Ετήσια βραβεία του περιοδικού «Ο Αναγνώστης»: Βραβεύτηκε ο Δραμινός Βασίλης Τσιαμπούσης για τη νουβέλα «Ο Κήπος των Ψυχών»

0
1851

– Κρατούν ψηλά τον πήχη οι Δραμινοί πνευματικοί δημιουργοί
– «Ένα βραβείο σου δίνει το κουράγιο να συνεχίσεις να γράφεις» λέει ανάμεσα σε άλλα στα «Χ» ο συγγραφέας


Ανακοινώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης 16 Ιουνίου στη διάρκεια τελετής στο Μουσείο Μπενάκη τα Λογοτεχνικά Βραβεία 2022 του περιοδικού «Ο Αναγνώστης», για τα βιβλία που εκδόθηκαν το 2021, μετά από μυστική ψηφοφορία των δύο κριτικών επιτροπών. Ανάμεσα στους βραβευθέντες ήταν όπως αναμενόταν και ο γνωστός Δραμινός συγγραφέας Βασίλης Τσιαμπούσης στην κατηγορία «Νουβέλα» για το βιβλίο του «Ο κήπος των ψυχών» από τις εκδόσεις Εστία.
Την τιμητική πλακέτα της βράβευσης επέδωσε στον Βασίλη Τσιαμπούση, ο επίσης βραβευμένος Δραμινός πνευματικός δημιουργός Νάσος Βαγενάς, ο οποίος δήλωσε από του βήματος της εκδήλωσης, ότι ήταν βέβαιος για την βράβευση του Βασίλη Τσιαμπούση, από την στιγμή που διάβασε το βιβλίο, πριν ακόμη αυτό τυπωθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση για την βράβευση του Βασίλη Τσιαμπούση ήταν ομόφωνη από τα μέλη της κριτικής επιτροπής…
Πρέπει να σημειωθεί ότι το περιοδικό «Ο Αναγνώστης» είναι η εξέλιξη του παλιού περιοδικού «Διαβάζω» και τα βραβεία του απονέμονται εδώ και μια δεκαετία. Η εκδήλωση βράβευσης έγινε όπως και τις προηγούμενες φορές, στο Μουσείο Μπενάκη, σε μια κατάμεστη αίθουσα, τόσο από τους ίδιους τους υποψηφίους για βράβευση, όσο και από στελέχη εκδοτικών οίκων και πρόσωπα από τον χώρο του βιβλίου και του πολιτισμού ευρύτερα.
Ο κ. Τσιαμπούσης μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» επεσήμανε για τη βράβευση: «Είναι μεγάλη χαρά για δυο λόγους. Ένα βραβείο σου δίνει το κουράγιο να συνεχίσεις να γράφεις. Αλλά στην Ελλάδα, το βραβείο είναι πολύ σημαντικό και για έναν άλλο λόγο. Οι συγγραφείς στην Ελλάδα, συνήθως δεν παίρνουν σοβαρά χρηματικά ποσά, από τις πωλήσεις των βιβλίων. Η ικανοποίηση έρχεται κυρίως από τις κριτικές στις εφημερίδες και τα βραβεία. Τα κυριότερα βραβεία στην Ελλάδα είναι το βραβείο του «Αναγνώστη» και τα κρατικά βραβεία λογοτεχνίας. Στο βραβείο του «Αναγνώστη» ήμουν για πρώτη φορά υποψήφιος». Ο Δραμινός συγγραφέας αποκάλυψε στα «Χ» ότι ετοιμάζει ήδη και μια νέα συλλογή διηγημάτων η οποία πιθανότατα να είναι έτοιμη στο τέλος αυτής της χρονιάς ή την επόμενη.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Βασίλης Τσιαμπούσης μετά τη βράβευσή του, έκανε γνωστό ότι ο Τζάκος Κοέν έριξε τον πρώτο σπόρο για το βιβλίο, όταν του διηγήθηκε την ιστορία της οικογένειάς του. Ο Βασίλης Ριτζαλέος έλεγξε την ιστορία των Εβραίων της πόλης, που την είχε περιλάβει και στη «Γαλάζια Αγελάδα». Ο Δημήτρης Πασχαλίδης έλεγξε τα της Εξέγερσης της Δράμας και τα της Βουλγαρικής Κατοχής. Η Ντανιέλα Χριστοφορίδου μετέφρασε όσες κουβέντες έπρεπε να μεταφραστούν στα Βουλγαρικά. Η Πόπη Λαρχανίδου φρόντισε κάποιες κουβέντες, που έπρεπε να ειπωθούν στα Ποντιακά. Η Γεωργία Μπακάλη του έδωσε κάποια πολύτιμα στοιχεία για την προσφυγική αποκατάσταση της δεκαετίας του 1920. Ο Ιορδάνης Σταμπουλάκης του περιέγραψε πώς δούλευαν (από την τεχνική πλευρά) οι πλανόδιοι φωτογράφοι. Όταν τέλειωσε το βιβλίο, ο Χρίστος Φαράκλας το διάβασε και διόρθωσε κάποιες λεπτομέρειες. Ο συγγραφέας ευχαρίστησε επίσης και την κα τη Λίλα Σωτηρίου, για την υπέροχη φωτογραφία, που μπήκε στο εξώφυλλο του βιβλίου.
Στις σελίδες του βιβλίου, ο αναγνώστης μεταφέρεται στη Δράμα του 1943 όπου, όπως διαβάζουμε ανάμεσα σε άλλα στο οπισθόφυλλο «…ένας ορφανός έφηβος υπηρετεί ως οικιακός βοηθός στον Βούλγαρο λοχαγό και τη γυναίκα του, που εγκαταστάθηκαν στο επιταγμένο πατρικό του σπίτι. Η επίσκεψη της πανέμορφης αδελφής του λοχαγού, η κλοπή ενός άλμπουμ με φωτογραφίες γυμνών γυναικών, οι παιδικές φιλίες και οι εφηβικές ορμές, η σύλληψη των Εβραίων της πόλης, η ειλικρινής αγάπη που αναπτύσσεται μεταξύ του Βούλγαρου αξιωματικού και του παιδιού συνθέτουν μια αφήγηση με απροσδόκητη κατάληξη για τους πρωταγωνιστές της ιστορίας. Όταν, εντέλει, ο καθένας βρει τον δρόμο του, αυτό που μένει είναι η καλοσύνη κάποιων προσώπων, η συμπαράσταση από άτομα που δεν τα υπολόγιζες, η απίστευτη -κρυμμένη- δύναμη του έρωτα, μα προπαντός η αντοχή και το κουράγιο των τυραννισμένων, που ξαναρχίζουν μ’ ελπίδα τη ζωή τους σ’ έναν δύσκολο αλλά πανέμορφο κόσμο…».

 

Οι βραβεύσεις που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη κατά κατηγορία από το περιοδικό “Ο Αναγνώστης” είναι:

Μυθιστόρημα: Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης, για το βιβλίο “Το χιόνι των Αγράφων”, από τις εκδόσεις Κίχλη
Διήγημα: Ειρήνη Κίτσιου, για το βιβλίο “Το φίδι του Πλίνιου” από τις εκδόσεις Αντίποδες
Νουβέλα: Βασίλης Τσιαμπούσης, για το βιβλίο “Ο κήπος των ψυχών”, από τις εκδόσεις Εστία.
Ποίηση: Θανάσης Χατζόπουλος, για το βιβλίο: “Υπό κατασκευήν σημαίες”, από τις εκδόσεις Πόλις
Λογοτεχνικό δοκίμιο – μελέτη: Χριστίνα Ντουνιά, για το βιβλίο: “Αργοναύτες και σύντροφοι. Όψεις του λογοτεχνικού πεδίου στη δεκαετία του 1930”, από τις εκδόσεις Εστία.
Πρωτοεμφανιζόμενοι στην Ποίηση: Φωτεινή Καπελλάκη, για το βιβλίο “Το ελάχιστο σώμα”, από τις εκδόσεις Ενύπνιο
Πρωτοεμφανιζόμενοι στην Πεζογραφία: Παναγιώτα Δημοπούλου, για το βιβλίο “Κίτρινη ουρά”, από τις εκδόσεις Εντευκτήριο
Παιδικό βιβλίο με εικονογράφηση: Ξένια Καλογεροπούλου, για το βιβλίο “Μίλτος”, εικ. Φίλιππος Φωτιάδης, από τις εκδόσεις Πατάκης
Λογοτεχνικό βιβλίο για παιδιά: Αργυρώ Πιπίνη, για το βιβλίο “Ζάζα”, εικ. Πέτρος Μπουλούμπασης, από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο
Λογοτεχνικό βιβλίο για εφήβους: Θεοδώρα Κατσιφή, για το βιβλίο “Γκούρι σημαίνει πέτρα”, εικ. Πατρίτσια-Ευγενία Δεληγιάννη, από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο
Βιβλίο γνώσεων: Μαρία Αγγελίδου – Ειρήνη Βοκοτοπούλου, για το βιβλίο “1821: ερωτήσεις μόνο!” εικ. Φοίβος Χαλκιόπουλος, από τις εκδόσεις Ίκαρος

Το Μεγάλο Τιμητικό Βραβείο για το σύνολο του έργου της απονεμήθηκε στην Ζυράννα Ζατέλη και το Βραβείο Νίκου Θέμελη στον Φαίδωνα Ταμβακάκη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!