Γεμάτα βλάστηση τα ρέματα της πόλης

1
1152

– Εμπνέει ανησυχία η κατάσταση σε πολλούς χειμάρρους και ρέματα της Δράμας, ιδιαίτερα λόγω καιρικών συνθηκών
– Κ. Καλαϊτζίδης στα «Χ»: «Tο πρόβλημα είναι σοβαρό και απειλεί πολλούς συμπολίτες μας»


 

Την ώρα που οι πλημμύρες σε άλλες περιοχές της χώρας δημιουργούν προβλήματα, ορμητικά νερά και καταστροφές και το Υπουργείο Πολιτικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στέλνει μηνύματα μέσω του 112 προειδοποιώντας για ακραία φαινόμενα στη Δράμα, η κατάσταση σε πολλούς χειμάρρους και ρέματα της πόλης, εμπνέει μάλλον ανησυχία και δυστυχώς προμηνύει προβλήματα.
Δυστυχώς, η βλάστηση έχει μετατρέψει σε ζούγκλα χειμάρρους όπως αυτόν του Μοναστηρακίου, στην γέφυρα της οδού Αντιγόνου αλλά και αυτόν της Καλλιφύτου, στο τέρμα της ανάπλασης όπου καταγράφεται η ίδια εικόνα. Οι περαστικοί βλέπουν την κοίτη των χειμάρρων να έχει μετατραπεί σε ζούγκλα αλλά και τα προβλήματα να έρχονται λόγω των καιρικών συνθηκών.
Είναι φανερό ότι οι υπηρεσίες θα έπρεπε να έχουν παρέμβει για τον καθαρισμό των χειμάρρων από «χθες» ή να το πράξουν άμεσα, πριν είναι πολύ αργά. Η αντιδιαστολή απόψεων μεταξύ της Περιφέρειας και του Δήμου Δράμας για το ποιος έχει την ευθύνη καθαρισμού των χειμάρρων, εντός της πόλης, πολύ λίγο ενδιαφέρει τους πολίτες που ζητούν να υπάρξει συνεργασία των υπηρεσιών πέρα από το τυπικό μέρος των αρμοδιοτήτων του κάθε φορέα.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» για την κατάσταση που επικρατεί σε πολλούς χειμάρρους, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Πόλη+Ζωή κ. Κώστας Καλαϊτζίδης, επισημαίνει ότι: «Tο πρόβλημα είναι σοβαρό και απειλεί πολλούς συμπολίτες μας, που μένουν κοντά σε χειμάρρους. Τα ρέματα ή οι χείμαρροι, ανεξάρτητα από το ποια υπηρεσία είναι υπεύθυνη να τα συντηρεί θα πρέπει να είναι καθαρά καταρχάς για λόγους υγιεινής και ασφάλειας των πολιτών. Έχουν διαπιστωθεί προβλήματα διαχρονικά και στο ρέμα της Καλλιφύτου, αλλά και στο ρέμα του Μοναστηρακίου. Παλαιότερα και στο ρέμα της Νέας Αμισού. Ειδικά το ρέμα από το πάρκο Κυπρίων Αγωνιστών μέχρι και τη σωληνωτή διάβαση του Αρκαδικού παρουσιάζει πολλά προβλήματα. Υπάρχουν και ζητήματα με τα κουνούπια, που είναι επακόλουθο της ελλιπούς συντήρησης και φροντίδας του χώρου».
Το θέμα της κλιματικής κρίσης και όχι κλιματικής αλλαγής, όπως επισημαίνει ο κ. Καλαϊτζίδης, υπάρχει και το ζούμε. Σημειώνει δε ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι ακόμη πιο έντονο και ορατό και προσθέτει: «Στη Δράμα, τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες έντονων πλημμυρικών φαινομένων κατά τον Μάιο και τον Ιούνιο αλλά και ασυνήθιστων και ακραίων για την περιοχή βροχοπτώσεων. Αυτό θα πρέπει να θέσει σε συναγερμό τους αρμόδιους φορείς, ώστε να προχωρούν στα κατάλληλα έργα και σε καθαρισμούς, προληπτικά, έγκαιρα και όχι μετά το πρόβλημα. Αν είναι ευθύνη της Περιφέρειας θα πρέπει να παρέμβει και αν είναι ευθύνη του Δήμου Δράμας θα πρέπει να παρεμβαίνει ο ίδιος. Αν υπάρχει έλλειψη συνεργασίας των δυο φορέων σε αυτό το θέμα αυτό είναι κατακριτέο. Οι δημόσιοι φορείς θα πρέπει λειτουργούν προς όφελος του πολίτη».

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Το ότι η φύση μετέτρεψε τον χείμαρρο με πλούσια βλάστηση , δεν βλέπω το αρνητικό αντίκτυπο.. ίσα-ίσα η βλάστηση συγκρατεί το νερό μειώνοντας τη ροή του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ