«Η Δράμα των προσφύγων. Αφιέρωμα μνήμης» από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

0
3691

Η διημερίδα θα λάβει χώρα το Σαββατοκύριακο 29 έως 30 Μαΐου
Παρουσίαση του ιστορικού-φωτογραφικού Λευκώματος

Είναι γνωστό ότι το 1922, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο νομός Δράμας δέχτηκε τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από όλους τους άλλους νομούς, αναλογικά με τον πληθυσμό του.
Σήμερα η μεγάλη πλειονότητα των κατοίκων της περιοχής μας είναι απόγονοι προσφύγων δεύτερης τρίτης, ακόμα και τέταρτης γενιάς. Αυτή την προσφυγική φυσιογνωμία της Δράμας κατέγραψαν σε ένα επιμελημένο ιστορικό-φωτογραφικό Λεύκωμα η Γεωργία Μπακάλη και ο Δημήτρης Σφακιανάκης, ερευνητές της τοπικής ιστορίας. Το Λεύκωμα αυτό κάλυψε ένα ουσιαστικό κενό, δεδομένου ότι η Δράμα, παρά το προσφυγικό παρελθόν της, δεν διέθετε καμία συστηματική μονογραφία για την εγκατάσταση και τις δραστηριότητες των περίπου 70.000 προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μας.
Το Λεύκωμα αυτό, με τον τίτλο «Η Δράμα των προσφύγων. Αφιέρωμα μνήμης», αποτέλεσμα
πολύχρονης έρευνας που φέρνει στο φως πολλά άγνωστα στοιχεία, είναι μία έκδοση μεγάλου σχήματος, που έγινε εφικτή χάρη στη χορηγία της γνωστής για το κοινωφελές έργο της, δραμινής εταιρείας Raycap.
Με αφορμή την έκδοση του Λευκώματος «Η Δράμα των προσφύγων» το Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, που εδρεύει στην Αθήνα, οργανώνει διαδικτυακή Διημερίδα, το Σαββατοκύριακο 29 έως 30 Μαΐου, με επιστημονικές εισηγήσεις για θέματα της κρίσιμης περιόδου 1920-1923, στην οποία γίνεται και παρουσίαση του δραμινού Λευκώματος. Είναι
χαρακτηριστικό ότι η αφίσα-πρόσκληση της Διημερίδας είναι από το εξώφυλλο του Λευκώματος.
Τα θέματα της Διημερίδας είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα και υπάρχει δυνατότητα να την
παρακολουθήσει όποιος ενδιαφέρεται, αρκεί να συνδεθεί με τη σχετική εφαρμογή. Τα μέλη
των προσφυγικών συλλόγων της Δράμας, που θέλουν να εμπλουτίσουν τη γνώση τους για τη μεγάλη εκείνη προσφυγική περιπέτεια, μπορούν να επικοινωνήσουν ηλεκτρονικά, στέλνοντας μήνυμα στα μέιλ bakaligeo@gmail.com ή dsfakianakis1@gmail.com,
για να έχουν τους συνδέσμους συμμετοχής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ