Έρευνα για το αγριόγιδο στο δάσος του Φρακτού

0
2139

– Θα γίνει από την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης
– Στη Δράμα βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους ελληνικούς πληθυσμούς αγριόγιδου στην Ελλάδα

Επιστημονική έρευνα για τη μελέτη του Αγριόγιδου (Rupicapra rupicapra balcanica) στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Δράμας με επίκεντρο το δάσος του Φρακτού θα γίνει από την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης με συντονιστή τον Θεοφάνη Καραμπατζάκη, επιστημονικό συνεργάτη της Ομοσπονδίας σε συνεργασία με το Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού – Εργαστήριο Διαχείρισης Άγριας Πανίδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και επιστημονικά υπεύθυνο, τον Περικλή Μπίρτσα.
Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί έως τις 31/12/2023, στο δάσος του Φρακτού στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Δράμας. Το γένος του Αγριόγιδου (Rupicapra sp.) ανήκει στην τάξη των Αρτιοδάκτυλων θηλαστικών (Artiodactyla) και αποτελεί μέλος της οικογένειας Bovidae. Ειδικότερα, περιλαμβάνεται στην υποοικογένεια των Αιγαγροειδών (Caprinae) και πιο συγκεκριμένα στην ολιγάριθμη ομάδα των Rupicaprini. Το γένος του Αγριόγιδου (Rupicapra sp.) χωρίζεται σε δύο είδη: στο Βόρειο Αγριόγιδο (Rupicapra rupicapra) και στο Νότιο Αγριόγιδο (Rupicapra pyrenaica).
Σκοπός της έρευνας είναι να επιτευχθεί μια όσο το δυνατόν λεπτομερέστερη απογραφή του πληθυσμού και των ενδιαιτημάτων του Αγριόγιδου (Rupicapra rupicapra balcanica) στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Δράμας με επίκεντρο το δάσος του Φρακτού. Στόχος της έρευνας είναι η κατάσταση διατήρησης του είδους στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Δράμας.
Λόγω της συμπεριφοράς των αγριόγιδων και της ιδιαιτερότητας της δομής του ενδιαιτήματός τους, για την επίτευξη του σκοπού, θα χρησιμοποιηθεί η μέθοδος της «ταυτόχρονης καταγραφής (flash point) με περιοδικές μετρήσεις (periodic itinery) από μόνιμες θέσεις πανοραμικής θέας (fixed panoramic observation site). Η λήψη των δεδομένων θα πραγματοποιηθεί από 8 επιμέρους ομάδες αποτελούμενες από δύο μέλη τουλάχιστον η κάθε μία. Η κάθε ομάδα με το πρώτο φως θα ξεκινά και θα καταλαμβάνει την προκαθορισμένη θέση της. Με ραδιοεπικοινωνία θα δίδεται το σύνθημα της ετοιμότητας και όλες οι ομάδες θα καταμετρούν ταυτόχρονα επί τέσσερα ημίωρα, τα ζώα που βλέπουν στο οπτικό τους πεδίο, με χρήση διόπτρων παρατήρησης και τηλεσκοπίων.
Με χρήση G.P.S. θα ελέγχεται από τους παρατηρητές η ορθότητα της προκαθορισμένης θέσης και με τη χρήση πυξίδας θα προσδιορίζονται τα όρια του οπτικού πεδίου κάθε θέσης παρατήρησης. Η καταγραφή θα σημειώνεται σε ειδικό έντυπο απογραφής. Ο ελάχιστος πληθυσμός αφορά τον αριθμό των ατόμων που καταμετρήθηκαν από τις θέσεις παρατήρησης και μόνον αυτά. Λόγο του ισχυρού ανάγλυφου του εδάφους, του εκτεταμένου ενδιαιτήματος και της βλάστησης, μεγάλο μέρος του ενδιαιτήματος παραμένει αθέατο. Για αυτούς τους λόγους εκτιμάται ότι ο πραγματικός πληθυσμός στο δάσος του Φρακτού, θα είναι πολλαπλάσιος των καταμετρηθέντων ατόμων.
Η επιλογή των θέσεων επόπτευσης στην περιοχή του Φρακτού θα γίνει λαμβάνοντας ως βάση τις θέσεις (με ακριβή προσδιορισμό των συντεταγμένων) που είχαν επιλεγεί κατά την διάρκεια των καταμετρήσεων προηγούμενων μελετών, με σκοπό να μπορούν τα αποτελέσματα να είναι συγκρίσιμα. Στις άλλες περιοχές, δηλαδή αυτές του Φαλακρού και των λοιπών της Δυτικής Ροδόπης, οι θέσεις παρατήρησης θα επιλέγουν με κριτήριο την πανοραμική θέα προς τα ενδιαιτήματα, για τα οποία υπήρχαν μαρτυρίες ενδιαίτησης του είδους.
Στον Νομό Δράμας βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους ελληνικούς πληθυσμούς Αγριόγιδου στην Ελλάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!