Με 7-7,5 ευρώ πούλησαν τελικά τα αμνοερίφια οι κτηνοτρόφοι στο «Αρνοπάζαρο» της Δράμας

0
503

Για μεθοδεύσεις και εισαγωγές αμνοεριφίων που έγιναν από το εξωτερικό έκανε λόγο στα «Χ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Προσοτσάνης


 

Με τιμές παραγωγού για το σφάγιο 7 ευρώ για τα κατσίκια και 7,5 ευρώ για τα αρνιά έκλεισε η συνάντηση κτηνοτρόφων και εμπόρων στο γνωστό ως «Αρνοπάζαρο» της Δράμας που έγινε την Πέμπτη 6 Απριλίου, στον καθιερωμένο χώρο απέναντι από το Υπεραστικό ΚΤΕΛ της Δράμας.
Συνήθως η τιμή στο κατσίκι είναι ακριβότερη σε σχέση με το αρνί, ωστόσο φέτος συνέβη το αντίθετο, κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι έμειναν περισσότερα κοπάδια με κατσίκια προς διάθεση και λιγότερα κοπάδια με αρνιά. Έτσι αντί να υπάρξει μεγαλύτερη τιμή στο σφάγιο για το κατσίκι καθώς έχει πιο ακριβό κόστος, τελικώς η τιμή παραγωγού ήταν μικρότερη από το αρνί προκειμένου οι έμποροι να εξοικονομήσουν χρήματα, σύμφωνα με όσα είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων της Προσοτσάνης κ. Κώστας Ακριτίδης.
Ο ίδιος τόνισε ότι οι τιμές αυτές για τα σφάγια σε αρνιά και κατσίκια, που επικράτησαν και στην υπόλοιπη Μακεδονία και Θράκη ήταν πολύ μικρές για τους κτηνοτρόφους. Οι τιμές που πουλούσαν οι κτηνοτρόφοι λίγες εβδομάδες πριν ήταν οι ίδιες. Δεν αυξήθηκαν δηλαδή όπως συνηθίζεται στις αγοραπωλησίες πριν το Πάσχα. Ο κ. Ακριτίδης έκανε λόγο για μεθοδεύσεις και εισαγωγές αμνοεριφίων που έγιναν από το εξωτερικό, σημειώνοντας επίσης ότι ο ισχυρισμός των εμπόρων προς τους κτηνοτρόφους κατά τη διάρκεια των αγοραπωλησιών ήταν ότι η αγορά είναι γεμάτη από αμνοερίφια.
Σε σχέση με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι φετινές τιμές για τους κτηνοτρόφους, ο πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων της Προσοτσάνης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Καταστρεφόμαστε». Παράλληλα σε σχέση με τους χειρισμούς της πολιτείας σημείωσε: «Αυτό συμβαίνει όταν παρεμβαίνει ο Υπουργός Ανάπτυξης υπέρ των καρτέλ. Που ήταν ο κ. Υπουργός πριν από δυο μήνες να βάλει στο πασχαλινό καλάθι και τις ζωοτροφές των κτηνοτρόφων. Αρνήθηκε και την πρότασή μας να ενισχύσει το κιλό στα αμνοερίφια. Τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε κάτι τέτοιο διότι δεν μας το επιτρέπει η ΕΕ. Δηλαδή τους επιτρέπουν να βάλουν πλαφόν στην τιμή πώλησης παραγωγού και δεν τους επιτρέπουν να στηρίξουν την κτηνοτροφία; Πάντως η ζημιά έγινε και ήταν μεγάλη».
Όπως είπε ο κ. Ακριτίδης, αν δεν υπήρχε το πασχαλινό καλάθι, η τιμή παραγωγού, τουλάχιστον στο κατσίκι θα είχε ξεπεράσει τα 8 ευρώ, στο σφάγιο. Σχετικά με τις τελικές τιμές των αμνοεριφίων στον καταναλωτή ανέφερε ότι «θα υπάρξει σίγουρα αισχροκέρδεια». Τόνισε επίσης ότι στα κρεοπωλεία τα αμνοερίφια θα φθάσουν στα 12-13 ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!