«Ο κήπος των ψυχών» του Βασίλη Τσιαμπούση

0
3978

– Το βιβλίο δείχνει τον αγώνα που έκαναν οι ελληνικές οικογένειες εκείνη την περίοδο για να μπορέσουν να επιβιώσουν, μέσα από πολλά παθήματα αλλά και μέσα από προσωπικά πάθη» σημειώνει ο συγγραφέας στα «Χ»
– Τρεις ενδιαφέρουσες παράλληλες ιστορίες με βασικό φόντο τη Βουλγαρική κατοχή πρωταγωνιστούν στο νέο βιβλίο του γνωστού Δραμινού πεζογράφου

Από αυτή την εβδομάδα αναμένεται στα βιβλιοπωλεία της Δράμας η νέα νουβέλα του Βασίλη Τσιαμπούση με τίτλο: «Ο κήπος των ψυχών». Πρόκειται για το δεύτερο βιβλίο του συγγραφέα από τις εκδόσεις ΕΣΤΙΑ, μετά το βιβλίο του με τίτλο «Πούρα γεμιστά».
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Βασίλης Τσιαμπούσης δήλωσε ότι έχει γράψει το βιβλίο μέσα στα τελευταία 2,5 χρόνια, στη διάρκεια της πανδημίας σημειώνοντας. «Το βιβλίο ξεκίνησε με άλλο θέμα και κατέληξε σε αυτό που εκδόθηκε την προηγούμενη Δευτέρα. Όλη η υπόθεση διαδραματίζεται στη Δράμα. Είναι η αφήγηση ενός προσώπου το οποίο γεννιέται το 1929. Το 1939 χάνει την μητέρα του και από εκείνη τη στιγμή αρχίζει να αφηγείται. Ο πατέρας του σκοτώνεται μέσα στη Βουλγαρική κατοχή και μέσα από το βιβλίο αφηγείται την προσωπική του ιστορία μέχρι το 1995. Ταυτόχρονα με τη δική του ιστορία αναφέρεται στην ιστορία δυο συμμαθητών και φίλων του της ίδιας ηλικίας. Ο πρώτος από αυτούς είναι γιος ενός καπνεργάτη κομμουνιστή ο οποίος αναμιγνύεται τόσο στο κίνημα της Δράμας όσο και στην Αντίσταση από το 1941 έως το 1944 με τον ΕΛ.Α.Σ. και στον εμφύλιο με τον Δημοκρατικό Στρατό που καταλήγει στην Τσεχοσλοβακία και επαναπατρίζεται τη δεκαετία του ’80. Ο δεύτερος είναι ένας Εβραίος ο οποίος κατορθώνει με την μητέρα του, με πλαστά έγγραφα, να φύγει παραμονές του ’43 όταν συγκέντρωσαν όλους τους Εβραίους της Δράμας και να γλιτώσει την εκτέλεση. Το βιβλίο περιλαμβάνει αυτές τις τρεις ιστορίες».
Απαντώντας σε ερώτηση των «Χ» για το κατά πόσο η υπόθεση σχετίζεται με υπαρκτά πρόσωπα και γεγονότα, ο Βασίλης Τσιαμπούσης διευκρινίζει ότι ξεκίνησε το βιβλίο καθώς τον άγγιξε η ιστορία του Ιάκωβου Κοέν του τελευταίου Εβραίου κατοίκου της Δράμας, ο οποίος, όπως και ο ήρωας του βιβλίου, έχασε τον πατέρα του στη σφαγή του 1941. «Όταν ξεκίνησα να γράφω το βιβλίο, το έκανα με το σκεπτικό να είναι αυτή η κεντρική ιστορία η οποία όμως στη συνέχεια έγινε δευτερεύουσα μέσα στο βιβλίο, με κεντρική αυτή του αφηγητή που διηγείται την ιστορία του μέχρι το 1995. Το βιβλίο δείχνει τον αγώνα που έκαναν οι ελληνικές οικογένειες εκείνη την περίοδο για να μπορέσουν να επιβιώσουν, μέσα από πολύ μεγάλες δυσκολίες, μέσα από πολλά παθήματα αλλά και μέσα από προσωπικά πάθη…»
Ο εκδοτικός οίκος, σχετικά με το βιβλίο αναφέρει: «Στη Δράμα του 1943 ένας ορφανός έφηβος υπηρετεί ως οικιακός βοηθός στον Βούλγαρο λοχαγό και τη γυναίκα του, που εγκαταστάθηκαν στο επιταγμένο πατρικό του σπίτι. Η επίσκεψη της πανέμορφης αδελφής του λοχαγού, η κλοπή ενός άλμπουμ με γυμνές φωτογραφίες, οι παιδικές φιλίες και οι εφηβικές ορμές, η σύλληψη των Εβραίων της πόλης, η ειλικρινής αγάπη που αναπτύσσεται μεταξύ του Βούλγαρου αξιωματικού και του μικρού παιδιού συνθέτουν μια αφήγηση με απροσδόκητη κατάληξη για τους πρωταγωνιστές της ιστορίας. Όταν, εντέλει, ο καθένας βρει τον δρόμο του, αυτό που μένει είναι η καλοσύνη κάποιων προσώπων, η συμπαράσταση από άτομα που δεν τα υπολόγιζες, η απίστευτη –κρυμμένη– δύναμη του έρωτα, μα προπαντός η αντοχή και το κουράγιο των τυραννισμένων, που ξαναρχίζουν μ’ ελπίδα τη ζωή τους σ’ έναν δύσκολο αλλά πανέμορφο κόσμο».

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Βασίλης Τσιαμπούσης γεννήθηκε στη Δράμα το 1953. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης. Η συλλογή διηγημάτων του «Να σ’ αγαπάει η ζωή» (2005) τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο Πέτρου Χάρη. Διηγήματά του μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες και δημοσιεύτηκαν σε ανθολογίες και περιοδικά. Είναι διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Δίοδος 66100.
Από τις εκδόσεις της Εστίας κυκλοφορεί επίσης η συλλογή διηγημάτων «Πούρα γεμιστά» (2018).
Στο έργο του συγγραφέα συμπεριλαμβάνονται επίσης: «Εκτός έδρας» (ΚΕΡΔΟΣ), «Γαλάζια Αγελάδα» (ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ), «ΣΑΛΤΟ ΜΟΡΤΑΛΕ» (ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ), «Η γλυκιά Μπονόρα» (ΚΕΔΡΟΣ), «Χερουβικά στα κεραμίδια» (ΚΕΔΡΟΣ), «Να σ’ αγαπάει η ζωή» (ΠΑΤΑΚΗΣ), «Βέσπα και άλλα επαρχιακά διηγήματα» (ΝΕΦΕΛΗ)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ