Η 3η συνάντηση λαογραφίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας

0
751

– Στο επίκεντρο η «Γυναίκα του Πόντου», καταγραφές με επιζώντες πρόσφυγες και μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση ζωγραφικής
– Μιλά στα «Χ» η πρόεδρος του «Λαογραφικού Συλλόγου Μαυροβάτου Δράμας εξ Αργυρουπόλεως και Καρς» κα Φανή Δημητριάδου


Η 3η συνάντηση λαογραφίας με θέμα «Η Γυναίκα του Ευξείνου Πόντου» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Ιουνίου στις 19.00 στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας και διοργανώνεται από τον «Λαογραφικό Σύλλογο Μαυροβάτου Δράμας εξ Αργυρουπόλεως και Καρς», την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας και τον Δήμο Δράμας. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Ελευθερίων της Δράμας.
Η πρόεδρος του «Λαογραφικού Συλλόγου Μαυροβάτου Δράμας εξ Αργυρουπόλεως και Καρς» και απόφοιτος Ιστορίας – Εθνολογίας, κα Φανή Δημητριάδου, ανέφερε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι στην συνάντηση θα πραγματοποιηθεί εισήγηση από τον εκπαιδευτικό και συγγραφέα κ. Βασίλη Χατζηθεοδωρίδη με θέμα τη «Γυναίκα του Πόντου». Επίσης θα πραγματοποιηθεί εισήγηση από την κα Λένα Σαββίδου, ερευνήτρια λαογραφίας, που θα μιλήσει για τη «Ζουπούνα» και τα κειμήλια του Πόντου. Παράλληλα στο πλαίσιο της 3ης συνάντησης λαογραφίας θα γίνει και η παρουσίαση έκθεσης ζωγραφικής με θέμα μια πρωτότυπη και καινοτόμα ιδέα της κας Νατάσας Μπαλντούνα, από την Θεσσαλονίκη. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν οι αστές γυναίκες του Πόντου, με την μισή πλευρά τους να δείχνει την ευμάρεια και την καλοπέραση και την άλλη μισή να δείχνει σκοτεινότερη και να παραπέμπει στην απώλεια της χαράς και του πλούτου των αστών της εποχής, με την αναγκαστική επιστροφή τους στην Ελλάδα. Η έκθεση ζωγραφικής θα παραμείνει στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας κατά το τριήμερο 24 -25 και 26 Ιουνίου.
Παράλληλα στο πλαίσιο της 3ης συνάντησης λαογραφίας θα γίνει και παρουσίαση ολιγόλεπτης ταινίας μικρού μήκους από την καταγραφή της υπεραιωνόβιας κας Μαγδαληνής από την Χαριτωμένη, που έκανε η κα Φανή Δημητριάδου. Στην καταγραφή αυτή η υπεραιωνόβια γυναίκα εξιστορεί γεγονότα μέσα από την τραυματική εμπειρία κατά την έξοδό της και τον ξεριζωμό από την Σαμψούντα, σε ηλικία 8 ετών. Η 3η συνάντηση λαογραφίας εστιάζει περισσότερο στην αστή γυναίκα του Πόντου, ωστόσο το αφιέρωμα στη «Γυναίκα του Πόντου» γενικότερα θα συνεχιστεί και σε επόμενη συνάντηση λαογραφίας, όπως είπε στα «Χ» η κα Δημητριάδου.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του επετειακού έτους 2022, γίνεται από τον «Λαογραφικό Σύλλογο Μαυροβάτου Δράμας εξ Αργυρουπόλεως και Καρς» και καταγραφή ποντιακών εδεσμάτων με τη συνδρομή του καθηγητή του ΑΠΘ, κ. Θωμά Σαββίδη ο οποίος εξηγεί τη χρήση μεταξύ των υλικών και τα οφέλη τους. Παράλληλα το πλαίσιο των συναντήσεων Λαογραφίας θα ακολουθήσει και επόμενη, με θεματολογία από την καταγραφή των ανταρτών του Πόντου.
Η προηγούμενη (δεύτερη συνάντηση Λαογραφίας με θέμα «Η ΛΑΜΠΡΗ») πραγματοποιήθηκε από τον «Λαογραφικό Σύλλογο Μαυροβάτου Δράμας εξ Αργυρουπόλεως και Καρς» λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα. Στη διάρκεια της συνάντησης, που έγινε χωρίς κοινό αλλά μεταδόθηκε τηλεοπτικά, πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις από την κ. Λένα Σαββίδου και την κ. Φανή Δημητριάδου ενώ πραγματοποιήθηκε και απαγγελία από τον κ. Κυριάκο Σαχανίδη. Τη 2η συνάντηση λαογραφίας είχε συνοδεύσει και η παραδοσιακή χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Δράμας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ