Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ: «Εργαζόμαστε πυρετωδώς για να φέρουμε αποτελέσματα»

Συνέντευξη του Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ στα «Χ»

0
1294

«Ο χειμερινός τουρισμός θα πάρει μπρος και πάλι. Δουλεύουμε σκληρά. Δεν λαϊκίζουμε»

Με πολλή διάθεση για δουλειά αλλά και συγκεκριμένους στόχους ανέλαβε από τις αρχές του νέου χρόνου τα καθήκοντά του ως Αντιπεριφερειάρχης Δράμας ο κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χρήστου Μέτιου.
Παρά την πρόσφατη, μεγάλη απώλεια του πατέρα του και Ιεροδιδάσκαλου Βασίλειου Παπαεμμανουήλ, ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Δράμας είχε την ευγενή διάθεση να μιλήσει στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» για τις πρώτες σκέψεις από την ανάληψη των καθηκόντων του, το πνεύμα ομαδικής προσπάθειας που εμφύσησε στους συνεργάτες του από την πρώτη ημέρα, αλλά και τις προτεραιότητές του σε σχέση με τα προβλήματα του Νομού Δράμας, στη συνέντευξη που ακολουθεί.

Κύριε Παπαεμμανουήλ, αναλάβατε καθήκοντα χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Δράμας στο μέσον της τρέχουσας αυτοδιοικητικής περιόδου. Ποιες είναι οι πρώτες σκέψεις με την ανάληψη των νέων καθηκόντων σας;
Η απόφαση του Περιφερειάρχη μας, Χρήστου Μέτιου, να μου αναθέσει τα καθήκοντα του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας αποτελεί ύψιστη τιμή για μένα και με γεμίζει με δημιουργικές ευθύνες. Είμαι έτοιμος να προσφέρω το μέγιστο δυνατό για τον τόπο μου από τη θέση αυτή και να δικαιώσω την επιλογή του Περιφερειάρχη και όλων όσοι πιστεύουν σ’ εμένα και με εμπιστεύτηκαν. Υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι, χρονοδιαγράμματα, δυνατή ομάδα και όρεξη για δουλειά.

Δείξατε από την αρχή ότι δίνετε σημασία στις συνέργειες αλλά και την ομαδική δουλειά. Πιστεύετε ότι έτσι θα είναι αποτελεσματικότερη η επίτευξη των στόχων της Π.Ε. Δράμας;
Έχω δηλώσει αρκετές φορές και το πιστεύω απόλυτα ότι έχει παρέλθει οριστικά η εποχή του «εγώ» και του «κατόπιν ενεργειών μου». Βρισκόμαστε στην εποχή που τα προβλήματα λύνονται κυρίως με ομαδική δουλειά και σε συνεργασία με τους κατάλληλους ανθρώπους. Σήμερα τα ζητήματα που αφορούν τους πολίτες είναι σύγχρονα και σύνθετα. Δεν είναι δυνατόν κανένας επικεφαλής μόνος του να συγκεντρώνει τόσα τυπικά προσόντα σε τόσο υψηλό επίπεδο. Αυτό που χρειάζεται, όμως, να γνωρίζει είναι πώς να επιλέγει σωστούς συνεργάτες και πώς να συντονίζει μία ομάδα εργασίας αποτελεσματικά, όπως ένας μαέστρος μιας ορχήστρας συντονίζει τόσους άριστους σολίστες.

Είναι πολλά, και σε αρκετές περιπτώσεις χρόνια, τα εκκρεμή προβλήματα που αφορούν τον Νομό Δράμας. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;
Η Περιφερειακή μας Αρχή έχει συνέχεια. Δεν παρεκκλίνουμε από τους βασικούς άξονες που έθεσε προεκλογικά τον Μάιο του 2019 ο Περιφερειάρχης μας, Χρήστος Μέτιος. Κάθε έργο που εξαγγέλλεται έχει έτοιμη μελέτη και χρηματοδότηση. Έχουμε στρατηγική και σχέδιο. Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των νέων μου καθηκόντων, κάλεσα τους Προϊσταμένους των 6 Διευθύνσεων και των 3 Αυτοτελών Τμημάτων της Π.Ε. Δράμας και τους ζήτησα να μου συντάξουν μία έκθεση, αναλύοντάς μου όλα τα τρέχοντα ζητήματα ανά τομέα και να τα κατατάξουν με σειρά προτεραιότητας. Έχω πλήρη εικόνα όλων των ζητημάτων από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες. Εργαζόμαστε πυρετωδώς παράλληλα σε όλα για να φέρουμε άμεσα αποτελέσματα. Η πολυδιεργασία ή αλλιώς «multitasking» είναι μία λέξη που ακούγεται καθημερινά στα γραφεία και στους διαδρόμους της Π.Ε. Δράμας.

Διαρκής και πολυδιάστατη η συζήτηση για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος στη Δράμα. Ποια είναι η εκτίμησή σας για όσα προηγήθηκαν και πώς σκοπεύετε να κινηθείτε εσείς;
Το Πάρκο των Νερών της Αγίας Βαρβάρας, το Παρθένο Δάσος του Φρακτού, το Σπήλαιο των Πηγών του Αγγίτη, το Πάρκο των Νερών του Κεφαλαρίου, το Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού και τα φημισμένα οινοποιεία μας είναι η προμετωπίδα του ανεκτίμητου τουριστικού προϊόντος της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Ο φυσικός πλούτος της Δράμας είναι η δύναμή μας και το στρατηγικό μας πλεονέκτημα. Σε συνεργασία με τους 5 Δημάρχους μας αλλά και με φορείς και συλλόγους, θα προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα, εκμεταλλευόμενοι κάθε ευκαιρία προβολής και αξιοποίησης του τουριστικού μας προϊόντος. Θέλω ιδιαιτέρως να σταθώ στις τελευταίες σωτήριες πρωτοβουλίες και ενέργειες του Περιφερειάρχη μας σε σχέση με το Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού. Ο Χρήστος Μέτιος μέσα σε δύο μέρες έθεσε τις βάσεις για την οριστική επίλυση του προβλήματος, μέσα από συντονισμένες κινήσεις και στοχευμένες ενέργειες με τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά, και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα. Είναι πρωταρχικός μας στόχος να λύσουμε το πολυετές και πολυσύνθετο πρόβλημα που όλοι γνωρίζουμε και να μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά την επόμενη χρονιά. Ο χειμερινός τουρισμός θα πάρει μπρος και πάλι.

Πώς αξιολογείτε το αποτέλεσμα της διοίκησης των δύο χρόνων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κατ’ επέκταση και στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας;
Κατά γενική ομολογία, το αποτέλεσμα των δύο πρώτων χρόνων της Διοίκησης της Περιφερειακής μας Αρχής τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας όσο και σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Δράμας κρίνεται θετικό και παραγωγικό.
Δουλεύουμε σκληρά. Δεν λαϊκίζουμε. Εργαζόμαστε με πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας και καθημερινά πετυχαίνουμε μικρότερους ή μεγαλύτερους στόχους.

Θεωρείτε ότι έγιναν τα βήματα που έπρεπε προκειμένου να αρθεί η πολυσυζητημένη ενδοπεριφερειακή ανισότητα; Εκτιμάτε ότι αυξήθηκε τελικά το ενδιαφέρον της διοίκησης της Π.Α.Μ.Θ. για την Π.Ε. Δράμας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια;
Το ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη για τη Δράμα είναι συνεχές. Οι παρεμβάσεις του σε κάθε επίπεδο είναι καθοριστικές. Στα δύο χρόνια που είμαι μέλος αυτής της Περιφερειακής Αρχής, η Δράμα βρίσκεται πολύ ψηλά στις χρηματοδοτήσεις. Έχουν ικανοποιηθεί όλα τα αιτήματα και των 5 Δήμων του νομού μας. Χρηματοδοτήθηκαν εξ ολοκλήρου οι αντικαταστάσεις των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης της Προσοτσάνης, του Νευροκοπίου και των Κυργίων του Δήμου Δοξάτου. Ολοκληρώθηκαν και δρομολογήθηκαν πολλά έργα του πρωτογενούς τομέα που ενισχύουν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας. Το μεγάλο έργο του Φυσικού Αερίου ξεκίνησε από τη Δράμα και ήδη έχουμε τις πρώτες συνδέσεις με νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο κυκλικός κόμβος Ξηροποτάμου και δρομολογούνται οι κυκλικοί κόμβοι στα φανάρια της SOFTEX και της ΒΙ.ΠΕ. Από το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας προκαταβολής για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19 ενισχύθηκαν χιλιάδες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι με ποσά από 2.000 έως και 15.000 ευρώ. Ενισχύθηκε οικονομικά για πρώτη φορά από την Περιφέρεια το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους με το ποσό των 150.000 ευρώ. Πολύ σημαντικό είναι το έργο της ενίσχυσης του Νοσοκομείου της Δράμας με ποσό που ξεπερνά τα 12 εκατομμύρια ευρώ και αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου εσωτερικά και εξωτερικά, την αγορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και εξασφάλιση μισθοδοσίας έκτακτου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Η Διοίκηση του Χρήστου Μέτιου έχει πολύ θετικό πρόσημο μέχρι στιγμής για την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας. Συνεχίζουμε…

Κύριε Παπαεμμανουήλ, σας ευχαριστούμε για την παραχώρηση της συνέντευξης στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας».
Και εγώ σας ευχαριστώ. Εύχομαι καλή χρονιά και υγεία στους συμπολίτες μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ