Σ. Τζαρούχη: «O Δήμος Δράμας είναι ένας από τους πρωτοπόρους δήμους, όσον αφορά την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων»
Με πρωτοβουλία του δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκoυ και του Τμήματος Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Οργάνωσης του Δήμου Δράμας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας, σε ξενοδοχείο της πόλης, η τελική απολογιστική ημερίδα των δράσεων της πράξης «Ορθολογική διαχείριση αστικών απορριμμάτων στον Δήμο Δράμας» – τμήμα της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) του Δήμου Δράμας.
«Ο Δήμος Δράμας μπήκε στη διαδικασία να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά, τον κόσμο και την κοινωνία, γιατί όταν έχουμε ευαισθητοποιημένους ανθρώπους στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, θεωρώ ότι είναι και η καλύτερη στρατηγική για την μείωση των απορριμμάτων. Μέσα από αυτές τις ημερίδες θέλουμε να αναδείξουμε, ότι η καθαριότητα επιβάλλεται να υπάρχει σε όλους τους χώρους της πόλης μας και η ανακύκλωση πρέπει να τηρείται στο έπακρο. Αλλά και μέσα από την ευαισθητοποίηση που γίνεται στα παιδιά και στα σχολεία μας, δίνουμε καλά παραδείγματα για να μπορέσει να προχωρήσει η διαχείριση των απορριμμάτων» δήλωσε ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος.
Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Δράμας, κ. Γιάννης Εφραιμίδης, επεσήμανε ότι: “Kλείνει ο κύκλος του προγράμματος ευαισθητοποίησης του κοινού στο πλαίσιο του ΣΒΑΑ. Μέσα από τέτοια προγράμματα, μπορεί ο κόσμος να μαθαίνει, να ενημερώνεται, για να γίνεται καλύτερη διαχείριση, σε ότι αφορά τα οικιακά απορρίμματα και τα απορρίμματα γενικότερα».
Από την πλευρά της η προϊσταμένη του τμήματος προγραμματισμού του Δήμου Δράμας κα Κατερίνα Ιωσηφίδου, τόνισε σχετικά με την ημερίδα, ότι είναι η τελευταία που γίνεται στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης «Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων στο Δήμο Δράμας». Είπε ότι πρόκειται για δράσεις που έχουν κυρίως την ευαισθητοποίηση του κόσμου ως προς τις διαδικασίες που εφαρμόζονται για την ανακύκλωση αλλά κυρίως για την πρόληψη, της παραγωγής απορριμμάτων. “Είναι ένα έργο που χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο πλαίσιο της στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Η διάρκειά του ήταν 24 μήνες. Το σημαντικό στην ημερίδα είναι η παρουσίαση του οδηγού πρόληψης παραγωγής απορριμμάτων, από εξειδικευμένο στελεχιακό προσωπικό, που έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει όλες αυτές τις δράσεις και τις πράξεις που πρέπει να γίνονται για να μπορεί ο κόσμος να προλαμβάνει την παραγωγή απορριμμάτων. Στόχος της διαχείρισης, και σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι να μην παράγονται απορρίμματα που φθάνουν στην ταφή. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με το ανακυκλώνουμε είτε να μπορούμε να επαναχρησιμοποιούμε, όσο αυτό είναι δυνατόν, μέχρι τα υλικά να καταλήξουν στην ταφή».
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των «Χ» η κα Ιωσηφίδου σχετικά με την ανταποδοτική ανακύκλωση είπε ότι αποτελεί πολιτική του εθνικού σχεδίου στρατηγικής της διαχείρισης των απορριμμάτων, η ανταποδοτική ανακύκλωση. «Υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία που μας δίνουν τη δυνατότητα να δούμε πως δουλεύει αυτό, έστω και πιλοτικά» τόνισε η κα Ιωσηφίδου, προσθέτοντας ότι έχει ληφθεί απόφαση από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δράμας να υποβάλλει πρόγραμμα χρηματοδότησης στο πρόγραμμα «Πληρώνω όσο πετάω».
Στην ημερίδα συμμετείχε και η κα Σοφία Τζαρούχη, διευθύντρια εναλλακτικής διαχείρισης του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, η οποία υπογράμμισε ότι: «O Δήμος Δράμας είναι ένας από τους πρωτοπόρους δήμους, όσον αφορά την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική γιατί o στόχος είναι να φθάσουμε στο 10% της ταφής των αποβλήτων, έτσι ώστε να μην μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό και για το περιβάλλον και για τη ζωή μας γενικότερα. Εμείς σαν ΕΟΑΝ, που είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όσον αφορά την ανακύκλωση και την εναλλακτική διαχείριση, είμαστε υπέρ τέτοιων δράσεων και ευελπιστούμε ο Δήμος Δράμας, να αποτελέσει παράδειγμα για όλους τους δήμους στην Ελλάδα».
Ο κ. Δημήτρης Παπασωτηρίου, υπεύθυνος μάρκετινγκ και ΟΤΑ, της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης της Ανακύκλωσης, είπε ότι η εταιρεία έχει μια πολύ σταθερή συνεργασία εδώ και πολλά χρόνια με το Δήμο Δράμας αλλά και με τη ΔΙΑΑΜΑΘ. Ο ίδιος εξήγησε ότι: “Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας λειτουργούν τα ΚΔΑΥ στην Ξάνθη και την Αλεξανδρούπολη. Χρηματοδοτούμε επίσης τον φορέα για να λειτουργήσει τη μονάδα της Δράμας, αλλά και την μονάδα του Διδυμοτείχου και της Κομοτηνής. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας έχει παραχωρηθεί και εξοπλισμός διαλογής. Δηλαδή κάδοι και οχήματα στους συνεργαζόμενους ΟΤΑ. Ο Δήμος Δράμας, πράγματι, έχει μια πορεία ανοδική και αυξανόμενη απόδοση στην ανακύκλωση. Μπορούν να πάνε και καλύτερα τα πράγματα, αλλά χρειάζονται και αποφάσεις της πολιτείας. Είμαστε σε συνεχείς συζητήσεις με τον Ελληνικό οργανισμό Ανακύκλωσης και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ειδικά τον τελευταίο καιρό, γιατί έχουν ενταθεί τα προβλήματα. Ελπίζουμε ότι θα δοθούν οι λύσεις που χρειάζονται για να πάει καλύτερα η ανακύκλωση.
[…] […]