«Η Δράμα ενάντια στον καρκίνο»: Νέα δεδομένα στο ογκολογικό συνέδριο

0
6309
Ογκολογικό συνέδριο - Αριστερά ο κ. Σάββας Παπαδόπουλος πρόεδρος της εταιρείας "Η Δράμα ενλαντια στον καρκίνο"

Ανατρεπτική έρευνα του Δαμιανού Σωτηρόπουλου
Μιλάει στα “Χ” για τους θανάτους από καρκίνο στον Δήμο Δράμας
-Αναμένεται η έγκριση δυο ογκολόγων στο επιχειρησιακό σχέδιο του Νοσοκομείου Δράμας.

Με επιτυχία έκλεισε τις εργασίες του το 6ο επιστημονικό συνέδριο της εταιρείας “Η Δράμα ενάντια στον καρκίνο” που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Κούρος της Δράμας το προηγούμενο τριήμερο με τίτλο “Πριν, μαζί και μετά τον καρκίνο”.
Στο συνέδριο πέρα από τις αμιγώς επιστημονικές πληροφορίες που σχετίζονται με την εξέλιξη της ογκολογίας, παρουσιάστηκαν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την πορεία των θανάτων από καρκίνο στο Δήμο της Δράμας για περίοδο περίπου 30 ετών, από το 1981 έως το 2012. Έγινε γνωστό ότι στο νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Νοσοκομείου της Δράμας περιλαμβάνεται η στελέχωση μονάδας βραχείας νοσηλείας για ογκολογικούς ασθενείς με δύο ογκολόγους και τον απαιτούμενο αριθμό παρασκευαστριών αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην εξυπηρέτησή τους οι ογκολογικοί ασθενείς του Νομού Δράμας, όπως αυτό που έχει να κάνει με την έλλειψη φαρμακοποιού στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, το οποίο τους αναγκάζει να μετακινούνται σε γειτονικούς νομούς προκειμένου να προμηθευτούν έγκαιρα τα φάρμακά τους.
Γενικότερα για το τριήμερο συνέδριο της εταιρείας “Η Δράμα ενάντια στον καρκίνο” ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Σάββας Παπαδόπουλος δήλωσε στα “Χ” ότι: “Ήταν ένα συνέδριο υψηλού επιπέδου και για πρώτη φορά με τέτοιες συνθήκες, αφού μπόρεσαν να το παρακολουθήσουν και απο απόσταση όσοι μπήκαν έκαναν ηλεκτρονική εγγραφή. Συμμετείχαν συνολικά 173 σύνεδροι, 58 ομιλητές – συντονιστές, 43 μέλη συλλόγων καρκινοπαθών, 28 νοσηλευτές όπως και ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι γιατροί. Στο συνέδριο διοργανώθηκαν 9 στρογγυλές τράπεζες και 5 διαλέξεις. Οι σύνεδροι και ομιλητές συμμετείχαν είτε δια ζώσης είτε μέσω διαδικτύου από όλα τα μέρη της χώρας. Δυστυχώς δεν μπόρεσαν να έρθουν όλοι οι σύλλογοι καρκινοπαθών λόγω covid. Πολλοί απο τους εισηγητές που δεν κατόρθωσαν να συμμετέχουν δια ζώσης έστειλαν τις εισηγήσεις τους στο συνέδριο ή συμμετείχαν διαδικτυακά τόνισε ο κ. Σάββας Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι στο συνέδριο συμμετείχαν πολλές επιστημονικές ειδικότητες, ιδιωτικοί, δημόσιοι και κοινωνικοί φορείς, κάτι που δείχνει ότι “Όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά” και ευχήθηκε το επόμενο συνέδριο να γίνει χωρίς την παρουσία της πανδημίας και κάτω από καλύτερες συνθήκες. Επεσήμανε επίσης, ότι στις σελίδες της εταιρείας στα κοινωνικά δίκτυα μπορούν όλοι όσοι ενδιαφέρονται να στείλουν τις προτάσεις τους ώστε το επόμενο συνέδριο να είναι ακόμη πιο παραγωγικό και να βοηθήσει τόσο την επιστημονική κοινότητα όσο και τους φορείς της Δράμας να κάνουν περισσότερα για τον τόπο.
Αξίζει να πούμε ότι σε αυτό συνέδριο καταρρίφθηκε, όπως είχε γίνει και σε προηγούμενο συνέδριο, η φήμη ότι η Δράμα μπορεί να έχει πρόβλημα με την ραδιενέργεια από το Τσέρνομπιλ, το Κοσζλοντούι ή από υψηλά ποσοστά ραδονίου. Το τελευταίο ναι μεν υπάρχει αλλά όπως υπάρχει παντού και όχι σε αυξημένες και απαγορευτικές τιμές».


Στη διάρκεια του συνεδρίου και αναφερόμενη στην εξυπηρέτηση των ογκολογικών ασθενών της Δράμας, η διοικήτρια του Νοσοκομείου κ. Νίκη Καρατζόγλου, υπενθύμισε ότι το Νοσοκομείο της Δράμας, το προηγούμενο διάστημα και με συντονισμένες προσπάθειες, κατάφερε να έχει την ανεκτίμητη παρουσία του ογκολόγου του Θεαγενείου κ. Δημήτρη Κασαράκη να εξετάζει ογκολογικούς ασθενείς και να τους κατευθύνει ανάλογα για την θεραπεία που απαιτείται. Αυτό, είπε η κ Καρατζόγλου, γίνεται προς το παρόν στο ογκολογικό ιατρείο που λειτουργεί στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου, ενώ σε διασύνδεση με το Θεαγένειο διεκπεραιώνονται οι χημειοθεραπείες των ασθενών ή παραπέμπονται σε ειδικούς χειρουργούς. Η κα Καρατζόγλου εξέφρασε τις ευχαριστίες της και προς τους συντελεστές της χειρουργικής ογκολογίας που αναπτύσσεται στο Νοσοκομείο της Δράμας, προς τους χειρουργούς για τις επεμβάσεις που έχουν στεφθεί με επιτυχία επί σειρά ετών, χωρίς αυτό να είναι ευρέως γνωστό.
Η διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας, υπογράμμισε επίσης ότι επισήμως και σύμφωνα με την καταγραφή του 2017, στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν 1450 φάκελοι ασθενών στο Θεαγένειο, 458 στο Νοσοκομείο Καβάλας, 381 στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, 265 στην Αλεξανδρούπολη και σήμερα 305 στο Νοσοκομείο της Δράμας ενώ ο ογκολόγος των εξωτερικών ιατρείων δέχεται 75 ασθενείς εβδομαδιαίως χωρίς να κάνει χημειοθεραπείες. Ωστόσο, το Νοσοκομείο της Δράμας διαθέτει έτοιμο χώρο ανάπτυξης μονάδας χημειοθεραπειών και μπορεί να εξασφαλίσει τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Η πρόταση που υπάρχει είναι για τη δημιουργία ημερήσιας μονάδας χημειοθεραπείας βραχείας νοσηλείας, λειτουργία χώρου εγχύσεων, αναμονής, ιατρείου και γραφείου ιατρών καθώς η ανάπτυξη ογκολογικού συμβουλίου Δράμας, Καβάλας και Σερρών. Το αποτέλεσμα όλων αυτών θα είναι η εξυπηρέτηση ασθενών που χρειάζονται χημειοθεραπείες χωρίς να ταλαιπωρούνται με μεταφορές σε Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη. Αυτό θα σήμαινε, όπως είπε η διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας, μείωση του κόστους νοσηλείας, των οδοιπορικών αλλά και βελτιστοποίηση της ψυχολογίας των ασθενών όπως και αποσυμφόρηση των υπερφορτωμένων ογκολογικών κλινικών Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης και ελάφρυνση του έργου του ογκολογικού συνεδρίου του Θεαγενείου. Για να γίνουν αυτά, πρόσθεσε η κα Καρατζόγλου, θα πρέπει να γίνει εκπαίδευση 4 παρασκευαστριών σε εγχύσεις – χημειοθεραπείες και η πρόσληψη δυο ογκολόγων (επιμελητή Α και Διευθυντή). Το σημαντικότερο όμως είναι ότι, όπως επεσήμανε η κα Καρατζόγλου, η έγκριση όλων των παραπάνω αναμένεται από την 4η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να δρομολογηθούν οι παραπάνω ενέργειες, καθώς αυτά έχουν αποσταλεί μέσω του επιχειρησιακού σχεδίου του Νοσοκομείου Δράμας από την νέα διοίκηση. Η ίδια επεσήμανε ότι με τη συνεργασία του κ. Μπλούχου και των υπολοίπων κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του Νομού και των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης γίνονται από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Δράμας προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει στελέχωση και αποδοτικότερη λειτουργία, προς όφελος των πολιτών.
Από τις πλέον εντυπωσιακές εισηγήσεις, τουλάχιστον για το ευρύ κοινό, ήταν αυτή του κ. Δαμιανού Σωτηρόπουλου, ο οποίος είναι Αιματολόγος, Διευθυντής Αιματολογικής Κλινικής και Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, Γ.Ν.Θ. “ Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ”.
Ο κ. Σωτηρόπουλος, κατέθεσε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου και συγκεκριμένα κατά την διάρκεια της διάλεξης του, το απόγευμα της Παρασκευής, το αποτέλεσμα μιας κοπιαστικής έρευνας που έκανε ο ίδιος και συνεργάτες του και που οποία αφορά στην καταγραφή θανάτων από καρκίνο στον Δήμο Δράμας κατά την περίοδο 1981 – 2012. Η καταγραφή των περιστατικών που αφορούν την συγκεκριμένη τριακονταετία έγινε με τη βοήθεια των στοιχείων του ληξιαρχείου του Δήμου Δράμας.
Τα στοιχεία της καταγραφής αυτής εντυπωσίασαν ιδιαίτερα το προεδρείο του συνεδρίου καθώς φαίνεται να ανατρέπουν πολλά από αυτά που πιστεύαμε μέχρι σήμερα. O κ. Σωτηρόπουλος, μιλώντας την επόμενη ημέρα στα “Χ” για τα συμπεράσματα της έρευνάς του είπε ότι «όπως συνάγεται από αυτή την καταγραφή, είναι ξεκάθαρο και από την στατιστική ανάλυση που έγινε, ότι δεν έχουμε αύξηση των θανάτων από καρκίνο, λόγω του Τσερνομπίλ. Αυτό είναι σημαντικό γιατί ανατρέπει την φήμη που κυκλοφορούσε τα τελευταία 30 -40 χρόνια.»


Επίσης ένα δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει αυξητική τάση στους θανάτους από καρκίνο στη Δράμα συνολικά τα τελευταία 30 χρόνια. Εδώ βέβαια δεν μιλούμε για τον απόλυτο αριθμό θανάτων αλλά για τον σχετικό αριθμό, επειδή από περίοδο σε περίοδο έχουμε διαφορές στον αριθμό του πληθυσμού του Δήμου Δράμας λόγω και της ισχύος του Καποδίστρια (αύξηση του αριθμού του πληθυσμού με την προσάρτηση των κοινοτήτων στον Δήμο της Δράμας). Ο σχετικός αριθμός θανάτων που βγάλαμε είναι το ποσοστό θανάτων από καρκίνο σε σχέση με το συνολικό αριθμό θανάτων της περιοχής. Όμως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε οτι αυξητική αυτή τάση των θανάτων δεν είναι μεγάλη.
Ένα ακόμη συμπέρασμα είναι ότι οι θάνατοι από καρκίνο αφορούν καταρχάς μεγάλες ηλικίες. Η μέση ηλικία θανάτου από καρκίνο, στην δεκαετία του ‘80 είναι στα 68 χρόνια. Στην δεκαετία του ‘90 είναι στα 69 χρόνια και την δεκαετία του 2000 έως το 2010 είναι στα 72 χρόνια. Αυτή η αύξηση στην μέση ηλικία θανάτου είναι και στατιστικά σημαντική. Εκείνο που βλέπουμε είναι, πολύ λίγοι και σποραδικοί οι θάνατοι που αφορούν σε ηλικίες κάτω των 50. Η συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων είναι μεταξύ 70 και 80 ετών.
Παράλληλα βγαίνει ένα ακόμη συμπέρασμα το οποίο συνάδει με τα διεθνή δεδομένα και συνίσταται στο γεγονός ότι ο μεγαλύτερος αριθμός καρκίνων στη Δράμα οφείλεται στον καρκίνο του πνεύμονα και μάλιστα με αυξητικές τάσεις. Επίσης οι θάνατοι από λευχαιμίες είναι γενικά σε πολύ χαμηλό ποσοστό.
Όπως είπε στα “Χ” ο κ. Σωτηρόπουλος, στόχος είναι να προχωρήσει η καταγραφή των θανάτων από καρκίνο και στους υπόλοιπους δήμους του Νομού Δράμας για το ίδιο διάστημα, κάτι για το οποίο είναι απαραίτητη η συνδρομή βοήθειας από τους κατά τόπους δημάρχους. Για τον σκοπό αυτό εξέφρασαν ήδη την επιθυμία να βοηθήσουν εθελοντικά ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Δράμας και η Ένωση Κυριών Δράμας. Ωστόσο όπως είπε ο κ. Σωτηρόπουλος, η καταγραφή αυτή στους υπόλοιπους δήμους του Νομού δεν θα είναι καθόλου εύκολη διότι πριν τον Καποδίστρια, υπήρχαν οι κοινότητες και δεν γνωρίζουμε εάν έχουν μαζέψει αυτά τα στοιχεία στις έδρες των νέων δήμων ή αν βρίσκονται στις κοινότητες. Στόχος είναι να γίνει σύγκριση του Νομού Δράμας με άλλους νομούς της χώρας, όχι με όλους απαραίτητα, για να μπορέσουμε να δούμε εάν υπάρχουν διαφορές και που υπάρχουν. Επίσης στόχος είναι να συγκρίνουμε το Νομό Δράμας με αντίστοιχες περιοχές της Ευρώπης όπως την Σκανδιναβία όπου υπάρχει πλήρης καταγραφή καρκίνων από το 1942 σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Ευρώπης.
Συμπερασματικά πάντως, ο κ. Σωτηρόπουλος, τόνισε ότι με βάση τα δεδομένα της καταγραφής που έγινε στον Δήμο Δράμας θα πρέπει να υπάρχει αισιοδοξία. Καταρχήν γιατί δεν υπάρχει μεγάλη αυξητική τάση των θανάτων ενώ τα δεδομένα της καταγραφής δείχνουν ότι οι θάνατοι από καρκίνο αφορούν κυρίως μεγάλες ηλικίες. Είναι σημαντικό ότι από τα μέσα της δεκαετίας του ´90 και μετά έχουμε σταθεροποίηση των ποσοστών θανάτου από καρκίνο και αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους όπως την εμφάνιση των καταλυτικών αυτοκινήτων, την κατάργηση του μαζούτ στους καυστήρες, την αποβιομηχάνιση στην περιοχή της Δράμας αλλά και η εκστρατεία κατά του καπνίσματος, οι στοχευμένες θεραπείες που υπάρχουν πλέον για τον καρκίνο και την λευχαιμία κλπ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ