ΕΥΚ Δράμας για λατομεία: Θα αναγκαστούμε να πάμε σε καταγγελίες

0
660

Για απαγορευτικές συνθήκες εργασίας στα λατομεία κάνει λόγο το Εργατικό Κέντρο Δράμας


 

Πολλά παράπονα από εργαζόμενους στα λατομεία που σχετίζονται με την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας δέχθηκε το τελευταίο διάστημα, όπως επισημαίνει, το Εργατικό Κέντρο Δράμας, σε αναφορά του προς τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας Θράκης.
Σύμφωνα με το ΕΥΚ Δράμας υπάρχουν περιπτώσεις σε κάποιες εταιρείες στις οποίες ζητήθηκε από τους εργαζόμενους να δουλεύουν Σάββατα χωρίς χρήματα για να «πατσίσουν» τις κατά την άποψη των εργοδοτών τους επιπλέον ημέρες αδείας που έχουν πάρει. Το Εργατικό Κέντρο μιλά για καταστρατήγηση των νόμων που αφορούν και στην υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων λόγω καιρικών συνθηκών αλλά και του νόμου περί κανονικών αδειών των εργαζομένων. Επισημαίνει δε ότι ζητά από το Σύνδεσμο να ενημερώσει τα μέλη του με τα ισχύοντα και να ζητήσει τη συμμόρφωσή τους στις κείμενες νομοθεσίες και διατάξεις.

Σε σχετική έγγραφη αναφορά προς τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας Θράκης, το Εργατικό Κέντρο Δράμας επισημαίνει ότι:
«Το τελευταίο διάστημα γίναμε δέκτες πολλών παραπόνων από συναδέλφους εργαζόμενους σε διάφορα λατομεία μαρμάρου για τη μη τήρηση του νόμου σχετικά με τη μη απασχόληση των εργαζομένων κατά τις ημέρες που οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν και η χρέωση σε αυτούς ημερών κανονικής αδείας. Σύμφωνα με τα ισχύοντα σχετικών νόμων και ρυθμίσεων περί υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, ο εργοδότης, εφόσον κρίνει ότι δεν γίνεται με τις εκάστοτε συνθήκες οι εργαζόμενοί του να παράσχουν την εργασία τους με τρόπο ασφαλή, διακόπτει την εργασία και υποχρεούται σε καταβολή των δεδουλευμένων κανονικά σαν να παρείχαν εργασία. Αντιθέτως, ολοένα πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες εργαζομένων ότι τις ημέρες που βρέχει ή χιονίζει στα λατομεία, ενώ έχουν μεταβεί στον τόπο εργασίας τους και σε πολλές περιπτώσεις έχουν μείνει εκεί και 2 και 3 ώρες μέχρι να αποφασίσει η εργοδοσία για το αν θα δουλέψουν οι εργαζόμενοι ή όχι, τελικά τους επιστρέφουν στην πόλη και τους χρεώνουν με άδεια, γεγονός που σημαίνει ότι έχει περάσει η μισή και πλέον μέρα και τότε γίνονται αδειούχοι… Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι εργαζόμενοι να χρωστάνε ημέρες αδειών στους εργοδότες τους αντί να τους χρωστάνε άδεια οι εργοδότες αφού η πλειονότητα των λατομείων είθισται να κλείνει μόνο για μία εβδομάδα την περίοδο του καλοκαιριού (Δεκαπενταύγουστο). Επίσης, προσφάτως μάθαμε ότι σε κάποιες εταιρείες ζητήθηκε από τους εργαζόμενους να δουλεύουν Σάββατα χωρίς χρήματα για να «πατσίσουν» τις, κατά την άποψη των εργοδοτών τους, επιπλέον ημέρες αδείας που έχουν πάρει, κατ’ ουσίαν οι ίδιοι τους έχουν χρεώσει.
Καταλαβαίνετε με όλα τα παραπάνω ότι έχουμε διπλή καταστρατήγηση των νόμων, και αυτού δηλαδή που αφορά στην υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων λόγω καιρικών συνθηκών αλλά και του νόμου περί κανονικών αδειών των εργαζομένων. Για όλα τα παραπάνω ζητάμε από το Σύνδεσμό σας να ενημερώσει τα μέλη του με τα ισχύοντα και να ζητήσει τη συμμόρφωσή τους στις κείμενες νομοθεσίες και διατάξεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα αναγκαστούμε να προβούμε σε επώνυμες καταγγελίες και στην αναζήτηση επιβολής προστίμων από τις αρμόδιες υπηρεσίες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!