Στη θέση Σπηλιά Αμησιανού της Τοπικής Κοινότητας Θόλου, του Δήμου Παρανεστίου, πρόκειται να γίνουν εργασίες για την ανεύρεση θησαυρού σε δημόσια δασική έκταση.
Με απόφαση του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Μακεδονίας Θράκης εγκρίθηκε η επέμβαση, που αφορά 11 δικαιούχους και σχετίζεται με την δυνατότητα επέμβασης στην συγκεκριμένη περιοχή. Για την ίδια έρευνα υπήρξε προηγούμενη απόφαση η οποία έληξε στις 17 Οκτωβρίου χωρίς να ολοκληρωθεί το αίτημα των δικαιούχων. Πρόκειται δηλαδή για ανανέωση έγκρισης της επέμβασης για ανεύρεση θησαυρού.
Η συγκεκριμένη έρευνα σύμφωνα με την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης θα είναι περιορισμένη και θα διαρκέσει τρεις ημέρες. Η εκσκαφή θα γίνει χωρίς χρήση εκρηκτικών, αλλά με χειρωνακτικά μέσα ή με σκαπτικά μηχανήματα. Θα διενεργηθεί μέσα σε μικρή έκταση ώστε να προκληθεί η μικρότερη δυνατή διατάραξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής και να αποφευχθούν δυσμενή αποτελέσματα σε αυτό. Επίσης το σημείο που θα γίνει η έρευνα μετά την λήξη της θα επιχωθεί με τα προϊόντα της εκσκαφής.
Το διαχρονικό όπως όλα δείχνουν κυνήγι του χαμένου θησαυρού συνεχίζει να υφίσταται και να οδηγεί σε προσδοκίες που γεννούν οι θρύλοι σε κάθε περιοχή.
Νόμιμα ή όχι το κυνήγι του χαμένου θησαυρού είναι σίγουρα διαχρονικό
Η έρευνα βέβαια για εντοπισμό θησαυρών στα όρια του Νομού Δράμας και όχι μόνο, δεν είναι φαινόμενο των τελευταίων χρόνων. Η νόμιμη διαδικασία έρευνας απαιτεί συγκεκριμένες άδειες και δεσμεύσεις όπως και αποφάσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, ωστόσο είναι ουκ ολίγες οι περιπτώσεις που στο παρελθόν, επιχειρήθηκε να εντοπιστούν χαμένοι θησαυροί από την εποχή της Τουρκοκρατίας ή άλλες περιόδους όπως αυτή της βουλγαρικής κατοχής ή του εμφυλίου πολέμου κλπ. με διάφορες μεθόδους και χωρίς να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία, για την ανεύρεση τους. Τέτοιες περιπτώσεις φαίνεται από προφορικές μαρτυρίες ότι υπήρξαν στο παρελθόν στην περιοχή του Νευροκοπίου, στο Παρανέστι και αλλού.
Ειδικότερα στην περιοχή του Παρανεστίου, υπενθυμίζεται ότι δυο χρόνια πριν και ειδικότερα στις 21-11-2017, σε δασική περιοχή, συνελήφθησαν έξι άτομα, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Παρανεστίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας, κατηγορούμενοι για παράβαση του νόμου περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων, παράνομη υλοτομία και παράνομη κατασκήνωση κατά περίπτωση.
Σε εκείνη την περίπτωση στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης, που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί σε συνεργασία με υπαλλήλους του Δασαρχείου Δράμας, εντόπισαν (όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία), τους συλληφθέντες να προβαίνουν σε παράνομη ανασκαφή για την ανεύρεση χρυσού – θησαυρού, με τη χρήση του απαραίτητου εξοπλισμού και εργαλείων.
Γύρω από τον χώρο ανασκαφής μάλιστα είχαν βρεθεί και σκηνές όπως και ένα αυτοσχέδιο κατάλυμα, τα οποία είχαν εγκαταστήσει και κατασκευάσει οι συλληφθέντες για τη διαμονή τους και την αποθήκευση του εξοπλισμού τους. Στο χώρο δε της παράνομης ανασκαφής είχαν βρεθεί μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν: πλήθος σκαπτικών και διαφόρων άλλων εργαλείων (τσεκούρια, φτυάρια, αλυσοπρίονο, πριόνια κ.λ.π.) όπως και όπλα…