειται για ανθρώπους που γνωρίζουν αυτά τα θέματα πάρα πολύ καλά. Οι κύριοι Βελένης και Πασχαλίδης γιατί κατάγονται από την Χωριστή και έχουν και προσωπικές μνήμες και η κα Παρχαρίδου γιατί μελέτησε σε μεγάλο βαθμό τις εικόνες των Εισοδίων της Θεοτόκου, τον ίδιο τον ναό και όχι μόνο. Πιστεύω ότι ενδεχομένως θα προκύψουν και άλλα τέτοια Συμπόσια».

Νίκος Βουλόδημος: «Υπήρξαν αναφορές και αρχειακό και φωτογραφικό υλικό που μας προκάλεσαν ρίγος και δέος»
Τέλος, ο πρόεδρος του Μουσικοδραματικού Συλλόγου Χωριστής, κ. Νίκος Βουλόδημος είπε στα «Χ» ότι αυτό που αναμένεται στη συνέχεια είναι να εκδοθούν τα πρακτικά και ο τόμος του συμποσίου που θα περιλαμβάνει συγκροτημένη την ιστορία της Χωριστής, σύμφωνα με τις εισηγήσεις που ακούστηκαν και τα θέματα που αναπτύχθηκαν. «Σε οργανωτικό επίπεδο νομίζω ότι το πρόσημο για το συμπόσιο ήταν πολύ θετικό, τόσο από πλευράς συμμετοχής κόσμου όσο και από πλευράς εισηγήσεων που παρείχαν πολύ πλούσιο υλικό. Υπήρξαν αναφορές και αρχειακό και φωτογραφικό υλικό που μας προκάλεσαν ρίγος και δέος. Μας ταξίδεψαν πίσω στο παρελθόν. Δυστυχώς οι συνθήκες της πανδημίας δεν μας επέτρεψαν να κάνουμε τις κινήσεις που θέλαμε ωστόσο ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες καταφέραμε να ανταποκριθούμε και να φέρουμε εις πέρας μια πολύ καλή διοργάνωση. Όπως εξίσου καλή ήταν και η δουλειά των εξαίρετων επιστημόνων που συμμετείχαν».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ