Έργα βελτίωσης του δασικού οδικού δικτύου της Δράμας

0
3860

Σε έκταση περίπου 4.500 χιλιομέτρων

Εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση η οριστική μελέτη που αφορά τη βελτίωση δασικού οδικού δικτύου Δασαρχείου Δράμας έτους 2021, όπως αυτή συντάχθηκε από το Δασαρχείο Δράμας, συνολικού προϋπολογισμού 1.015.524,30 ευρώ.
Σκοπός της μελέτης είναι η βελτίωση και η συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου της περιοχής που ανήκει στην αρμοδιότητα του Δασαρχείου Δράμας μετά από τις ζημίες που διαπιστώθηκαν από τα έντονα μετεωρολογικά φαινόμενα στον ορεινό όγκο της περιοχής που σε συνδυασμό με το έντονο ανάγλυφο προκάλεσαν ζημιές στο οδόστρωμα, πλήρωση των τάφρων και των οχετών με φερτά υλικά και καταπτώσεις κατά θέσεις.
Όπως δήλωσε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο κ. Ανδρέας Τσίγγης από την Διεύθυνση Δασών Δράμας, πρόκειται για εργασίες που γίνονται σε ετήσια βάση και στοχεύουν στη βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου, γιατί λόγω του χειμώνα και των καιρικών συνθηκών είτε διαβρώθηκαν, είτε έπεσαν τα πρανή, είτε γέμισαν τα χαντάκια, με αποτέλεσμα τα νερά να μην διοχετεύονται στα τεχνικά έργα. Η βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου αφορά άμεσα τη δασική προστασία από τις πυρκαγιές αλλά και τη διέλευση των υλοτόμων και των εμπόρων καθώς και τη μετακίνηση των οχημάτων της δασικής υπηρεσίας. Τα έργα αυτά αναμένεται να πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι, μετά την ανάδειξη αναδόχων για τις εργασίες που απαιτούνται.
Με τα έργα που θα πραγματοποιηθούν θα αντιμετωπιστούν φθορές που προκαλούνται στο δασικό οδικό δίκτυο λόγω της συνεχούς κυκλοφορίας βαρέως τύπου οχημάτων για τη διακίνηση των δασικών προϊόντων. Οι εργασίες που προτείνονται είναι: Ισοπέδωση καταστρώματος με διαμορφωτήρα έκτασης 2.865.500 τ.μ. Καθαρισμός και μόρφωση τάφρων 677.500 τ.μ. Καθαρισμός οχετών ανοίγματος μέχρι και 3,00 μέτρων. 1.710 τ.μ. και άρση καταπτώσεων για κάθε είδους εδάφη σε μια έκταση 43.150 τ.μ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε παράλληλο επίπεδο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ενέκρινε και τη μελέτη για τις επείγουσες εργασίες συντήρησης δασικού οδικού δικτύου του Δασαρχείου Κ. Νευροκοπίου συνολικού προϋπολογισμού 25.000 ευρώ.
Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις κρίθηκαν επιβεβλημένες, διότι το προτεινόμενο για βελτίωση δασικό οδικό δίκτυο των Δασικών Συμπλεγμάτων Εξοχής – Λευκογείων – Κ. Νευροκοπίου και Λιβαδακίου, μετά από επιτόπιες αυτοψίες διαπιστώθηκε ότι σε πολλά τμήματα των δασικών οδών της περιοχής, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τα πρανή έχουν καταρρεύσει και καλύψει μέρος της τάφρου και του καταστρώματος του υποκείμενου δασικού οδικού δικτύου, όπου έχουν αποκαλυφθεί ημιβραχώδεις έως βραχώδεις εξάρσεις, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η κυκλοφορία των οχημάτων. Για τον λόγο αυτό κρίθηκαν επείγουσες οι εργασίες προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνεχής κυκλοφορία στους δασόδρομους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!