Γιατί σε εξοργίζει το κάλεσμα για Ειρήνη, ρε φίλε;

0
1382

Του Παναγιώτη Χατζηγεωργίου, Δικηγόρου Δράμας


 

 

«Όποια κι αν είναι η ερώτηση… «Ειρήνη» είναι η απάντηση!», αναφέρεται στο event της συναυλίας, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 30 καλλιτέχνες, που παίρνουν κρυστάλλινη θέση, απέναντι στη βία και το σκοτάδι του πολέμου στέλνοντας ηχηρό αντιπολεμικό μήνυμα.
Το κεντρικό σύνθημα που θέλουν να στείλουν είναι «Όταν κερδίζει ο πόλεμος, χάνει η ζωή. Να σταματήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Να σιγήσουν τα όπλα. Tραγουδάμε όλοι μαζί για την ειρήνη». Αυτό είναι το κάλεσμα για συμμετοχή στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο – συναυλία, που διοργανώνει η «Αλληλεγγύη για Όλους» στην Αθήνα στις 29.03.2022.
Βλέποντας στο διαδίκτυο απαξιωτικά και υβριστικά σχόλια για την εκδήλωση, αλλά και για τους καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν, αναζήτησα ο γράφων πληροφορίες. Διαπίστωσα πως διοργανώτρια είναι μια ΜΚΟ, με δράσεις για την προστασία των προσφύγων και με φιλειρηνικές παρεμβάσεις (συγκέντρωση βοήθειας για την Ουκρανία, συμμετοχή σε αντιπολεμική συγκέντρωση ενάντια στην εισβολή της Ρωσίας στις 16.3.22, διοργάνωση της εν λόγω συναυλίας).
Από τα κείμενά της και την τρόπο δράσης της αντιλαμβάνεται κανείς ότι πρόκειται για αριστερόστροφη ΜΚΟ. Αλλά και πάλι δυσκολεύομαι να κατανοήσω το μένος, τον καταιγισμό των απαξιωτικών και εξυβριστικών σχολίων κατά της εκδήλωσης αυτής καθ΄ αυτής και πολύ περισσότερο κατά των συμμετεχόντων καλλιτεχνών.
Αντιλαμβάνομαι ότι πολλοί δεν μένουν ικανοποιημένοι με το: «Να σταματήσει η ρωσική εισβολή». Θα επιθυμούσαν «σκληρή» καταδίκη της εγκληματικής εισβολής και του δικτάτορα και εγκληματία πολέμου Πούτιν. Αν έμεναν σε αυτή τους τη δυσαρέσκεια θα τους κατανοούσα πλήρως. Συνιστά αναφαίρετο δικαίωμά τους.
Είναι όμως και αναφαίρετο δικαίωμα κάποιων άλλων να προβάλλουν και την ολιστική αντίθεσή τους στον Πόλεμο. Είτε από αγνό ιδεαλισμό είτε ακόμη και από πολιτική σκοπιμότητα. Είτε απλά για να ευαισθητοποιήσουν περισσότερους. Όσο πιο ευρύ είναι το πλαίσιο άλλωστε, τόσο πιο πολλούς θα προσελκύσει.
Στο πρόσφατο διάγγελμά του ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε από τους πολίτες όλου του κόσμου «να βγούνε στις πλατείες για να σταματήσουν τον πόλεμο». Στη μαθητική παρέλαση στην Αθήνα πολλοί μαθητές έφεραν το σήμα της Ειρήνης. Ορισμένοι μπορεί να μη ικανοποιούνται μόνο με αυτά. Δικαίωμά τους.
Την εκδήλωση διοργανώνει λοιπόν μια αριστερόστροφη ΜΚΟ. Προφανώς η διοργανώτρια σχεδίασε την αφίσα, καθόρισε το πλαίσιο αυτής. Όχι οι καλλιτέχνες. Θα καταδικάσουμε λοιπόν και αυτούς; Θα τους εξυβρίσουμε γιατί απλά δήλωσαν συμμετοχή ή έστω γιατί όφειλαν να προσέχουν που βάζουν το όνομά τους; Και θα τους διασύρουμε στην καλύτερη περίπτωση ως «ηλίθιους ειρηνιστές» και στη χειρότερη ως «κρυφοπουτινόφιλους» και «πουτινόσκυλα»!!! Ποιους; Τον Μανώλη Μητσιά, τον Φοίβο Δεληβοριά, τη Λίνα Νικολακοπούλου;

Μήπως να λοιδωρίσουμε και όσους θα παρακολουθήσουν τη συναυλία;
Μήπως να διοργανώσουμε και αντισυγκέντρωση, όπως στη Θεσσαλονίκη στα χρόνια του Λαμπράκη; Μήπως να αναστήσουμε και τους Γκοτζαμάνηδες με τα τρίκυκλα; Τρομάζω στη σκέψη, τι θα συνέβαινε αν κάποιοι ακραίοι από αυτούς τους δυσαρεστημένους είχαν τη δύναμη να τιμωρήσουν όσους διαφοροποιούνται.
Ουδείς απαγορεύει σε κάποιους να διοργανώσουν όχι απλά γενικόλογα αντιπολεμικά συλλαλητήρια και διαμαρτυρίες, αλλά συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, που θα προχωρούν με σκληρά λόγια σε καταδίκη του εγκληματία Πούτιν και της Ρωσίας. Όσοι όμως εξοργίζονται με όσους διαφοροποιούνται, ας μη κάνουν το λάθος που έκανε στο παρελθόν η Ελληνική Δεξιά, που είχε χαρίσει τις πανανθρώπινες αξίες της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Ειρήνης στην Αριστερά.

Για όσους δυσανασχετούν και οργίζονται, καλοπροαίρετους ή μη:
-δεν θα έπρεπε να γίνεται λόγος για εγκληματικές ενέργειες άλλων στο παρελθόν (ΗΠΑ/ΝΑΤΟ σε Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν – Σαουδική Αραβία σε Υεμένη – Ισραήλ σε Παλαιστίνη)
-είναι ανεπίτρεπτη η αναφορά σε εγκληματικούς βομβαρδισμούς αμάχων και καταστροφής πόλεων που έγιναν άλλοτε (Βερολίνο, Ναγκασάκι, Βελιγράδι, Βαγδάτη)
-είναι απαγορευμένη η ολιστική αντίθεση στον Πόλεμο, η επίκληση της Ειρήνης
-σχολιαστές, αρθρογράφοι, καλλιτέχνες θα πρέπει να συνταχθούν με τις δικές τους απόψεις, να συμπορευτούν δίχως αποχρώσεις και γενικεύσεις

Θα μου επιτρέψει ένας τέτοιος φίλος μου καλοπροαίρετος, αφού του τονίσω πως είναι απολύτως σεβαστή η άποψή του, να επισημάνω ότι:
-κάθε επιθετικός πόλεμος είναι παράνομος και εγκληματικός
-κάθε χτύπημα σε πολιτικούς στόχους, σε αμάχους, είναι έγκλημα πολέμου
-δεν υπάρχουν καλοί πύραυλοι της Δύσης και κακοί πύραυλοι της Ανατολής
-οι βόμβες σε Νοσοκομεία και Σχολεία, οι δολοφονίες παιδιών, η ισοπέδωση πόλεων είναι εγκλήματα πολέμου είτε γίνονται στη Δρέσδη και στη Χιροσίμα, είτε στο Βελιγράδι και τη Βαγδάτη, είτε στην Παλαιστίνη και τη Μαριούπολη.

Από τη δεκαετία του ’80 ως φοιτητής έμαθα να είναι ενάντιος στον Πόλεμο, στους εξοπλισμούς, στην καταπίεση. Υπέρ της Ειρήνης και της συναδέλφωσης των Λαών.
Φώναζα από τότε στις πορείες και τις διαδηλώσεις.
«ΟΥΤΕ ΝΑΤΟ – ΟΥΤΕ ΒΑΡΣΟΒΙΑ» – «ΟΥΤΕ ΠΕΡΣΙΝΓΚ & ΚΡΟΥΖ ΟΥΤΕ SS20» – «ΟΥΤΕ ΕΒΡΕΝ – ΟΥΤΕ ΓΙΑΡΟΥΖΕΛΣΚΙ»
Όχι γιατί ήθελα να κρατάω ίσες αποστάσεις. Αλλά γιατί πίστευα πως δεν υπάρχει καλή και κακή Αυτοκρατορία. Πως κάθε ιμπεριαλισμός γεννά πολέμους και δυστυχία. Πως δεν υπάρχουν καλοί και κακοί πύραυλοι, καλοί και κακοί δικτάτορες.
Εγώ φίλε μου θα σε ήθελα δίπλα μου όταν διαδηλώναμε για τα εγκλήματα σε βάρος αμάχων στο Βελιγράδι, στη Βαγδάτη, στην Παλαιστίνη. Και ας είχες, όπως κι εγώ, άποψη για εγκλήματα του Μιλόσεβιτς, του Σαντάμ, της Χαμάς. Απουσίαζες όμως.
Εγώ θα σε ήθελα μπροστάρη σε αγώνες για ολιστική αντίθεση στον Πόλεμο και τους άκρατους εξοπλισμούς, καθώς διακυβεύονταν η Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια Ειρήνη και η Ασφάλεια. Απουσίαζες όμως.
Δεν σε κατηγόρησα. Σεβάστηκα τις απόψεις σου.
Αυτό το γιγάντιο ουτοπικό φιλειρηνικό κίνημα τότε, πέτυχε τις πρώτες συνθήκες για απαγόρευση της διάδοσης των πυρηνικών. Για μείωση των εξοπλισμών. Ο κόσμος στις φιλελεύθερες ανοικτές κοινωνίες φίλε μου δεν συμπορεύεται σύσσωμος ως όχλος, ως κοπάδι. Αυτά συμβαίνουν μόνο στις ολοκληρωτικές κοινωνίες, στα αυταρχικά – φασιστικά καθεστώτα.
Μπορούμε φίλε μου να είμαστε στην ίδια πλευρά της Ιστορίας κι ας μην ταυτιζόμαστε απόλυτα.

Υ.Γ. Προχθές πάλι έλειπες από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε στην Πλατεία Ελευθερίας ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Δράμας. Ίσως να διαφωνούσες και πάλι με το πλαίσιο της εκδήλωσης. Να είσαι σίγουρος φίλε μου πως εγώ θα συμμετάσχω στο συλλαλητήριο ενάντια στη ρωσική εισβολή που τυχόν θα διοργανώσει μια δεξιόστροφη ΜΚΟ με το όποιο πλαίσιο. Ακόμη κι αν διαφωνώ σε μερικά και έχω ενστάσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ