Ευκαιρία «πράσινης» μετάβασης & ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις το νέο ΕΣΠΑ

0
183

– Ενημερωτικό Σεμινάριο του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας
– Σύγχρονες τεχνολογίες, υποδομές, ενεργειακή αναβάθμιση & κυκλική οικονομία οι κατευθύνσεις του προγράμματος


 

Ένα ακόμα χρήσιμο ενημερωτικό σεμινάριο με θέμα: «Παρουσίαση της δέσμης δράσεων του ΕΣΠΑ Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ» πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου της Δράμας το απόγευμα της Δευτέρας, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου της Δράμας.
Ουσιαστικά ήταν μια πολύ χρήσιμη κίνηση, που στόχο είχε την ανάδειξη των ευκαιριών για χρηματοδότηση και υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρήσεων μέσω των δράσεων: Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ. Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ και ποσοστό επιδότησης 40%+10% εφόσον πραγματοποιηθούν και πιστοποιηθούν δαπάνες «Πράσινης Μετάβασης» σε ποσοστό τουλάχιστον 20% επί του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού.
«Είμαστε γενικότερα σε μία διαδικασία διαρκούς ενημέρωσης προς τα μέλη μας» τόνισε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, κ. Γιώργος Κύρτσης. «Θεωρούμε ότι από τη στιγμή που το ΕΣΠΑ θα διαθέσει κάποια χρήματα στη χώρα μας, θα πρέπει να βγούμε κερδισμένοι και εμείς εδώ στην πόλη μας. Αυτός είναι και ο λόγος ενημέρωσης των μελών του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας για τη δέσμη δράσεων «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ». Με τον τρόπο αυτό, ίσως κάποια από τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας θα μπορέσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για να μπορέσουν να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους» πρόσθεσε ο ίδιος.
Ενημέρωση προς τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας, κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, πραγματοποίησε ο κ. Χαράλαμπος Παρλόγλου, σύμβουλος αναπτυξιακών προγραμμάτων. Ο ίδιος είπε στα «Χ» ότι το πρόγραμμα επιδοτεί επενδύσεις στις επιχειρήσεις και μπορεί να δώσει και ένα επιπλέον ποσοστό ενίσχυσης για επενδύσεις που σχετίζονται με την «Πράσινη Ανάπτυξη», την εξοικονόμηση ενέργειας και την κυκλική οικονομία. «Οι επιλέξιμες δαπάνες έχουν να κάνουν με κτηριακές εγκαταστάσεις, με μηχανολογικό εξοπλισμό, με συμβουλευτικές υπηρεσίες, με αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα και με δαπάνες «πράσινης ανάπτυξης» (φωτοβολταϊκά και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας), με δαπάνες κυκλικής οικονομίας και ανακύκλωσης (αυτόματοι κάδοι ανακύκλωσης, συστήματα εξοικονόμησης νερού, συστήματα καθαρισμού και φιλτραρίσματος νερού κλπ). Περιλαμβάνεται ακόμα και η ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων των επιχειρήσεων αλλά και η ενεργειακή αναβάθμιση των μηχανημάτων και του εξοπλισμού των επιχειρήσεων» τόνισε.
Όπως είπε ο κ. Παρλόγου στα «Χ», οι αιτήσεις επρόκειτο να αρχίσουν από χθες Τετάρτη. Αυτές αξιολογούνται με σειρά προτεραιότητας. Τα συνολικά κονδύλια για όλη την Ελλάδα είναι περίπου 700 εκατ. ευρώ. «Πρόκειται για τη σημαντικότερη δράση που αφορά την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ. Κατά συνέπεια, τα κονδύλια αυτά θα απορροφηθούν και με αυτά θα ενισχυθούν αρκετές επιχειρήσεις» τόνισε, ενώ διευκρίνισε ότι καλό θα ήταν οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό, γιατί θα τους βοηθήσει για την ένταξή τους στη δράση, όπως και στο τι πρέπει να κάνουν και πώς ακριβώς πρέπει να παρακολουθούν το σχέδιο μέχρι την ολοκλήρωσή του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ